ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η νέα κεφαλαιακή στήριξη του Συνεργατισμού

Στην τελική ευθεία η νέα κεφαλαιακή στήριξη του Συνεργατισμού

Περί τα τέλη της εβδομάδας ολοκληρώνεται η διαδικασία της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης του Συνεργατισμού με κρατικά κεφάλαια μεταξύ €150 και €200 εκατομμυρίων.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει την Τετάρτη στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το τελικό αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης προς έγκριση.

Μέχρι στιγμής, στο νέο σχέδιο, διατηρούνται τα 18 Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα (ΣΠΙ) (τα ΣΠΙ είχαν μειωθεί από 93 σε 18 ως μέρος των όρων της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των €1,5 δισ το 2013), ενώ αναλλοίωτες παραμένουν οι πρόνοιες του προηγούμενου σχεδίου σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης τίθετο ο στόχος της μείωσης του προσωπικού στις 2.580 μέχρι το τέλος του 2018.

Σε περίπτωση που ο Συνεργατισμός επιθυμεί να προχωρήσει σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, τότε θα πρέπει να υλοποιηθεί νέο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης. Ήδη ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης, εξήγγειλε την υλοποίηση νέου σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης 100 ατόμων, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της εξόδου του κράτους από το Συνεργατισμό. Το υφιστάμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης προνοεί έξοδο του κράτους μετά το Δεκέμβριο του 2018, με το Υπουργείο Οικονομικών να θεωρεί ότι ενδεχόμενη έξοδος πριν αυτή την ημερομηνία δεν θα είναι συμφέρουσα για τον Κύπριο φορολογούμενο.

Μετά την έγκριση των πέντε νομοσχεδίων που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, την ερχόμενη Πέμπτη, και μετά την έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου αναδιάρθρωσης ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται, πιθανότατα την Παρασκευή, να εκδώσει διάταγμα που θα ρυθμίζει τους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα υλοποιηθεί μέσω της σύστασης του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο θα αποκτήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΚΤ. Υπενθυμίζεται μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση το κράτος απέκτησε το 99% των μετοχών της ΣΚΤ.

Η ανάγκη για νέα κρατική στήριξη του Συνεργατισμού, προέκυψε μετά το Srep test που διενήργησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 50% (κατά €0,5 δισ. περίπου), με αποτέλεσμα ο δείκτης κύριων πρωτοβάθμιων ιδίων κεφαλαίων (CET1) να υποχωρήσει στο 12,01%, ελαφρώς ψηλότερα από το όριο των εποπτικών απαιτήσεων.

Εκτιμάται ότι με τη νέα κεφαλαιακή στήριξη, τα πρωτοβάθμια κεφάλαια του Συνεργατισμού θα ενισχυθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ο στόχος είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση να καταβληθεί πριν την 1η Ιανουαρίου του 2016, οπόταν τίθεται σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών, που θέτει τις προϋποθέσεις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top