Μεγάλη ομάδα σπάνιας νυχτερίδας εντοπίστηκε στο Τρόοδος – Δείτε φωτογραφία

Μεγάλη ομάδα σπάνιας νυχτερίδας εντοπίστηκε στο Τρόοδος – Δείτε φωτογραφία

Ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα για τη βιοποικιλότητα της Κύπρου στέλνει πρόσφατη χειμερινή καταγραφή του Τμήματος Δασών στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους, κατά την οποία εντοπίστηκε μεγάλη ομάδα του σπάνιου είδους νυχτερίδας Rhinolophus euryale.

Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα σπηλαιόβια είδη νυχτερίδας στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον δυσεύρετα στην Κύπρο, με την παρουσία του να θεωρείται εξαιρετικά σημαντική ένδειξη καλής οικολογικής κατάστασης. Η καταγραφή ενισχύει τις εκτιμήσεις για τη δυνατότητα επιβίωσης του είδους στο νησί και αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, τον καθοριστικό ρόλο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους ως καταφύγιο διαχείμασης για διάφορα είδη νυχτερίδων.

Το Rhinolophus euryale επηρεάζεται έντονα από την όχληση και την απώλεια ενδιαιτημάτων, γεγονός που καθιστά την προστασία των καταφυγίων του επιτακτική ανάγκη. Τρέφεται κυρίως με νυχτοπεταλούδες, κυνηγώντας σε δασικά και αγροτικά τοπία, ενώ χάρη στην εξειδικευμένη πτήση του μπορεί να κινείται ακόμη και σε πυκνή δασική βλάστηση. Παράλληλα, θεωρείται σημαντικός δείκτης οικολογικής ποιότητας.

Το είδος κατατάσσεται ως «Σχεδόν Απειλούμενο» (Near Threatened) σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και προστατεύεται αυστηρά από την ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του προέρχεται από την Ευρυάλη της ελληνικής μυθολογίας, προσδίδοντας έναν ακόμη συμβολισμό στη σπανιότητα και τη μοναδικότητά του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Στάρμερ: «Θα γίνει χρήση των βάσεων μας μόνο σε περίπτωση άμυνας» - Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι

LIVE: Στάρμερ: «Θα γίνει χρήση των βάσεων μας μόνο σε περίπτωση άμυνας» - Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι

​Με τον πόλεμο να μαίνεται για έκτη μέρα και τις ΗΠΑ με το Ισραήλ να σφυροκοπούν αδιάκοπα στόχους σε Ιράν και Λίβανο, η Τεχεράνη απαντά με κτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο, οδηγώντας την περιοχή σε ολική ανάφλεξη. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας συντονίζει κινήσεις με τον Βρετανό ομόλογό του στη Λευκωσία, εστιάζοντας στην προστασία των πολιτών και την ενίσχυση της συνεργασίας για τη διαχείριση της κρίσης, στέλνοντας παράλληλα από την Κύπρο επιτακτικό μήνυμα για άμεση διπλωματική επίλυση. Δείτε όλες τις εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE