ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Την αντιπαράθεση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη προβάλλουν τα σημερινά (10/12) κυπριακά πρωτοσέλιδα, μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Υπουργός, ο οποίος απάντησε στο περιεχόμενο της έκθεσης του κ. Μιχαηλίδη, για να ακολουθήσει ανακοίνωση-απάντηση από την πλευρά του Ελεγκτή. Επίσης, κυριαρχεί το θέμα της χθεσινής τριμερούς συνάντησης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, στην Αθήνα, καθώς και η εφ` όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το βράδυ της Τρίτης, στην ΕΡΤ.

«Τι..δεν είδε ο Γεν. Ελεγκτής» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η «Αλήθεια», που γράφει ότι φάκελο με στοιχεία για την υπόθεση του σφαγείου Κοφίνου αποστέλλει στον Γενικό Εισαγγελέα ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ κατηγόρησε τον Γενικό Ελεγκτή ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στην τριμερή στην Αθήνα και γράφει ότι οι ηγέτες Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ανακοίνωσαν τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού συνεννόησης και συνεργασίας που θα συντονίζεται από τα Υπουργεία Εξωτερικών. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί υπεραισιόδοξο σενάριο ότι θα υπάρξει λύση έως το Μάιο, όπως είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο «Αντιτρομοκρατική ασπίδα από την Ε.Φ.», γράφει στο κύριο θέμα της για σχέδιο προληπτικής αντιτρομοκρατικής προστασίας, με ταχύρυθμη εκπαίδευση 120-130 αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς από τη ΜΜΑΔ και τον Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό, το οποίο ετοίμασαν οι Υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης. Ακόμη, αναφέρεται στην αντιπαράθεση Χάσικου-Μιχαηλίδη, με τον Υπουργό να λέει ότι δεν μπορεί να διορίζεται ένα άτομο εφ` όρου ζωής, ενώ ο Ελεγκτής κάνει λόγο για συγκεκαλυμμένες απειλές για αλλαγή του Συντάγματος, που συνιστά παρέμβαση. Επίσης αναφέρεται στη συνέντευξη του Προέδρου στην ΕΡΤ για το Κυπριακό αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα.

«Τριμερής πολλών δράσεων» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο του «Φιλελευθέρου», που γράφει ότι σημαντικό βήμα εμβάθυνσης και αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου έγινε χθες, ενώ οι τρεις ηγέτες προχώρησαν από τις διακηρύξεις σε βήματα υλοποίησης πολιτικών και δράσεων. Αλλού γράφει ότι οδηγείται σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη φοιτητική μέριμνα, που ενοποιεί τις μορφές οικονομικής στήριξης και επιφέρει αλλαγές στα κριτήρια για την παραχώρησή τους. Επίσης, η εφημερίδα παραθέτει την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα στην αντιπαράθεση ΥΠΕΣ-Ελεγκτή, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακεί.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Εκτραχύνεται η θεσμική αντιπαράθεση», γράφει ότι σε άμεση αμφισβήτηση και υπονόμευση του ανεξάρτητου θεσμού του Γενικού Ελεγκτή και έμμεση αμφισβήτηση του θεσμού του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους προχώρησε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ δεν υπήρξε αντίδραση από τον Πρόεδρο ή το ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα, γράφει για δυναμική κινητοποίηση που ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στη Cyta τη Δευτέρα, την ώρα της συνεδρίασης του Υπουργικού. Επίσης, γράφει ότι βρίσκονται στον «αέρα» οι εργασίες για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου.

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Διευρύνεται το χάσμα μετά την αντιπαράθεση κορυφαίων αξιωματούχων» και γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τον Γενικό Ελεγκτή ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, υπερβαίνει τα νομικά όρια και δημοσιοποιεί θέματα χωρίς αποδείξεις. Προστίθεται ότι ο κ. Μιχαηλίδης εξέδωσε ακολούθως ανακοίνωση, απαντώντας σημείο προς σημείο στον κ. Χάσικο. Αλλού, γράφει ότι διευρύνεται η συνεργασία Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας. Επίσης, γράφει ότι αθωώθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για το θάνατο του σκύλου Μπίλυ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top