Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και πράσινο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που στόχο έχει τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε όλους τους δήμους και κοινότητες της χώρας. Μέσω της τεχνολογίας, οι τοπικές αρχές θα αποκτήσουν εργαλεία για αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων, ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Οι βασικοί πυλώνες του έργου
Η πρώτη φάση του έργου, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2026, περιλαμβάνει την υλοποίηση τριών βασικών λύσεων:
- Έξυπνη Στάθμευση
- Έξυπνα Φώτα
- Έξυπνη Διαχείριση Απορριμμάτων
Οι λύσεις αυτές θα συνδέονται μέσα από μία κοινή ψηφιακή πλατφόρμα, με την εφαρμογή Smart4City να λειτουργεί ως ο βασικός «κόμβος» επικοινωνίας πολιτών και αρμόδιων φορέων μέσω κινητού τηλεφώνου.
Smart4City: Ο σύνδεσμος πολίτη-τεχνολογίας
Η εφαρμογή Smart4City, βασισμένη στην ήδη δοκιμασμένη διεθνώς πλατφόρμα Snap4City, θα συγκεντρώνει δεδομένα από αισθητήρες και θα παρέχει δυνατότητες αμφίδρομης επικοινωνίας. Ειδική μέριμνα δίνεται στην προστασία προσωπικών δεδομένων και την κυβερνοασφάλεια.
Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αναφορές προβλημάτων, να αποστέλλουν φωτογραφίες, βίντεο και μηνύματα στους αρμόδιους, παρακολουθώντας την εξέλιξη των αιτημάτων τους σε πραγματικό χρόνο.
Έξυπνες υπηρεσίες για πολίτες και φορείς
Έξυπνη Στάθμευση:
Οι πολίτες θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στους δρόμους, ενώ θα μπορούν να πληρώνουν και για τη στάθμευση ή τυχόν πρόστιμα μέσω της εφαρμογής. Οι φορείς θα ενημερώνονται για παραβάσεις με ακριβή γεωγραφικό προσδιορισμό και θα έχουν δυνατότητα επιτόπιας έκδοσης προστίμων.
Έξυπνη Διαχείριση Αποβλήτων:
Οι πολίτες θα βλέπουν τη χωρητικότητα κάδων και θα μπορούν να αναφέρουν προβλήματα. Οι αρμόδιοι θα λαμβάνουν βέλτιστες διαδρομές συλλογής, αποφεύγοντας άδειους κάδους και λαμβάνοντας υπόψη την κυκλοφορία για εξοικονόμηση ενέργειας.
Έξυπνα Φώτα:
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2026, η ΑΗΚ θα εγκαταστήσει 26.000 έξυπνα φώτα με κόστος έως και 15 εκατομμύρια ευρώ. Οι φορείς θα μπορούν να διαχειρίζονται τον φωτισμό βάσει περιβαλλοντικών συνθηκών και να ενημερώνονται άμεσα για βλάβες.

Ποιοι εμπλέκονται στην υλοποίηση
Η ανάπτυξη του έργου θα γίνει μέσω τριών διακριτών συμβάσεων (SLA):
- ΑΗΚ: Υπεύθυνη για την εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού
- Cyta: Θα αναπτύξει την ενιαία πλατφόρμα
- Δήμοι: Θα χρηματοδοτούν τις υπάρχουσες λύσεις και θα διασυνδεθούν με την πλατφόρμα
Επεκτάσεις μέσω Marketplace: 15 επιπλέον έξυπνες λύσεις
Η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης επιπρόσθετων κάθετων λύσεων, ανάλογα με τις ανάγκες των δήμων. Οι δήμοι θα μπορούν να επιλέγουν από 15 διαθέσιμες λύσεις ή να υποβάλουν νέες προτάσεις για υλοποίηση.

Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται:
- Έξυπνα Παγκάκια
- Διαχείριση Οχημάτων
- Δημόσια Ασφάλεια
- Παρακολούθηση Ποιότητας Αέρα
- Έξυπνες Διαβάσεις Πεζών
- Αναγνώριση Σημάτων με AI
- Έξυπνη Μέτρηση Νερού
- Υγεία Υποδομών
Τα οφέλη για τους Δήμους
Με το Smart Cyprus, οι δήμοι απαλλάσσονται από χρονοβόρες διαδικασίες προσφορών, επωφελούνται από οικονομίες κλίμακας και λειτουργούν με διαφάνεια, υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου Έρευνας. Το μοντέλο διασφαλίζει αντικειμενικότητα, χαμηλότερο κόστος και αποδοτικότητα, ενώ καθιστά δυνατή την ευρεία πρόσβαση στις έξυπνες λύσεις ακόμα και για μικρότερες κοινότητες.