ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμπέρασμα έρευνας: Ο Τ/κ Τύπος παρουσιάζει τους Ελληνοκύπριους ως «εχθρούς»,

Συμπέρασμα έρευνας: Ο Τ/κ Τύπος παρουσιάζει τους Ελληνοκύπριους ως «εχθρούς»,

Την Ημερίδα, χορηγός επικοινωνίας της οποίας ήταν το ΚΥΠΕ, συνδιοργάνωσαν η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), το Advanced Media Institute και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Χορηγός ήταν και η CYTA.

Ο Τουρκοκυπριακός Τύπος παρουσιάζει τους Ελληνοκυπρίους ως εχθρούς στην πλειοψηφία των δημοσιευμάτων του, ήταν το συμπέρασμα μεταξύ άλλων, στην έρευνα του Απόφοιτου ΜΠΣ “Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία”, Ερευνητή Advanced Media Institute Ιάκωβου Τσαγγάρη, που παρουσιάστηκε απόψε στην Ημερίδα “Πως μας βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι”, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΑΤΗΚ στην Λευκωσία.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΑΠΚΥ Κώστας Χρίστου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους στην πραγματοποίηση της Ημερίδας.

Στον δικό της χαιρετισμό, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια & Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του ΜΠΣ “Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία” ΑΠΚΥ Σοφία Ιορδανίδου, χαρακτήρισε ως σημαντικά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν καινοτόμα μεθοδολογικά εργαλεία.

Οπως ανέφερε ο κ. Τσαγγάρης στην παρουσίαση του, η συχνότητα της εμφάνισης της εικόνας του εχθρού διαφοροποιείται ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση της εφημερίδας, την πηγή του κειμένου αλλά και το θέμα.

Ετσι, σημείωσε, σε θεματικές κατηγορίες που αφορούν την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες, οι Ελληνοκύπριοι αξιολογούνται με θετικό πρόσημο και παρουσιάζονται με πιο θετικές μορφές πλαισίωσης και με την εικόνα του συμμάχου στις πλείστες των περιπτώσεων.

“Οι θεματικές κατηγορίες με την πιο θετική αποφασιστική αξιοποίηση για τους Ελληνοκυπρίους είναι οι `δικοινοτικές επαφές/τεχνικές επιτροπές για το Κυπριακό` και οι `αγνοούμενοι`. Επομένως νομιμοποιείται κάποιος να συμπεράνει ότι έμφαση, για παράδειγμα, σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ζητήματα χαμηλής πολιτικής, που συζητούνται στις εν λόγω επιτροπές, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θετικότερο κλίμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες”, πρόσθεσε.

Έμφαση σε τέτοια θέματα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, είπε ο κ. Τσαγγάρης, σημαίνει και μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σχετικών ειδήσεων στα ΜΜΕ και επομένως αύξηση των ποσοστών θετικότερης παρουσίασης της μιας κοινότητας στον Τύπο της άλλης και συνεπακόλουθη βελτίωση του κλίματος μεταξύ τους.

Ο Επιβλέπων καθηγητής της έρευνας, μέλος του ΣΕΠ ΑΠΚΥ Δρ. Αθανάσιος Ν. Σαμαράς είπε πως η έρευνα “είναι μια στατική εικόνα του Ιουλίου 2014”, για την περίοδο που διεξήχθη, σημειώνοντας πως “η εικόνα του εχθρού σημαίνει σύγκρουση”. Πρόσθεσε ότι “δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε γιατί την πραγματικότητα όταν την αγνοείς σε εκδικείται”.

Μιλώντας στην Ημερίδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το τι συνήθως γράφουν οι εφημερίδες δεν αντικατοπτρίζει και το τι πιστεύει ο κόσμος, σημειώνοντας ότι ο μήνας Ιούλιος που έγινε η έρευνα, είναι μια περίοδος και που στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες θα υπάρχουν αναφορές που δεν είναι θετικές για την άλλη πλευρά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σήμερα γύρω στους 91-95 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και διερωτήθηκε `πώς μπορείς να έχεις διαβατήριο και ταυτότητα άλλου που να τον θεωρείς και εχθρό”. Τόνισε ότι η έρευνα πρέπει να μας προβληματίσει για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα.

Από την πλευρά του ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε πως “αυτός που κατασκευάζει την εικόνα παίζει με το συναίσθημα και στην Κύπρο και στο Κυπριακό υπάρχει συναίσθημα γιατί υπάρχει πόνος”. Πρόσθεσε ότι “παρόλο που η ουσία του Κυπριακού είναι πολιτική εντούτοις οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είχαν σημαντικό ρόλο γι αυτό τώρα πρέπει να βρεθεί η ανάγκη να βρεθούν τρόποι ώστε οι σχέσεις να αποκατασταθούν για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια να λύσουμε το Κυπριακό”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος μίλησε με θέμα “Η εικόνα της Κύπρου και σχέδια λύσης”, είπε πως θεωρεί ότι κάθε σοβαρό κράτος θα πρέπει να διαμορφώσει τους στρατηγικούς του στόχους, να σχεδιάσει τις εναλλακτικές του επιλογές και προσαρμοσμένη στρατηγική επικοινωνίας που θα εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους. Σημείωσε πως αυτό είναι κάτι που διαχρονικά απουσιάζει από το κράτος μας.

“Η αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση μιας χώρας, προϋποθέτει χρήση ίδιων κριτηρίων, ίδιων ευαισθησιών και ασφαλώς αφαίρεση κάθε πολιτικής ή οικονομικής σκοπιμότητας ή πρόθεσης στρατηγικών ή άλλων συμφερόντων”, πρόσθεσε.

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιγιαζί Κιζίλγιουρέκ, είπε πως “όταν μια κοινότητα έχει την έννοια πώς την βλέπει η άλλη, αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Το να έχεις έγνοια πώς σε βλέπουν οι άλλοι είναι μια επικοινωνία με αυτό που ονομάζεις ο άλλος και πρέπει να συνεχίσει”.

Ο δημοσιογράφος Χρύσανθος Χρυσάνθου αναφέρθηκε στα Ε/κ Μέσα Ενημέρωσης και το Κυπριακό, κάνοντας εκτενώς παρουσίαση για το πώς οι εφημερίδες συμπεριφέρθηκαν γενικά στους αναγνώστες τους κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος τον Απρίλιο του 2004.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top