ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη Προέδρου

Εκλογές στη Νέα Δημοκρατία για την ανάδειξη Προέδρου

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή, τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Είναι η δεύτερη προσπάθεια για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, αφού η πρώτη, στις 22 Νοεμβρίου, απέτυχε λόγω αστοχίας του ηλεκτρονικού συστήματος.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εσωκομματικές τριβές με αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή του από μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος ο εκ των υποψηφίων Ευάγγελος Μεϊμαράκης και να τον διαδεχθεί ο βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας στην ψηφοφορία θα διεκδικήσουν τέσσερις υποψήφιοι: Οι βουλευτές του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης και ο αιρετός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Είναι η έβδομη εκλογή αρχηγού στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 4 Οκτωβρίου 1974, και η δεύτερη με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ανεξαρτήτως αν είναι μέλη του κόμματος.

Είναι μια διαδικασία, που πρώτος καθιέρωσε στην Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ το 2004 και ακολούθησε το 2009 η Νέα Δημοκρατία με την κόντρα Σαμαρά - Μπακογιάννη.

Για να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να συμπληρώσει μία αίτηση, που θα διανέμεται στο εκλογικό κέντρο και να καταβάλει το αντίτιμο των τριών ευρώ. Η αίτηση επέχει θέση επαναβεβαίωσης της κομματικής ιδιότητας ή εγγραφής νέου μέλους, αν κάποιος δεν είναι μέλος του κόμματος.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου, που είναι προγραμματισμένος για τις 10 Ιανουαρίου 2016, ο εκλογέας ψηφίζει στο ίδιο τμήμα, που ψήφισε στον πρώτο γύρο χωρίς καταβολή αντιτίμου.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους τέσσερις υποψηφίους από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συν μία ψήφο. Διαφορετικά η εκλογή θα οδηγηθεί σε δεύτερη ψηφοφορία την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο πρώτοι σε αριθμό ψήφων υποψήφιοι.

Έχει εκφραστεί και η άποψη ότι αν κάποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο πάνω από 40% και ο δεύτερος αρκετά μικρότερο ποσοστό, καλό είναι αυτός να δηλώσει παραίτηση για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος, που θα απαιτήσει πρόσθετα ποσά στο ήδη ελλειμματικό ταμείο του κόμματος.

Τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα κυλήσουν ομαλά εξέφρασε ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, καλώντας τους φίλους και τα μέλη του κόμματος να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη.

«Έχουμε χρέος απέναντι στα εκατομμύρια των απλών και ανώνυμων συναγωνιστών μας, να μη τους ξαναπληγώσουμε και να μην καταστήσουμε και πάλι τη ΝΔ αρνητική είδηση. Έχουμε χρέος να ανακτήσουμε το πληγωμένο γόητρό μας και να χαράξουμε, με αισιοδοξία, το μέλλον της παράταξης» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε:«Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μόνη σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη, που μπορεί να εγγυηθεί τη σωτηρία και την ανασυγκρότηση του τόπου».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε ότι αν έλθει δεύτερος στην ψηφοφορία και η εκλογή κρίνεται σε δεύτερο γύρο, τότε θα αποσυρθεί υπέρ του συνυποψήφιου του.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματός του.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεο



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top