ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τροπή στο κυνήγι των τζιχαντιστών - Στο Παρίσι ανοίγει νέος γύρος ερευνών

Νέα τροπή στο κυνήγι των τζιχαντιστών - Στο Παρίσι ανοίγει νέος γύρος ερευνών

Την ώρα που οι Βρυξέλλες παραμένουν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τον εντοπισμό των «εγκεφάλων» των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, ο εντοπισμός εκρηκτικών σε μια γειτονία του Παρισιού δίνει νέα τροπή στην υπόθεση των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα.

Οι διωκτικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τα ίχνη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ που θεωρείται ο ηθικός αυτουργός των επιθέσεων στο Παρίσι και τον αναζητούν στο Βέλγιο, καθώς είχε βελγική υπηκοότητα.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα βράδυ το επίκεντρο των ερευνών φαίνεται να επιστρέφει στο Παρίσι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ο Αμπντεσλάμ εντοπίστηκε μέσω του κινητού του τηλεφώνου τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου, το βράδυ δηλαδή που διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, στο 18ο διαμέρισμα στο βόρειο τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας και αργότερα σε περιοχή κοντά στο Μοντρούζ, στην κοινότητα Σατιγιόν.

Χθες βράδυ, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε ένα ύποπτο αντικείμενο, που έμοιαζε με ζώνη εκρηκτικών χωρίς πυροκροτητή, πεταμένο στα σκουπίδια. Εφόσον τελικά διαπιστωθεί ότι η ζώνη των εκρηκτικών συνδέεται με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, τότε η επιχείρηση εντοπισμού των υπαίτιων θα πρέπει να κατευθυνθεί, πέραν του Βελγίου, και στην Γαλλία.

Ο Αμπντεσαλάμ πέρασε και από την Πάτρα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ φέρεται να είχε περάσει τον Αύγουστο από την Ιταλία στην Πάτρα και από εκεί πίσω στην Ιταλία, συνοδευόμενος από ένα ακόμη άτομο, ωστόσο, η παρουσία του δεν σήμανε συναγερμό στις αρχές καθώς εκείνη την περίοδο δεν ήταν καταζητούμενος, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις έρευνες.

Εισαγγελείς από το Μπάρι διεξάγουν έρευνα σχετικά με ύποπτους ισλαμιστές αντάρτες που πέρασαν από το συγκεκριμένο λιμάνι σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις το χρονικό διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου στο δρόμο τους για την Ελλάδα.

Μάλιστα όπως δήλωσε σχετική πηγή η συγκεκριμένη έρευνα δεν σχετίζεται άμεσα με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι οι αντάρτες κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων ταξιδεύουν μέσω της Ιταλίας με προορισμό τη Συρία.

Οι περιπτώσεις αυτές αποδεικνύουν τις δυσκολίες αστυνόμευσης και συλλογής πληροφοριών στην Ε.Ε. των 28 αφού οι μυστικές υπηρεσίες κάθε χώρας λειτουργούν ανεξάρτητα και έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.

Ο Αμπντεσλάμ έχει βελγική υπηκοότητα και συνεπώς θα μπορούσε να ταξιδέψει ελεύθερα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που βρίσκονται εντός Σένγκεν, καθώς δεν υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα.

Στις 21 οι συλλήψεις για τις επιθέσεις

Πέντε ακόμα άτομα συνελήφθησαν στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια νέων εφόδων που πραγματοποιήθηκαν το πρωί στην περιοχή των Βρυξελλών και της Λιέγης, καθώς η βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται για τρίτη συναπτή μέρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Οι νέες έφοδοι φέρνουν σε 21 το σύνολο των συλλήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί από την Κυριακή. Οι εισαγγελικές Αρχές δεν έχουν αποσαφηνίσει αν ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο νούμερο ένα καταζητούμενος, ο 26χρονος Αμπντεσλάμ Σαλάχ, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν μέλος του τζιχαντιστικού πυρήνα που αιματοκύλισε το Παρίσι στις 13 Οκτωβρίου, προκαλώντας τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Συνεχίζεται η κατάσταση συναγερμού στο Βέλγιο

Δρακόντεια παραμένουν τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βελγίου και σήμερα θα παραμείνει κλειστό το μετρό. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα πανεπιστήμια. Η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται από αύριο οπότε αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και προοδευτικά το μετρό.

Οι επιβάτες που αναμένεται να ταξιδέψουν με τα τρένα υψηλής ταχύτητας τα οποία αναχωρούν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς των Βρυξελλών και της Αμβέρσας όπως επίσης και οι επιβάτες των τρένων Thalys που αναχωρούν από το σιδηροδρομικό σταθμό Nord του Παρισιού παρακαλούνται να προσέρχονται στους σταθμούς μισή ώρα νωρίτερα από την αναχώρησή τους, καθώς έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας.

«Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι θα υποβληθείτε σε ελέγχους στοιχείων και αποσκευών πριν από την αναχώρηση από τους σταθμούς Bruxelles-Midi και Anvers-Central» επισήμανε η βελγική σιδηροδρομική εταιρεία SNCB στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, απευθύνοντας έκκληση στους επιβάτες των Thalys, των TGV και των διεθνών αμαξοστοιχιών ICE με κατεύθυνση προς τη Γερμανία που διέρχονται από το Βέλγιο.

«Λόγω των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας, η διαδικασία της επιβίβασης ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο. Παρακαλούμε να προσέρχεστε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την αναχώρησή σας» σημείωσε η εταιρεία Thalys στο Twitter.

«Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Bruxelles-Midi, Anvers-Central και Paris-Nord» εξήγησε η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών υψηλής ταχύτητας μεταξύ Άμστερνταμ και Παρισιού, σε μια σύσταση που απηύθυνε προς τους πελάτες της και περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η εταιρεία τους ζήτησε να «λάβουν υπόψη του μια επιπλέον καθυστέρηση διάρκειας 30 λεπτών μέχρι να φθάσουν στις αποβάθρες του Paris-Nord, Anvers-Central και Bruxelles-Midi».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top