ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Λιβάνου - Κύπρου με πολλές προοπτικές - Υποψηφιότητα για ανοικοδόμηση της Συρίας

Συνεργασία Λιβάνου - Κύπρου με πολλές προοπτικές - Υποψηφιότητα για ανοικοδόμηση της Συρίας

Πρόσφορο θεωρείται το έδαφος για επενδύσεις στην Κύπρο από λιβανέζικες εταιρείες αλλά και για συνεργασία τους με κυπριακές εταιρείες, όπως διαπιστώνεται σε τριήμερο επιχειρηματικό φόρουμ που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό και στο οποίο το Επιμελητήριο του Λιβάνου προτάσσει τη δημιουργία κοινοπραξιών μεταξύ εταιρειών των δυο χωρών, για τη μελλοντική ανοικοδόμηση της Συρίας.

Τις προοπτικές της Κύπρου ως επενδυτικός προορισμός ανέπτυξε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της οικονομίας, στις εξελίξεις στα θέματα ενέργειας, τον τουρισμό αλλά και το έργο του Τεχνολογικού Πάρκου.

Σε δηλώσεις του, ο κ.Λακκοτρύπης είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως πρόκειται για ένα καθόλα επιτυχημένο φόρουμ, αφού έχει προσελκύσει γύρω στους 120 επιχειρηματίες από το Λίβανο και διαμήνυσε ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον στο οποίο να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες, είτε Λιβανέζοι είτε άλλοι, πώς θα λειτουργήσει».

Ο κ.Λακκοτρύπης αναφέρθηκε επίσης σε στοιχεία που έλαβε σήμερα για τους αριθμούς των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, για το χειμώνα 2015-2016, το καλοκαίρι του 2016 και το χειμώνα 2016-2017, λέγοντας πως πρόκειται για πολύ ενθαρρυντικά νούμερα.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, «για το χειμώνα 2015-2016 βλέπουμε μια αύξηση της τάξης του 22% περίπου, το καλοκαίρι του 2016 μια αύξηση της τάξης του 15% και για το χειμώνα 16-17 μια αύξηση της τάξης του 45%».

Κάλεσμα προς τις κυπριακές εταιρείες για δημιουργία κοινοπραξιών με εταιρείες του Λιβάνου, για μεγάλα έργα που θα χρειαστεί να γίνουν στη Συρία, μετά το τέλος του πολέμου, απηύθυνε ο  Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λιβάνου Mohamad Choukair .

Όπως είπε, «ο Λίβανος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας και ήδη κάθε μήνα αντιπροσωπείες εταιρειών από την Ευρώπη έρχονται να μας δουν. Γιατί όχι και μεγάλες εταιρείες από την Κύπρο;»

Οι κυπριακές εταιρείες, συνέχισε, μπορούν να βρουν συνεργάτες στο Λίβανο για δημιουργία κοινοπραξιών «εν αναμονή της ειρήνης στη Συρία», η οποία όπως υπέδειξε «θα χρειαστεί δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση των υποδομών της».

Ο κ. Choukair είπε ακόμη πως, παρά τις πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου -Λιβάνου, τα στοιχεία σε ό,τι αφορά το εμπόριο μεταξύ τους δεν ικανοποιούν και εξέφρασε την ελπίδα πως θα εξεταστούν τρόποι αύξησης της εμπορικής συνεργασίας.

Υπέδειξε δε ότι, παρά το ότι υπάρχουν πολλές Λιβανέζικες εταιρείες που επενδύουν στο νησί μας στην αγορά ακινήτων, υπάρχουν προοπτικές και για επενδύσεις και στον τουρισμό και στη βιομηχανία.

Ικανοποίηση από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για επενδύσεις επιχειρηματίες από το Λίβανο εξέφρασε ο ΓΓ του  ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, λέγοντας πως «εμείς βλέπουμε προοπτικές όσον αφορά την Κύπρο, κυρίως στην αγορά ακινήτων, διότι πάρα πολλοί Λιβανέζοι ψάχνουν να βρουν μια δεύτερη βάση».

«Σίγουρα θα τους μιλήσουμε για το φορολογικό και νομικό σύστημα της Κύπρου και πώς μπορούν να γράψουν εταιρείες στην Κύπρο, ούτως ώστε να μπορούν να αξιοποιούν και το δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας με άλλες χώρες», είπε και πρόσθεσε ότι προοπτικές συνεργασίας παρουσιάζει και ο τομέας του τουρισμού, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο για κοινά πακέτα Κύπρου-Λιβάνου σε τουρίστες που έρχονται από μακρινούς προορισμούς και συνδυάζουν τουριστικές αγορές.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, προοπτικές συνεργασίας παρουσιάζονται και στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Choukair για τη Συρία, ο κ.Τσιακκής είπε πως «το γεγονός ότι η Συρία κάποια στιγμή θα ηρεμήσει και θα χρειαστεί ανοικοδόμηση, προσφέρεται για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και λιβανέζικων εταιρειών, λόγω και των συνδέσεων που έχουν και είναι ένας τομέας που θα διερευνήσουν οι σημερινές παρουσίες και το φόρουμ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top