ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας συμφώνησαν Ελλάδα – Αίγυπτος - Κύπρος

Τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας συμφώνησαν Ελλάδα – Αίγυπτος - Κύπρος

Η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεννόησης και συνεργασίας που θα συναντάται τακτικά και θα συντονίζεται από τα Υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών, ανακοινώθηκε από τους ηγέτες Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ύστερα από την ολοκλήρωση των τριμερών επαφών τους στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε από εδώ και μπρος οι τριμερείς συναντήσεις να μην έχουν θεωρητικό χαρακτήρα αλλά να γίνονται ως επιστέγασμα υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι του χρόνου στο Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής, θα εγκαινιαστεί συγκεκριμένο έργο και θα ακολουθήσουν έργα σε κυπριακό και ελληνικό έδαφος.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
 
Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της τριμερούς αλλά και των διμερών συναντήσεων επιβεβαιώθηκε εκ νέου η σταθερή ανάπτυξη της ευρύτατης και πολύπλευρης συνεργασίας των τριών χωρών, μιας συνεργασίας μεταξύ λαών με μακροχρόνιους δεσμούς, μεταξύ χωρών που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή και διαθέτουν κοινή αντίληψη και προσέγγιση επί σειράς ζητημάτων.

« Η τριμερής συνεργασίας μας αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας και εκπέμπει το μήνυμα της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε.
 
Όσον αφορά την ενέργεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής είπε ότι συζήτησαν για τα ενεργειακά δίκτυα και τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zhor στην Αίγυπτο, την περαιτέρω αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων και την προώθηση αγωγών ενέργειας μέσα από τον ελλαδικό χώρο και πιθανών νέων αγωγών από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων από την νοτιοανατολική Μεσόγειο.
 
 Παράλληλα, είπε, συζήτησαν την επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των τριών χωρών, όπου αυτό είναι δυνατό και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η συνεργασία τους δεν εξελίσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής αποκλεισμού τρίτων χωρών ή εναντίον τρίτων χωρών.
 
Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ότι στην κοινή δήλωση αναφέρεται στο στόχο μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τόσο για το κυπριακό λαό όσο και για την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής. Παράλληλα είπε, δηλώθηκε η υποστήριξη στις προσπάθειες του ΟΗΕ στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, στο Μεσανατολικό και στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αλλά και την καταπολέμηση των αιτιών της που είναι οι συγκρούσεις, οι πόλεμοι και η φτώχεια. Συμφωνήθηκε επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.
 
Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε η ανάπτυξη της διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση εμπορικών ανταλλαγών και θαλάσσιων μεταφορών. Συζητήθηκαν επίσης οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει η κατασκευή νέας διώρυγας του Σουέζ, η ανάπτυξη των ελληνικών λιμανιών και η ενίσχυση της Κύπρου στο ναυτιλιακό τομέα.
Παράλληλα είπε ότι συμφώνησαν στη δημιουργία εξειδικευμένης επιτροπής για θέματα γαλάζιας οικονομίας που καλύπτει τομείς όπως ο παράκτιος τουρισμός, η αλιεία,  ιχθυοκαλλιέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος


Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο φυσικός πλούτος πηγή συνεργασίας και όχι αιτία τριβών
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε Ελλάδα και Αίγυπτο για τη στήριξη στο θέμα του Κυπριακού και ανέφερε ότι από πέρυσι το Σεπτέμβρη χάρη στις παρεμβάσεις του κ. Σίσι έχει δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα και άλλη αντίληψη για το θέμα, πιο κοντά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών παρά στη στήριξη σε ένα παράνομο δημιούργημα.

Είπε επίσης ότι υπογραμμίστηκε η κοινή αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο - συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης ανακάλυψης του κοιτάσματος Zohr στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αιγύπτου - μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα των χωρών της περιοχής.

Τόνισε ότι ο φυσικός πλούτος πρέπει να αποτελεί την πηγή συνεργασίας και όχι την αιτία τριβών. Στόχος, είπε δεν είναι να αποκλείσουμε κανένα και η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός και ότι το φυσικό αέριο της περιοχής αρκεί και για την Ευρώπη και για γειτονικές χώρες.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «επιπλέον, ως μεσογειακές χώρες, πιστεύουμε ιδιαίτερα στην προοπτική της από κοινού αξιοποίησης του θαλάσσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από πρόταση της Κύπρου, εξετάσαμε την προοπτική δημιουργίας μικτής οικονομικής επιτροπής σε θέματα ‘Γαλάζιας Οικονομίας’, που θα αφορά, μεταξύ άλλων, θαλάσσιες μεταφορές, έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, εκπαίδευση και θαλάσσιο περιβάλλον.
 
 
Σίσι: Άοκνη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τα πρακτικά βήματα που συζητήθηκαν για ενεργοποίηση της τριμερούς συνεργασίας σε πολλούς τομείς, με προεξάρχοντες τους τομείς, της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας και επενδύσεων.

Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη επίλυσης του Παλαιστινιακού με βάση τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς και την επίλυση των θεμάτων της Συρίας και της Λιβύης.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την στάση Ελλάδας και Κύπρου στο προσφυγικό με βάση μια ανθρώπινη προσέγγιση και όχι μόνο με βάση θέματα ασφάλειας, σε συνάρτηση με τις διεθνείς συμβάσεις.
 
Η σημερινή, για τρίτη φορά, σύγκληση της τριμερούς, στην Αθήνα «αντανακλά και αποδεικνύει την επιμονή όλων μας να συνεχίσουμε την πορεία μας προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόοδος και η ανάπτυξη, καθώς επίσης, συμβολίζει την ακλόνητη δέσμευσή μας στην από κοινού συνεργασία, με βάση ένα κοινό όραμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Μ. Ανατολή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτάλ Φατάχ αλ Σίσι.
 
 Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι η σημερινή διάσκεψη αντανακλά την συμφωνία  και την ταύτισή των χωρών στα οράματα, «καθώς συμφωνήσαμε στην ανάγκη να συνεχίσουμε την άοκνη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς επίσης και για την καταπολέμηση των ιδεολογικών ριζών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε μια περιοχή που βασίζεται στην ανεξιθρησκεία με διαχρονικό τρόπο».
 
«Εδώ οι θρησκευτικοί θεσμοί και τα θρησκευτικά όργανα οφείλουν να ασχοληθούν με το θέμα, ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για την διοργάνωση του θρησκευτικού διαλόγου τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, στην διάσκεψη αυτή συμμετείχε η Αίγυπτος σε υψηλό επίπεδο λόγω της πεποίθησής μας για την σημασία αυτής της διάσκεψης και ελπίζουμε να παρακολουθήσουμε την εκτέλεση των εισηγήσεων αυτής της διάσκεψης», επισήμανε ο Φατάχ αλ Σίσι.
 
 Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της διάσκεψης επαναβεβαιώσε τη συνέχιση της στήριξης της Αιγύπτου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με στόχο την εξασφάλιση της ενότητας του νησιού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Τέλος ανέφερε ότι προσβλέπει στην επόμενη τριμερή συνάντηση στο Κάιρο για να εξασφαλιστεί περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων.
 
« Σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο εξοχότατος Πρωθυπουργός της Ελλάδας για την κοινή συνεργασία, προσβλέπουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα συμβάλλει στην κοινή ανάπτυξη και πρόοδο προς όφελός μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top