ΚΟΣΜΟΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Βουλευτής έριξε δακρυγόνο μέσα στη Βουλή! Δείτε τι ακολούθησε!

ΒΙΝΤΕΟ: Βουλευτής έριξε δακρυγόνο μέσα στη Βουλή! Δείτε τι ακολούθησε!

Η πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση της νέας χρονιάς στο Κόσοβο διακόπηκε με βίαιο τρόπο, καθώς μέλη της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν δακρυγόνα, κατά την πάγια τακτική τους τους τελευταίους μήνες, στην προσπάθειά της να προκαλέσει παραίτηση της κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση του Κοσόβου αντιδρά στην ακολουθούμενη πολιτική της νυν κυβέρνησης, η οποία από το 2013 έχει υπογράψει συμφωνίες οι οποίες αποσκοπούν στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

«Ο λαός έχει γυρίσει την πλάτη σε αυτό το καθεστώς και η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και να ανταποκριθεί στη βούληση του λαού», είπε στην ομιλία του στη Βουλή ο ηγέτης του κινήματος Vetevendosje (Αυτοδιάθεση) της αντιπολίτευσης Βισάρ Ιμέρι.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ίσα Μουσταφά και τον υπουργό Εξωτερικών Χασίμ Θάτσι, ο Ιμέρι είπε:

«Είναι το τέλος αυτής της κυβέρνησης και ο Ίσα (Μουσταφά) και ο Χασίμ (Θάτσι) πρέπει να το καταλάβουν, όλος ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει».

Προηγουμένως παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, είχε εξασφαλίσει την άδεια του προέδρου του κοινοβουλίου Κάντρι Βεσέλι, να απευθυνθεί στους βουλευτές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Με το που επέστρεψε στη θέση του και ο πρόεδρος της Βουλής Βεσέλι κήρυξε επίσημα την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ένας βουλευτής ενεργοποίησε φυσίγγιο δακρυγόνου αερίου προκαλώντας την άμεση διακοπή των εργασιών της Βουλής.

Παρά την παρέμβαση έξι αστυνομικών με αντιασφυξιογόνες μάσκες, που προσπάθησαν να ανακτήσουν το φυσίγγιο προτού το αέριο εξαπλωθεί στην αίθουσα, δεν τα κατάφεραν γιατί βουλευτές της αντιπολίτευσης τους εμπόδισαν.

Ταυτόχρονα, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Πρίστινα, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κτίριο για τον κίνδυνο νέων επεισοδίων, όπως αυτά που σημειώθηκαν τους περασμένους μήνες.

Η αντιπολίτευση στο Κόσοβο διαμαρτύρεται από τον Οκτώβριο κατά της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σερβία που επιτεύχθηκε το 2013 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντιπολίτευση ζητεί από τότε την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία θεωρεί διεφθαρμένη, και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Την Τετάρτη, τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης και διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της Πρίστινας κατά την όγδοη επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top