ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζημιτσής: Με εξάμηνη παράταση η Τρ. Κύπρου θα κάλυπτε το κεφαλαιακό έλλειμμα

Χατζημιτσής: Με εξάμηνη παράταση η Τρ. Κύπρου θα κάλυπτε το κεφαλαιακό έλλειμμα

Με εξάμηνη παράταση η Τρ. Κύπρου θα κάλυπτε το κεφαλαιακό έλλειμμα, λέει ο Χρ. Χατζημιτσής

Στις έντονες προσπάθειες που κατέβαλλε η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου την επίμαχη περίοδο προκειμένου να καλυφθεί το κεφαλαιακό έλλειμμα, που είχε προκύψει από την άσκηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, αναφέρθηκε την Τρίτη ο τότε Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Χρίστης Χατζημιτσής, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιτσή η τράπεζα θα μπορούσε να καλύψει το κεφαλαιακό κενό αν της δινόταν περισσότερος χρόνος.
«Η προσπάθεια που γινόταν ήταν πολύ μεγάλη, στόχος ήταν να καλύψουμε το κεφαλαιακό έλλειμμα για να σωθεί η τράπεζα», είπε ο κ. Χατζιμιτσής αντεξεταζόμενος από τους συνηγόρους υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων και υποστήριξε πως «αν είχαμε παράταση των έξι μηνών και μας άφησνν μόνους μας να λειτουργήσουμε, πιστεύω, ότι θα μπορούσαμε αντεπεξέλθουμε».

Η Τράπεζα είχε περιθώριο να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιτσή, η τράπεζα κατέβαλλε προσπάθειες να πωλήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες του συγκροτήματος και υπήρχαν τρεις ενδιαφερόμενοι η Nest, η Reso και η Metcalf. Ωστόσο, η όλη διαδικασία καθυστερούσε, αφού, όπως είπε ο μάρτυρας, η Metcalf ενδιαφερόταν να συνεχίσει τη διαδικασία εξέτασης των ασφαλειών μετά τον Ιούλιο, ενώ η Reso ενημέρωσε ότι θα ήθελε να δει την κατάληξη του θέματος σε σχέση με το κεφαλαιακό έλλειμμα προτού προχωρήσει περαιτέρω τις διαδικασίες για ενδεχόμενη εξαγορά. Τέλος, η Nest είχε επιδείξει ενδιαφέρον, εξέτασε τα στοιχεία που της δόθηκαν, αλλά ήθελε να συνεχίσει τις συζητήσεις εκτός της νενομισμένης διαδικασίας, χωρίς την παρουσία του συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου (Deutsche Bank), κάτι που απέρριψε η ειδική επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η προδιαγεγραμμένη διαδικασία.

Παράλληλα, ο κ. Χατζημιτσής είπε ότι είχαν γίνει επαφές με τη CNP, μια προοπτική που απετράπη ύστερα από κατ` αρχήν γνωμοδότηση από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, διότι το μερίδιο αγοράς που θα κατείχε το νέο σχήμα θα προκαλούσε προβλήματα παρακώλυσης του ανταγωνισμού. Είπε ακόμη ότι είχαν γίνει επαφές με την Universal Life, αλλά οι προτάσεις που έγιναν αφορούσαν συνεργασίες και ανταλλαγές μετοχών, κάτι που δεν θα βοηθούσε στη μείωση του κεφαλαιακού ελλείμματος της Τράπεζας.

Όπως είπε, το ΔΣ είχε συστήσει ειδική ad hoc επιτροπή για να ασχοληθεί με το θέμα των ασφαλειών, ενώ είχαν δοθεί οδηγίες στον σύμβουλο της διαδικασίας, τη γερμανική Deutsche Bank να προχωρήσει σε βολιδοσκοπήσεις για εξεύρεση νέων δυνητικών αγοραστών.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, είχε αποφασιστεί όπως δοθεί παράταση στην όλη διαδικασία με ταυτόχρονες οδηγίες προς την Deutsche Bank όπως συνεχίσει τις βολιδοσκοπήσεις προς την αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζιμιτσή, μέχρι τις 14 Ιουνίου δεν είχε υποβληθεί συγκεκριμένη προσφορά, ενώ ανέφερε πως με τις συνομιλίες που είχε με την αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας, Αργυρώ Προκοπίου, η ΚΤΚ θα αποδεχόταν να περιλάβει μια δεσμευτική προσφορά για εξαγορά των ασφαλειών στα κεφάλαια της τράπεζας.

«Είχαμε μιλήσει με την κ. (Αργυρώ) Προκοπίου με σκοπό να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς έπρεπε να δοθεί στην ΚΤΚ όσον αφορά την πώληση των ασφαλιστικών εταιρειών, ούτως ώστε να προσμετρηθεί στο κεφάλαιο στις 30 Ιονίου. Εκεί μας είχε καθορίσει ότι αν υπήρχε δεσμευτική προσφορά τότε θα μπορούσαμε να το περιλάβουμε (στα κεφάλαια)», είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις επιστολές του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου, Ανδρέα Ηλιάδη, με τις οποίες ζητούσε παράταση στο χρόνο εξεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων, αφού υπήρχαν θέματα σε εκκρεμότητα όπως το θέμα της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης μετοχών (warrants) και πώλησης του καταστήματος της τράπεζας στην Αυστραλία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top