ΚΟΣΜΟΣ

Βαστσικόφσκι: Υπάρχει μία Ευρωπαϊκή Ένωση δύο ταχυτήτων

Βαστσικόφσκι: Υπάρχει μία Ευρωπαϊκή Ένωση δύο ταχυτήτων

Ο συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι κατήγγειλε σήμερα μια Ευρωπαϊκή Ένωση «δύο ταχυτήτων» και προειδοποίησε για «διάβρωση» της ΕΕ σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του κοινοβουλίου στη Βαρσοβία.

Ο Βαστσικόφσκι επέκρινε, στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο μιας μεγαλύτερης ολοκλήρωσης της ευρωζώνης και την ιδέα μιας «μικρής Σένγκεν».

«Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση ελεύθερων και ίσων εθνών (...). Ο δρόμος που οδηγεί εκεί δεν είναι εκείνος μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων», τόνισε.

«Οι θιασώτες μιας στενής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης επιθυμούν μια συντονισμένη οικονομική διαχείριση και στην πραγματικότητα μια πολιτική ένωση. Όμως δεν υπάρχει σήμερα μια δίκαιη και δημοκρατική μέθοδος προκειμένου να εκλέξουμε αξιόπιστους ηγέτες μιας τέτοιας πολιτικής ένωσης», σύμφωνα με τον πολωνό υπουργό.

«Η ιδέα μιας μικρής Σένγκεν απευθύνεται στις χώρες της παλαιάς Ευρώπης, η περιοχή μας δεν λαμβάνεται υπόψη», δήλωσε, λέγοντας πως η Πολωνία θα αντιτεθεί σε κάτι τέτοιο.

«Η πρακτική που βασίζεται στην αρχή 'περισσότερη Ευρώπη' και λιγότερος δημοκρατικός έλεγχος των πράξεών της, οδηγεί στη διάβρωσή της», επέμεινε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας.

Ο Βαστσικόφκσι, ο οποίος έχει ταχθεί με μεγάλη θέρμη υπέρ της ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, κατήγγειλε, εξάλλου την «πολιτική ισχύος» της Ρωσίας, η οποία αποσκοπεί, όπως είπε, «να αλλάξει τη διεθνή τάξη που δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Τάχθηκε ωστόσο υπέρ «πραγματιστικών» σχέσεων και «της διατήρησης των διαύλων επικοινωνίας» με τη Μόσχα.

«Δεν αντιτιθέμεθα στη σύνοδο του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, υπό τον όρο ότι ένα από τα θέματα των εργασιών θα είναι το θέμα της Κριμαίας και ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία», είπε ακόμη ο υπουργός.

Υπογράμμισε πως η Πολωνία έχει συμφέρον να υποστηριχθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ανέφερε κυρίως την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για την είσοδο των πολιτών της στις χώρες της ΕΕ.

Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη πως η Πολωνία δεν υποστηρίζει τις προτάσεις για ένα «φρένο κινδύνου» που θα μπορούσε να βοηθήσει να ανασχεθεί η μετανάστευση από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Βρετανία.

Πηγές τις οποίες επικαλείται το Ρόιτερς ανέφεραν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στη Βρετανία ένα σχέδιο που προβλέπει ότι όποιο κράτος-μέλος μπορεί να πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως το κοινωνικό σύστημά του βρίσκεται υπό υπερβολική πίεση θα έχει το δικαίωμα να αρνείται επιδόματα σε νέους εργαζόμενους που φθάνουν από άλλες χώρες της ΕΕ για διάστημα έως και τεσσάρων χρόνων.

Ερωτηθείς για την πρόταση, ο Βαστσισκόβσκι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:

«Όχι, η Πολωνία δεν θα δεχθεί αυτόν τον μηχανισμό. Δεν θα δεχθεί έναν μηχανισμό που αρνείται κοινωνικά επιδόματα στους Πολωνούς οι οποίοι ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο μεταξύ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εκτίμησε πως οι απαντήσεις των Βρυξελλών στα αιτήματά του για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενθαρρυντικές αλλά ακόμη όχι επαρκείς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε να μας έρχονται ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά το θέμα δεν έχει λήξει», δήλωσε ο Κάμερον, που βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σαφώς στη διαδικασία απάντησης στα ερωτήματα που διατύπωσε το Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είναι ενθαρρυντικό», πρόσθεσε ο Κάμερον. «Όμως έχω ήδη πει πως δεν θα δεχθώ κάτι που δεν έχει αρκετή ισχύ για να επιλύσει τα προβλήματά μας. Είμαι έτοιμος να δείξω υπομονή. Έχουμε μέχρι το τέλος του 2017 για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματός μας» για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top