ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παρθενικό» τετ-α-τετ Τσίπρα - Μητσοτάκη

«Παρθενικό» τετ-α-τετ Τσίπρα - Μητσοτάκη

Την πρώτη προγραμματισμένη τους συνάντηση θα εκτελέσουν σήμερα οι δύο αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ένα τετ-α-τετ, περισσότερο «αναγνωριστικό» παρά ο,τιδήποτε άλλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως όλα δείχνουν, θα επιδιώξει να διερευνήσει τις προθέσεις του πολιτικού του αντιπάλου και να κατανοήσει με ποιο αντιπολιτευτικό μοντέλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να ανοίξει μια πρώτη συζήτηση για το Ασφαλιστικό προκειμένου να αντιληφθεί αν ο νέος πρόεδρος της ΝΔ προτίθεται να καταθέσει τις προτάσεις του κόμματός του για το επίμαχο θέμα.

Από το κόμμα της Συγγρού επαναλαμβάνουν ότι ο αρχηγός τους θα ακούσει τι έχει να του πει ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζουν όμως το περιεχόμενο ομιλίας Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τονίζοντας ότι συναίνεση α λα καρτ δεν πρόκειται να δοθεί. Από αυτή τη γενική γραμμή φαίνεται πως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μάλλον εξαιρεί το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν ο Μητσοτάκης θα μπει σε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης είχε διαφωνήσει με την προοπτική αλλαγής του εκλογικού νόμου και μάλιστα επί το αναλογικότερον, όπως γράφτηκε στα επίσημα πρακτικά της Προεδρίας.

Ο Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα έθεσε ωστόσο το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, αν και το συγκεκριμένο κεφάλαιο θίχτηκε κυρίως λόγω της απουσίας του επικεφαλής του Περισσού από το Συμβούλιο των Αρχηγών. Παρ' όλα αυτά, όπως γίνεται σαφές από κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ενδεχομένως να το συμπεριλάβει στη σημερινή ατζέντα στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός ευρύτερου χρονοδιαγράμματος εκ μέρους του σε σχέση με τα επόμενα βήματα. Θα μιλήσει δηλαδή για τη διαπραγμάτευση, την αξιολόγηση, τον αναπτυξιακό νόμο, το φορολογικό νομοσχέδιο και φυσικά για το θέμα της διευθέτησης του χρέους, για να καταλήξει στις θεσμικές πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει η κυβέρνησή του στη διάρκεια της θητείας της.

Από την άλλη, γαλάζιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης θα εκφράσει την αγωνία του στον Πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας και θα ζητήσει εξηγήσεις σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις απαιτήσεις των δανειστών.

Σε γενικές γραμμές ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιδιώξει να αποσπάσει κάποιας μορφής συναίνεση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας πάρει το μήνυμα πως εκείνος ως νέος ηγέτης δεν προτίθεται να δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση μολονότι και η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τον προηγούμενο Αύγουστο το Μνημόνιο. Η συναίνεση που επιζητούσε το Μαξίμου για το ΕΣΡ μάλλον πάει περίπατο μετά και τη χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, εξέλιξη που προέκυψε μόλις η κυβέρνηση διαπίστωσε την απροθυμία της ΝΔ να συνεννοηθεί ακόμη και για την πλήρωση των κενών θέσεων.

Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πιάσει κλίμα προθέσεων του Μητσοτάκη για την ατζέντα των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ούτως ώστε πηγαίνοντας την επομένη στο Νταβός να μπορεί να επικαλεστεί αναλόγως στους κορυφαίους συνομιλητές του τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του νεοεκλεγέντος αρχηγού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top