ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυξάνει τη βοήθεια στην Τουρκία το Βερολίνο για τη μεταναστευτική κρίση

Αυξάνει τη βοήθεια στην Τουρκία το Βερολίνο για τη μεταναστευτική κρίση

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην Τουρκία για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης κατά 40% το 2016, δήλωσε ο υπουργός Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Στα τέλη Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πραγματοποιήσει μια κοινή Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, στην οποία η Άγκυρα συμφώνησε να συμβάλει να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενεί προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επιτάχυνση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

"Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία και θα αυξήσουμε το ποσό της βοήθειας από τα 36 στα 50 εκατομμύρια ευρώ", δήλωσε ο Μίλερ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Στο μεταξύ, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι η διευθέτηση της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να επιτευχθεί από κοινού, να συμφωνηθεί στο επίπεδο της ΕΕ. "Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε, σε τελευταία ανάλυση το ζήτημα είναι η κοινή ευθύνη. Εάν μοιραστούμε τις ευθύνες, μπορούμε να το χειριστούμε", επέμεινε ο Λεβέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Δεν αρκεί να προσφέρεται στους πρόσφυγες καταφύγιο, η εκπαίδευση και η απασχόληση είναι ζητήματα που η Ευρώπη πρέπει επίσης να χειριστεί με σωστό τρόπο, σημείωσε ακόμη ο Σουηδός πρωθυπουργός. Τα κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν πρόσφατα αποτελούν συνέπειες της ευρωπαϊκής αποτυχίας να αντιμετωπιστεί επαρκώς και από κοινού η κρίση, καθώς "δεν διαφαίνεται στην Ευρώπη" η ψυχραιμία αλλά και η συνοχή για να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο, έκρινε ακόμη ο Λεβέν.

Στο μεταξύ η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θέλει να μειώσει σε 37.500 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα υποδεχθεί το 2016, εκτίμησε ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν θα έχει καλυφθεί "πριν από το καλοκαίρι".

"Θα σταματήσουμε φέτος στους 37.500 αιτούντες (άσυλο)" έναν αριθμό που "σύμφωνα με τις προβλέψεις", θα έχει συμπληρωθεί "πριν από το καλοκαίρι", δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Η Αυστρία καλείται τώρα να εξετάσει τη λύση που θα πρέπει να δώσει αμέσως μετά, δηλαδή "εάν θα πρέπει να υποδεχθούμε περισσότερους αιτούντες άσυλο πέραν του ορίου, ή εάν θα (τους) επαναπροωθούμε άμεσα στα σύνορα, σε γειτονικές ασφαλείς χώρες", συνέχισε.

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα (το πρόβλημα) του δικαιώματος του ασύλου. Αυτό που ζούμε σήμερα δεν σχετίζεται με την αναζήτηση προστασίας, αλλά με την αναζήτηση της πιο ελκυστικής οικονομικά χώρας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί", υποστήριξε η Μικλ-Λάιτνερ.

Η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περιορίσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα υποδεχθεί η χώρα το 2016 σε 37.500, έναν αριθμό υποδιπλάσιο των 90.000 που κατέγραψε πέρυσι.

"Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε όλους τους αιτούντες άσυλο στην Αυστρία", είπε ο Αυστριακός σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, παρουσιάζοντας αυτόν τον "ενδεικτικό" αριθμό στον οποίο κατέληξε η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Βιέννη.

Η ανακοίνωση της Βιέννης ελάχιστα εκτιμήθηκε στο Βερολίνο. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι "του κόπηκε η ανάσα" όταν άκουσε πως η απόφαση αυτή "δεν ελήφθη σε συντονισμό" με το Βερολίνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top