ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας

Πρόεδρος: πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας

Δεν είναι αρκετό να δίνουμε αγώνες για να λυθεί το Κυπριακό, ο σημαντικότερος αγώνας είναι να κατανοήσει ο κόσμος ότι ζούμε σε μια χώρα ευρωπαϊκή και πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους (Τ/κ) συμπατριώτες μας, διεμήνυσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους η κουλτούρα της συμβίωσης και της ανεκτικότητας.

Και υπέδειξε πως αν θέλουμε να προκόψουμε, να ζήσουμε με προοπτική, με μια ελπίδα σιγουριάς για το μέλλον, δεν μπορούμε παρά να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να συμβιώνουμε με τους συμπολίτες μας. «Και συμπολίτες μας δεν είναι μόνο οι Άγγλοι, οι Γερμανοί κλπ αλλά και οι Τ/κ με τους οποίους ζήσαμε για αιώνες πολύ ειρηνικά» όπως εξήγησε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συμμετείχαν σήμερα σε συνεδρία άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου με μαθητές Λυκείου και φοιτητές, η οποία διοργανώθηκε στο Προεδρικό με πρωτοβουλία του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού στο πλαίσιο της Ημέρας του Πολίτη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν από Υπουργούς πολιτικές, δράσεις και προγράμματα της Κυβέρνησης που αφορούν τους νέους, με έμφαση κυρίως στις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, τα προγράμματα παροχής κινήτρων σε στρατιώτες και τα προγράμματα για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της Κυβέρνησης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους νέους για τα προβλήματα που τους απασχολούν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από τη συζήτηση και τις εισηγήσεις του ακροατηρίου θα δοθεί η ευκαιρία για διαμόρφωση ανάλογης πρότασης πολιτικής για την ανάγκη τροποποιήσεων νομοθεσιών «ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί και ο διάλογος με την κοινωνία να είναι δημιουργικός στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων της νεολαίας».

Μιλώντας εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρθηκε στην πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία, μετά από μια πρωτόγνωρη περίοδο ύφεσης διάρκειας τεσσάρων ετών, έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανόδου σημειώθηκε μείωση στο ποσοστό της ανεργίας, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2015 επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 1,9%.

Επεσήμανε ακόμα ότι για το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι γύρω στο 2.4%.

Αναφέρθηκε επίσης στην εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών προς την κυπριακή οικονομία και την επιτυχημένη επιστροφή της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Από πλευράς του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην Κύπρο υπάρχει πολύ ψηλό ποσοστό, από τα υψηλότερα στην ΕΕ, αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προχωρούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σημείωσε ότι το 55% των νέων στην Κύπρο είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου.

Σε άλλο σημείο είπε ότι έχει εξασφαλιστεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα γίνει προσπάθεια αναγνώρισης των προσόντων που λαμβάνει κάποιος μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης.

Είπε εξάλλου ότι η αγορά εργασίας στην Κύπρο χρειάζεται απόφοιτους τεχνικών σχολών.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα αντιμετώπισης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και στήριξης των εξαρτημένων νέων.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το Υπουργείο Υγείας λειτουργεί προγράμματα για όσους βρίσκονται στις φυλακές σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο την παροχή βοήθειας σε εξαρτημένα άτομα που εκτίουν ποινή φυλάκισης, προγράμματα ενίσχυσης των δράσεων στην Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και προγράμματα οικονομικής στήριξης όσων γυναικών εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας και είπε ότι υπήρχαν προβλέψεις ότι θα ξεπερνούσε το 20% ενώ με τις προσπάθειες που έχουν γίνει βρίσκεται στο 14,5%. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να μειωθεί το ποσοστό αυτό κάτι που φαίνεται να γίνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες. Επεσήμανε ότι με αναπτυξιακά έργα που έχουν εξαγγελθεί και με τους θετικούς ρυθμούς σήμερα της οικονομίας θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τόνισε ότι με διάφορα σχέδια που προκήρυξε η Κυβέρνηση έχουν στηριχθεί και επωφεληθεί πέραν των 16 χιλιάδων ανέργων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το φαινόμενο της αναξιοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όλοι ευθυνόμαστε για την κατάντια στην οποία φτάσαμε και την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος» και πως «είναι καλά γνωστό ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί και η Δημόσια Υπηρεσία βρίθουν πλεονάζοντος προσωπικού» και πως οι Κυπριακές Αερογραμμές κατέρρευσαν ακριβώς εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας που διέκρινε το σύνολο των κομμάτων.

Ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης εξήγησε πως με τα νομοσχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, η Κυβέρνηση επιχειρεί για πρώτη φορά να δώσει σημασία στην έννοια της αξιοκρατίας. Αφού αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το σύστημα προσλήψεων και προαγωγών στη Δημόσια Υπηρεσία, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα εφαρμοστεί από το 2017 και πως με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό τη ζήτημα της αναξιοκρατίας.

Σε παρατήρηση παρευρισκόμενου για το θέμα καλλιέργειας κουλτούρας για ειρήνη και αποδοχή της άλλης κοινότητας, κυρίως μέσα από την Παιδεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ ότι θα έπρεπε να γίνει συνείδηση και ότι δεν είναι αρκετό να δίνεις αγώνες για να λύσεις το Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ο σημαντικότερος αγώνας είναι να αντιληφθεί ο κόσμος ότι ζούμε σε μια χώρα ευρωπαϊκή και πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους συμπατριώτες μας, όπως ξέρουμε να συμβιούμε όταν σπουδάζουμε ή όταν κατοικούμε στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι «εάν δεν κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε τα τείχη, που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα είτε πολιτικών που ακολουθήσαμε κατά καιρούς είτε ρητορικής που ακολουθούμε, η οποία καλλιεργεί δυστυχώς αυτή τη νοοτροπία διαχωρισμού, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πιστεύεις ότι μπορεί να πάει μια χώρα μπροστά, μια χώρα στο γεωγραφικό μέγεθος της δικής μας».

«Αν θέλουμε να προκόψουμε, να ζήσουμε με προοπτική, με μια ελπίδα σιγουριάς για το μέλλον δεν μπορεί παρά να συνειδητοποιήσουμε ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους συμπολίτες μας» τόνισε.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση μαθήτριας ιδιωτικού σχολείου σχετικά με την πρόσβαση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων στα δημόσια πανεπιστήμια, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας ότι είναι διαφορετική η φιλοσοφία των προγραμμάτων σε κάποια ιδιωτικά σχολεία, μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ, διαμόρφωσαν μια εναλλακτική διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα δημόσια πανεπιστήμια.

Όπως είπε, η πρόταση έχει σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σημείωσε ότι η νέα διαδικασία θα είναι ανοιχτή για όλους τους μαθητές αλλά πιο προσιτή στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων.

«Ελπίζουμε ότι από του χρόνου θα μπορούν οι μαθητές να εισέρχονται στα πανεπιστήμια και μέσω αυτής της εναλλακτικής διαδικασίας η οποία θα είναι πιο προσιτή στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων» πρόσθεσε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρέθεσε ο Πρόεδρος στους παρευρισκόμενους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top