ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ θα εξετάσει θετικά τα αιτήματα της ΠΟΠΟ

Α. Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ θα εξετάσει θετικά τα αιτήματα της ΠΟΠΟ

Το δημογραφικό πρέπει να γίνει εθνικό θέμα, δήλωσε μετά από συνάντηση με την ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της ΠΟΠΟ, Ευθύμιος Στρούθος επαναλαμβάνοντας το αίτημα της οργάνωσης όπως οι πενταμελείς οικογένειες αναγνωριστούν ως πολύτεκνες, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού να δεσμεύεται πως τα αιτήματά τους θα εξεταστούν και να επικρίνει την κυβέρνηση για το ΕΕΕ.

Μετά τη συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είμαστε μια κοινωνία με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της ανισότητας, τρίτη στην ΕΕ μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία, όπως παρατήρησε, και αυτό θα έπρεπε να χτυπάει καμπανάκι για την κυβέρνηση και να την σπρώχνει προς την κατεύθυνση στήριξης των στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν ανάγκη. Αντί τούτου, είπε, έχει ετοιμασθεί ένα μέτρο που όχι μόνο δεν έχει λειτουργήσει θετικά, αλλά εντελώς αρνητικά, και αυτό είναι το ΕΕΕ, όπως είπε, “ένα μέτρο που ουσιαστικά παίρνει λεφτά από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους”.

Θεωρούμε ότι αποκοπές από τις πενταμελείς οικογένειες όταν δεν είχαν εισαχθεί τα εισοδηματικά κριτήρια για να παραχωρούνται τέτοιου είδους δικαιώματα, θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και να υπάρξει ένας προγραμματισμός για την ικανοποίησή του, συνέχισε. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα, είπε, είναι η δημιουργία του φορέα Δημογραφικής Πολιτικής, ο οποίος έχει συσταθεί αλλά δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα να έχουμε ποσοστό γεννητικότητας στο 1,14 παιδί ανά οικογένεια, ποσοστό που δεν αναπληρώνει τους θανάτους, οι οποίοι βρίσκονται στο 2,1, είπε ο κ. Κυπριανού.

Χρειάζεται, πρόσθεσε, αυτά τα ζητήματα να αντιμετωπισθούν με έναν ιδιαίτερα θετικό τρόπο και να διαμορφωθεί ένας σχεδιασμός ώστε να δοθούν κίνητρα για την αντιμετώπισή τους και δεσμεύθηκε ότι το ΑΚΕΛ θα μελετήσει τα αιτήματα της ΠΟΠΟ, θα στείλει επιστολές στα αντίστοιχα Υπουργεία και αν χρειαστεί θα εγγράψουν θέμα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να τοποθετηθούν και τα πολιτικά κόμματα, με στόχο να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση πάνω στην κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της ΠΟΠΟ.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΠΟ, Ευθύμης Στρούθος αναφερόμενος στα αιτήματα είπε ότι ζητούν όπως αναγνωριστούν ως πολύτεκνες οικογένειες και υπενθύμισε ότι η οργάνωση πρωτοστάτησε στη δημιουργία του φορέα Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής, αλλά δυστυχώς δεν λειτουργεί “όπως εμείς τον έχουμε οραματιστεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μεγάλες οικογένειες σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολλαπλάσια των μικρών οικογενειών. Ζητούμε την αναγνώρισή μας από την πολιτεία ως πολύτεκνης οικογένειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται”.

Εφόσον διατυμπανίζεται και ακούμε καθημερινά ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση, συνέχισε, πρέπει να επανέλθουν τα ωφελήματα των πολυμελών οικογενειών στα επίπεδα προ κρίσης και να ενισχυθούν. Διότι επενδύουμε έτσι στους νέους, στα παιδιά μας και στην προοπτική αυτού του τόπου, κατέληξε ο κ. Στρούθος.

Το ΑΚΕΛ, είπε, είναι από τους πρώτους που αντιλήφθηκε το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος, σημειώνοντας ότι στον υπολογισμό του δείκτη γεννητικότητας στην Κύπρο υπολογίζονται και οι ξένοι εργάτες που ζουν εδώ και ανέρχονται στο 10%, ενώ ο δείκτης αναπλήρωσης του πληθυσμού είναι στο 2,2. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε δύο θανάτους και μία γέννα, σημείωσε, και αυτό σε μία με δύο δεκαετίες θα έχει τραγικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς, όπως το ΤΚΑ και την συρρίκνωση των σχολείων. “Για πρώτη φορά μετά το 1974, το 2013 είχαμε μείωση του πληθυσμού της πατρίδας μας και πρέπει να απασχολήσει την πολιτείας μας”, κατέληξε.

KYΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top