ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένεση ρευστότητας €150 εκατ. προς ΜΜΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Ένεση ρευστότητας €150 εκατ. προς ΜΜΕ και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Ένεση φθηνού δανεισμού ύψους €150 εκατομμυρίων για επενδύσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παραχωρεί στην οικονομία το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τις συμφωνίες χρηματοδότησης υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Τζόναθαν Τέιλορ.

Στο σχέδιο στήριξης ΜΜΕ και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, πέραν από την Τράπεζα Κύπρου (με €100 εκατ.), συμμετέχουν για πρώτη φορά η RCB που έλαβε χρηματοδότηση €20 εκατ. και η οι τράπεζες CDB και USB, αμφότερες με χρηματοδότηση €15 εκατ. έκαστη.

Τα δάνεια παραχωρούνται στις τράπεζες με κρατική εγγύηση, ενώ παραχωρούνται με μακροχρόνιο και φθηνό κόστος σε εταιρείες που εργοδοτούν μέχρι 3.000 άτομα, με μέγιστο ποσό δανεισμού μέχρι €25 εκατ με χαμηλά επιτόκια και διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 12 χρόνια.

Μιλώντας στην τελετή υπογραφής, τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Τέιλορ τόνισαν ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, υπογραμμίζοντας ότι οι προκλήσεις δεν έχουν εκλείψει.

«Το μνημόνιο φτάνει στο τέλος του αλλά με ξεκάθαρο τρόπο και για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω πως αυτό δεν σηματοδοτεί τον τερματισμό των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ούτε βεβαίως επιτρέπονται ξανά ανεύθυνες τραπεζικές πρακτικές ή εξίσου ανεύθυνες πολιτικές διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης.

«Πρέπει με συνέπεια να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να εδραιώσουμε την αναπτυξιακή προοπτική, να αποκαταστήσουμε πλήρως την επενδυτική εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε αυτό τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες», υπογράμμισε, για να σημειώσει πως και σε αυτή ακριβώς την προσπάθεια εντάσσονται κινήσεις όπως είναι η σημερινή με την ΕΤΕπ που δίνουν χειροπιαστή και καθοριστική στήριξη στις επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας.

Χαρακτήρισε το σχέδιο της ΕΤΕπ που εγκαινιάστηκε πριν ενάμισι χρόνο ως πετυχημένο, καθώς μόνο το 2015 διατέθηκαν δάνεια ύψους γύρω στα €100 εκατ σε 80 περίπου κυπριακές επιχειρήσεις.

Στη δική του ομιλία, ο κ. Τέιλορ είπε πως η κυπριακή οικονομία επιδεικνύει θετικές ενδείξεις τους τελευταίους μήνες που αναμφίβολα αποτελεί ένδειξη της σκληρής δουλειάς και αποφασιστικότητας του κυπριακού λαού και των επιτυχημένων μέτρων του Υπουργείου Οικονομικών.

«Υπάρχουν ακόμη προκλήσεις», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΤΕπ θα συνεχίσει τη στήριξη αξιόλογων επενδύσεων που θα μπορούσαν να επιφέρουν περαιτέρω ανάπτυξη βελτιώνοντας την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Υπενθύμισε τέλος ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ΕΤΕπ στάθηκε στο πλευρό της κυπριακής οικονομίας με παροχή συνολικού δανεισμού 1,3 δισ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και ΜΜΕ Χάρης Πουαγκαρέ είπε πως τα δάνεια που παραχωρούνται στη σημερινή τελετή θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Το σημερινό συμβόλαιο ενισχύει τις προσπάθειες της τράπεζας να ενισχύσει νέες επενδύσεις και κατά συνέπεια να βοηθήσει στην περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Κύπρο», είπε.
Σε σύντομη ομιλία του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της RCB Κίριλ Ζιμαρίν εξήρε τις προσπάθειες του κυπριακού λαού και του ΥΠΟΙΚ για την πρόοδο που παρουσιάζει οικονομία και πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε ισχυρές, καλά διοικούμενες, συνετές και αποδοτικές τράπεζες, αλλά και την αποτελεσματική χρήση των εργαλείων που παραχωρήθηκαν από την Πολιτεία.

«Αυτό θα επιτρέψει στην Κύπρο να πετύχει την επενδυτική κατηγορία που της αξίζει, να προσελκύσει επενδύσεις και να διασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη η οποία θα φέρει ευκαιρίες εργοδότησης ειδικότερα για τη νέα γενιά», κατέληξε.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής της CDB, αναγνώρισε πως η τρέχουσα οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά τις ΜΜΕ και «συνεπώς καλωσορίζουμε τα αναπτυξιακά δάνεια της ΕΤΕπ, τα οποία θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας και να προωθήσει ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της παροχής μακροχρόνιας και φθηνής χρηματοδότησης σε αυτές τις εταιρείες».

Χαρακτηρίζοντας τις ΜΜΕ ως τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, ο Ανδρέας Θεοχαρίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής της USB, είπε πως ο πρόσθετος δανεισμός «θα μας επιτρέψει να ενισχύουμε τις παραγωγικές επενδύσεις για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που στηρίζουν τα καλά και βιώσιμα έργα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή έξω από Σωματείο: Σύλληψη τριών αλλοδαπών προσώπων - Τι συνέβη

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

Τέσσερις συλλήψεις για ναρκωτικά - Βρήκαν σακουλάκια με κάνναβη και άλλες ουσίες στις οικίες τους

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Με πρωταρχικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του κόμματος, ο ΔΗΣΥ βάζει πλώρη για τις Ευρωεκλογές με στόχο την πρωτιά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top