ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Άστρασολ στα Λατσιά - «Περιμένουν να πεθάνουμε όλοι και μετά να κάνουν τη δίκη» (VIDEO)

Υπόθεση Άστρασολ στα Λατσιά - «Περιμένουν να πεθάνουμε όλοι και μετά να κάνουν τη δίκη» (VIDEO)

Πέντε χρόνια μετά την πολύκροτη υπόθεση του εργοστασίου Άστρασολ, το οποίο λειτουργούσε επί σειρά ετών παράνομα, κάνοντας χρήση χημικών και τοξικών υλικών, σε οικιστική ζώνη στα Λατσιά και η δίκη περνά από αναβολή σε αναβολή.

Συγγενείς ανθρώπων που πέθαναν από τις καρκινογόνες ουσίες που χρησιμοποιούσε το εργοστάσιο παραγωγής σόλων παπουτσιών, αλλά και άνθρωποι που σήμερα ασθενούν με το καρκίνο, απευθύνουν έκκληση στον Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή, να εκδικαστεί επιτέλους η υπόθεσή τους που χρονολογείται από το 2010.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη 

Απέστειλαν επιστολή με ημερομηνία 11/11/2015 καλώντας τον να ενεργήσει με τρόπο ώστε να εκδικαστεί τάχιστα η υπόθεση πριν πεθάνουν κι άλλοι παραπονούμενοι.

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα ακόλουθα: «Αρκετοί από τους διαδίκους πέθαναν σαν αποτέλεσμα της εν λόγω ασθένειας και ενάγουν μέσω των διαχειριστών τους. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε επικίνδυνη φάση της υγείας τους, λόγω της ασθένειας και είναι και οι μοναδικοί που μπορούν να δώσουν βασικά στοιχεία όσο αφορά τα αίτια της ασθένειας τους. Όλοι όμως οι επιζώντες αναμένουν από τότε που καταχωρήθηκε η αγωγή, δηλαδή, πριν από πέντε χρόνια, την εκδίκασή της. Δυστυχώς, η υπόθεση αναβλήθηκε τρεις φορές με χρονικά διαστήματα αναβολών εννιά μήνες και επτά μήνες. Προχθές (σ.σ. 09/11) το δικαστήριο όρισε την υπόθεση για τις 21/06/2016». 

Είναι σαφές πλέον ότι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής σόλων παπουτσιών «Άστρασολ», δεν ξεχνούν.

Το 2009, με την μελέτη της Επιτρόπου Διοικήσεως, Ηλιάνας Νικολάου και άλλες έρευνες σε βάρος του εργοστασίου, στο χέρι, ξεσηκώθηκαν ζητώντας το κλείσιμο του εργοστασίου και την τιμωρία όσων το λειτουργούσαν παράνομα. Το θέμα τότε προκάλεσε σάλο. Δεκάδες ήταν τα δημοσιεύματα στον Τύπο, ενώ κινητοποιήθηκαν οι πάντες.

Το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε διχλωρομεθάνιο, μία καρκινογόνο ουσία. Από τα φουγάρα του… έβγαινε ο θάνατος.  

Οι κάτοικοι στις οδούς Μαραθώβουνο, Θεμιστοκλή Τσάτσου, Σουλίου, Δάφνη, Ακάμαντος, Καστελόριζο, Αθαλάσσης, Καντάρας, Σαλαμίνος, Έκτορος, Παλαικύθρου και Αίαντος ζούσαν έναν πραγματικό εφιάλτη. Το θανατικό κτύπησε πολλά σπίτια. Οι αυλές τους εφάπτονταν του εργοστασίου. Συνολικά 90 άτομα προσβλήθηκαν από καρκίνο, ανάμεσα τους και παιδάκια.Κάποιοι αναγκάστηκαν και εγκατέλειψαν την περιοχή.

Το εργοστάσιο εν τέλει αναστέλλει την λειτουργία του. Το διάταγμα κατεδάφισης του, ωστόσο δεν εκτελέστηκε ποτέ. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη στην περιοχή.

Το 2010 κάτοικοι με 22 οικογενειακές αγωγές κινούνται νομικά εναντίον πέντε φυσικών και νομικών προσώπων. Των ιδιοκτητών του εργοστάσιου, Σωτήρη και Μαρούλας Λιασή, του γιου τους, Διευθυντή του εργοστασίου, Φοίβου Λιασή, της εταιρείας Liasis shoelasts Co Ltd/ Άστρασολ Λτδ, του εκκαθαριστή της εταιρείας και επίσημου παραλήπτη της περιουσίας Λιασή και του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, (ως τον απόλυτο άρχοντα των αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων, που εμπλέκονται στην παράνομη λειτουργία.)

Πέντε χρόνια μετά και η δίκη ακόμα δεν έχει αρχίσει. Στις 20 Μαρτίου 2015 αναβλήθηκε, για τις 10 Νοεμβρίου, οπόταν και αναβλήθηκε πάλι. Η νέα ημερομηνία, που δόθηκε για την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης είναι η 21η Ιουνίου 2016. Επηρεαζόμενοι διάδικοι είναι έξω φρενών με την τροπή της υπόθεση.

Μέσω του δικηγορικού γραφείου του Λουκή Λουκαϊδη, το οποίο και τους εκπροσωπεί, απέστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Χάρη Πογιατζή ζητώντας του την επίσπευση της διαδικασία.

Ο Επικεφαλής της Επιτροπής Καρκινοπαθών περιοχής «Άστρασολ», Iωνάς Καϊλής, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, ToThemaOnline, τόνισε «περιμένουμε να τιμωρηθούν όλοι ανεξαιρέτως, που εγκληματούσαν εις βάρος της υγείας του κόσμου. Το δηλητήριο το αναπνέαμε όλοι και παιδιά και μεγάλοι επί χρόνια. Απαιτούμε να ξεκινήσει τώρα η δίκη». Ο κύριος Καϊλής διερωτήθηκε «περιμένουν με πεθάνουμε όλοι και ύστερα»

Η επιστολή προς τον Πρόεδρο του Eπαρχιακού Δικαστηρίου 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top