ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Παραμένει στις πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του κόσμου για το 2015 - 10η η Ελλάδα - ΠΙΝΑΚΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Παραμένει στις πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του κόσμου για το 2015 - 10η η Ελλάδα - ΠΙΝΑΚΕΣ

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Στρατιωτικοποίησης παραμένει πολύ υψηλός για την Κύπρο σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο της Βόννης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (BICC).

Κοινώς, το νησί μας είναι ανάμεσα στα κράτη με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις σε αναλογία πληθυσμού, σε όλη την υφήλιο. Αυτό φαίνεται από την έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα για το έτος 2015, ο εν λόγω οργανισμός που εδρεύει στην γερμανική πόλη.

Του Φάνη Μακρίδη

Όπως φαίνεται και από τους δυο πίνακες που παρουσιάζουμε πιο κάτω, η Κύπρος έχοντας βαθμολογία 794.2 είναι 7η στον κόσμο (6η το 2014), πίσω από το Ισραήλ (1ο), την Σιγκαπούρη (2η), την Αρμενία (3η), την Ιορδανία (4), την Κορέα (5η) και τη Ρωσία (6η), ενώ το κράτος μας ακολουθείται στη σχετική κατάταξη από το Αζερμπαϊτζάν (8ο), το Κουβέιτ (9ο) και την Ελλάδα (10η).

Ποια θέση έχει η Κύπρος στην Ευρώπη; Σύμφωνα με την κατάταξη παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, καθώς βρισκόμαστε στην 3η θέση. Στην κορυφή βρίσκεται η Αρμενία, ενώ ακολουθεί η Ρωσία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η βαθμίδα.

Η Τουρκία
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Τουρκία, μια χώρα με πολεμοχαρή φιλοσοφία και στρατηγική, είναι πολύ πιο κάτω  στη βαθμολογία, ευρισκόμενη στην 23η θέση. Ίσως μια απάντηση να έχει να κάνει με τον πληθυσμό των «γειτόνων» μας, οι οποίοι είχαν  74.93 εκατομμύρια κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2013. Με πιο απλά λόγια, η βαθμολογία παρουσιάζεται πιο χαμηλή λόγω του μεγάλου πληθυσμού που διαιρούμενος με τους άλλους δείκτες της εν λόγω χώρας, μειώνουν το πηλίκο.

Οι τρεις παράγοντες
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Στρατιωτικοποίησης καταδεικνύει τη σημασία που έχει ο στρατός σε σχέση με την κοινωνία ενός κράτους. Γι΄ αυτό λαμβάνονται υπόψιν κάποιοι δείκτες κάθε χώρας όπως: (1) Οι αμυντικές δαπάνες  σε σχέση με το ΑΕΠ, (2) οι στρατιωτικές δυνάμεις συγκριτικά με το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και τον πληθυσμό, (3) το ποσοστό των βαρέων οπλικών συστημάτων εν σχέσει με τον πληθυσμό. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top