ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολλές καθυστερημένες υποθέσεις στις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Πάφου

Πολλές καθυστερημένες υποθέσεις στις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Πάφου

Σε εκκρεμότητα ενώπιον των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου, βρίσκονται πέραν των 550 υποθέσεων, οι πλείστες εκ των οποίων χρονολογούνται, με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου να έχει αποφασίσει την ετοιμασία όρων για προκήρυξη προσφορών με σκοπό την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για να εξεταστούν οι υποθέσεις σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Ο Πόλυς Πολυδώρου, πρόεδρος της  Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου Πάφου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και ότι ο ίδιος εισηγήθηκε την καταγραφή και δημιουργία ενός καταλόγου όλων των καθυστερημένων αιτήσεων για άδειες πολεοδομικές και άδειες οικοδομής από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης και  σε ποιο στάδιο είναι η εξέταση τους  και κατά πόσο είναι εξ υπαιτιότητας του αιτητή που είναι η καθυστέρηση ή εξ υπαιτιότητας της Τεχνικής υπηρεσίας του Δ. Πάφου. 

Ο κ. Πολυδώρου αναφέρθηκε σε πέραν των 550 υποθέσεων, οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα και χρονολογούνται. Ένας αριθμός εξ’ αυτών, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 100 υποθέσεις, είναι αζήτητες από τους αιτητές και θα πρέπει να προχωρήσει συνοπτικά η διαδικασία απόρριψης τους, οι υπόλοιπες όμως θα πρέπει να τύχουν άμεσου χειρισμού, όπως είπε.

Επεσήμανε επίσης πως το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου έχει αποφασίσει  την ετοιμασία όρων ούτως ώστε ανέφερε "να μπορέσουμε να βγούμε σε προσφορές για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για να εξεταστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο αυτές οι υποθέσεις από τεχνικά γραφεία της πόλης μας. Με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο μέρος αυτής της δουλειάς που η υπηρεσία αδυνατεί να εξετάσει θα ολοκληρωθεί".

Παρατήρησε, επίσης, πως αγοράζοντας υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα , θα μπορούσαν να δώσουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των καθυστερημένων υποθέσεων σε γραφεία ιδιωτικού τομέα ώστε να γίνει η πρωτοβάθμια εργασία που εκτελεί ο τεχνικός, δηλαδή η καταγραφή της κείμενης νομοθεσίας (τοπικό σχέδιο) και στη συνέχεια ο Λειτουργός Πολεοδομίας του Δήμου στο δευτεροβάθμιο έλεγχο που θα κάνει να μπορέσει να τις προωθήσει στη πολεοδομική επιτροπή για έγκριση ή απόρριψη.

Είπε ακόμη πως δεν θα κρίνει ο ιδιώτης αν θα δίνεται η άδεια στον αιτητή ή όχι.  

Ο κ. Πολυδώρου ανέφερε πως παρατηρείται μια καθυστέρηση  στην ετοιμασία των όρων για τις δημόσιες προσφορές και είπε πως αυτή η καθυστέρηση έγκειται στο γεγονός ότι οι υπηρεσιακοί “αντιμετωπίζουν το θέμα με αδικαιολόγητη δυστοκία μιας και πρόκειται για απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που χρονολογείται εδώ και 6 μήνες, παρά το γεγονός πως παρόμοια διαδικασία έχουν κάνει και άλλοι δήμοι της Κύπρου που αντιμετώπισαν παρόμοιας φύσεως προβλήματα”. 

Δήλωσε περαιτέρω πως ο νεοπροσληφθείς μηχανικός του Δήμου, καταβάλει προσπάθεια συντονισμού και  αναδιάρθρωσης των Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς να διαφανούν τα όποια αποτελέσματα και ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Ο Πρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής ανέφερε πως οι Τεχνικές υπηρεσίες  δεν έχουν το αναγκαίο προσωπικό, πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ο φόρτος εργασίας τους έχει μεγαλώσει, αφού ασχολούνται με την αντιμετώπιση των πολεοδομικών παρανομιών που σημειώθηκαν στην  πόλη.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην αποχώρηση/αφυπηρέτηση υπηρεσιακών από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου τους οποίους, λόγω του μορατόριουμ  προσλήψεων, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν και κατά συνέπεια  υπάρχει έλλειψη ανθρώπινων πόρων.

Συμπερασματικά, ωστόσο, σημείωσε πως ο δημότης δεν μπορεί να περιμένει και ανέφερε πως πρέπει να δοθεί η λύση προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο δημότης στα χρονικά πλαίσια εκείνα τα οποία προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή να εξετάζονται οι πολεοδομικές υποθέσεις στους 3 μήνες.   

Eρωτηθείς για το θέμα των καθυστερημένων πολεοδομικών αιτήσεων ο Δημοτικός Μηχανικός Νεόφυτος Ζαβρίδης ανέφερε πως επί του θέματος αναμένεται να τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Σημειώνεται πως ο κ. Ζαβρίδης προσλήφθηκε το Δεκέμβριο  στη θέση του Δημοτικού Μηχανικού του Δήμου Πάφου.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου Πάφου Εύρος Λοιζίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως έχει καταβληθεί μια ιδιαίτερη προσπάθεια έτσι ώστε να βρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι , ειδικότερα οι ιδιοκτήτες των κατοικιών και γενικότερα οποιοδήποτε υποστατικών έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια . 

Δυστυχώς - όπως είπε- η προσπάθεια αυτή δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα αφού υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στον εντοπισμό των ιδιοκτητών  και κατά ακρίβεια στην επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες.  Ο κ. Λοιζίδης σημείωσε πως πολλά υποστατικά έχουν εγκαταλειφθεί και παραμένουν χωρίς οποιαδήποτε συντήρηση. 

Ακολούθως αναφέρθηκε σε παλιές πολυκατοικίες επί της λεωφόρου  Αποστόλου Παύλου όπου κατόπιν επικοινωνίας με τους ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε ποιοτικά έργα .

Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για  υποστατικά που έχουν εγκαταλειφθεί και παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα.

Ενώ αρκετά απ` αυτά - όπως είπε-  είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα σε γειτονικές οικοδομές, ενώ μετατρέπονται σε τεράστιες εστίες μόλυνσης. 

Η προσπάθεια συνέχισε, συνεχίζεται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου για εντοπισμό και επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες .

“Ελπίζουμε”, κατέληξε, “ότι το αποτέλεσμα που θα έχουμε τους επόμενους μήνες θα είναι θετικό”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Σε εξέλιξη η διαδικασία ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας Κύπρου - Καταθέτει ο μοναχός Τιμόθεος

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Κυπριακό: Την ανάγκη για τριμερή μετέφερε ο Μητσοτάκης σε Ερντογάν - Όσα είπε στον ΠτΔ

Κυπριακό: Την ανάγκη για τριμερή μετέφερε ο Μητσοτάκης σε Ερντογάν - Όσα είπε στον ΠτΔ

Την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες .

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top