ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άλμα» ανόδου για την Ελληνική: Από 113 εκ. ζημιές, σε κέρδη 13 εκ.!

«Άλμα» ανόδου για την Ελληνική: Από 113 εκ. ζημιές, σε κέρδη 13 εκ.!

Με εντυπωσιακά αποτελέσματα έκλεισε το 2015 για την Ελληνική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δόθηκαν την Παρασκευή (26/02) στη δημοσιότητα, η τράπεζα κατέγραψε κέρδη ύψους 13 εκ. ευρώ για το 2015, σε σχέση με ζημιές 118 εκ. ευρώ για το 2014.

Της Ματίνας Ζησιάδου

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της Ελληνικής Τράπεζας, για εξαγορά μικρότερων τραπεζών στην Κύπρο,  ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνική Τράπεζας, Bert Pijls ανέφερε ότι αν υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες στην κυπριακή αγορά, η Ελληνική Τράπεζα ενδιαφέρεται να τις δει, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι θα τις εξαγοράσει.

«Ξεκαθάρισμα» του τραπεζικού τοπίου

Ο κύριος Pijls τόνισε επίσης την ανάγκη «ξεκαθάρισμα» στην κυπριακή τραπεζική αγορά, καθώς υπάρχει πληθώρα τραπεζών σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Κύπρου. «Μακροπρόθεσμα, δεν είναι βιώσιμο να υπάρχουν 8 τράπεζες στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιτυχείς οι προσπάθειες για αναδιάρθωση

Όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 είπε ότι «αν και δεν πρόκειται για πολύ μεγάλη μείωση, εντούτοις είναι η πρώτη ουσιαστική μείωση από την κρίση του 2013 και καταδεικνύει ότι οι προσπάθειες μας για αναδιαρθρώσεις βρίσκουν ανταπόκριση».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η έγκριση €377 εκ. σε νέα δάνεια αποτελεί μια πολύ πιο ουσιαστική αύξηση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, όπως επίσης και πολύ μεγαλύτερο μερίδιο στον νέο δανεισμό απ’ ότι το σημερινό μερίδιο αγοράς της Τράπεζας. Είπε επίσης ότι ο νέος δανεισμός είναι καλά κατανεμημένος στους τρεις βασικούς τομείς της Τράπεζας: στη λιανική τραπεζική, στο εμπόριο και στις επιχειρήσεις.

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς κινήθηκαν, εξάλλου, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και οι αναδιαρθρώσεις δανείων, που ανήλθαν στο τέλος του 2015 στα €758 εκ., με ποσοστό επιτυχίας 88%.

Πρωταγωνιστής η ανάπτυξη και για το 2016

Η αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και παράλληλα η ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου, αποτελούν τους κύριους στόχους του Ομίλου για το 2016. Όπως επισημάνθηκε, η τράπεζα θα στηρίξει τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή οικονομία για το τρέχον έτος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ» : «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς



ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

ΠτΔ: « Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του»

Όταν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει καν σημαίνει αισθάνεται αδυναμία για τις θέσεις του, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top