ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτές είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις για επενδύσεις σε ακίνητα

Αυτές είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις για επενδύσεις σε ακίνητα

Σε επίπεδα-ρεκόρ παραμένουν εν έτει 2016 οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ακίνητα παρά τις πρόσφατες οικονομικές και γεωπολιτικές αντιξοότητες.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Jones Lang LaSalle (JLL) η συνολική αξία των άμεσων επενδύσεων στο real estate ανήλθε το τελευταίο έτος στα 704 δισ. δολάρια, μόλις 7% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 758 δισ. που καταγράφηκε το 2007, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.


H ζήτηση για ακίνητα, κυρίως επαγγελματικούς χώρους και διαμερίσματα, εξακολουθεί να είναι ισχυρή στις περισσότερο παγκοσμιοποιημένες μητροπόλεις με το «τοπ 10» (Τόκιο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, κ.λπ.) να απορροφά την τελευταία τριετία σχεδόν το 30% των επενδύσεων. Επίσης, όλο και πιο συχνά παρατηρείται στροφή στην επόμενη βαθμίδα πόλεων που διαθέτουν ανοικτές και διαφανείς αγορές. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Όσλο, το Μόναχο, η Κοπεγχάγη, η Μελβούρνη και το Εδιμβούργο.


Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει πως ενώ σημαντικοί «παίχτες» του παγκόσμιου real estate, αναδυόμενων κυρίως αγορών όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο, συνεχίζουν να προσελκύουν σημαντική ροή κεφαλαίων, εντούτοις οι επενδύσεις στα ακίνητα συρρικνώθηκαν το 2015 κατά το ένα τρίτο στο 5,5% του παγκόσμιου συνόλου. Μια εξέλιξη που αποδίδεται από τους αναλυτές της JLL στην επιβράδυνση της Κίνας, στη ραγδαία υποτίμηση βασικών εμπορευμάτων, αλλά και στη μεταβλητότητα πολλών νομισμάτων.
Οι δέκα πιο ελκυστικές πόλεις για επενδύσεις σε ακίνητα
Αντίθετα, οι επενδυτές δείχνουν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για πόλεις δυναμικές με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης όπου υλοποιούνται μεγάλα έργα υποδομών και παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών. Αναλυτικότερα οι δέκα πιο ελκυστικοί προορισμοί για επενδύσεις στα ακίνητα την περίοδο αυτή είναι, βάσει της έρευνας, οι ακόλουθοι:


Μαδρίτη


Στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η ισπανική πρωτεύουσα, καθώς τόσο το ΑΕΠ όσο και η απασχόληση αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών. Ο όγκος άμεσων επενδύσεων στα ακίνητα παρουσιάζει αύξηση κατά 129%, ενώ η αγορά επαγγελματικών χώρων ισχυροποιείται και αναμένεται να σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Μιλάνο


Στο οικονομικό κέντρο της Ιταλίας η ανάπτυξη και η απασχόληση επιταχύνονται σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ενώ ο όγκος των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Κύριος λόγος που η πόλη αποτελεί πόλο έλξης είναι η προσπάθεια των βιομηχανιών να επικεντρωθούν στην καινοτομία, την ενέργεια και την αειφόρο έρευνα.


Κωνσταντινούπολη


Ως κόμβος καθοριστικής σημασίας για τον κλάδο των μεταφορών η Κωνσταντινούπολη φιλοδοξεί να αναδειχθεί στην τέταρτη σπουδαιότερη μεγαλούπολη της Γηραιάς Ηπείρου δίπλα στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Μόσχα.


Η πόλη επενδύει σε υποδομές: νέες γραμμές του μετρό, μία τρίτη γέφυρα στον Βόσπορο και ένα τρίτο αεροδρόμιο είναι ήδη υπό κατασκευή. Η αγορά επαγγελματικών χώρων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 57% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.


Κάιρο


Η πολιτική σταθερότητα παρέχει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Αιγύπτου. Η ολοκλήρωση της νέας διώρυγας του Σουέζ αυξάνει το ενδιαφέρον για ακίνητα από προγραμματιστές και εταιρείες logistics. Μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται για τις πιο αποκεντρωμένες περιοχές, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν 28% κατά το παρελθόν έτος.


Τζέντα


Στη δεύτερη σημαντική πόλη μετά την πρωτεύουσα Ριάντ και κυριότερο λιμένα της Σαουδικής Αραβίας υλοποιούνται την περίοδο αυτή φιλόδοξα σχέδια στην αγορά του real estate, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζονται έργα υποδομής και επεκτείνεται το μετρό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αύξηση κοντά στα 30 εκατομμύρια που σημείωσε ο αριθμός των επιβατών δια αέρος αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία της πόλης.


Ριάντ


Η αυξανόμενη παρουσία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης έχει ενισχύει της θέση του Ριάντ ως περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο. Την τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός αμερικανικών εισηγμένων που χρησιμοποιούν την πόλη ως έδρα. Την περίοδο αυτή είναι υπό κατασκευή ακίνητο συνολικής έκτασης 3 εκατ. τ.μ. όπου θα στεγαστεί μεταξύ άλλων το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για επένδυση ύψους 8 δισ. δολαρίων.

Τεχεράνη


Η πρόσφατη άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν αναμένεται να παράσχει μια ευπρόσδεκτη ώθηση σε μια πόλη που παρέμενε έξω από το... ραντάρ των διεθνών επενδυτών για αρκετές δεκαετίες. Η πρόσφατη αύξηση κατά 13% των επισκεπτών δημιουργεί προσδοκίες για αναζήτηση καλών ευκαιριών από πολυεθνικές και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.


Βομβάη


Η πόλη των... αντιθέσεων και των 18,5 εκατ. ψυχών αναπτύσσεται την τελευταία τριετία με ρυθμό που υπερβαίνει το 7%. Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε επενδύσεις που ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Στη Βομβάη, όπου εδρεύουν πάνω από 2.000 επιχειρήσεις (από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως) παρατηρείται κατασκευαστικός «οργασμός».


Τζακάρτα


«Γκάζι» αναμένεται να πατήσει το 2016 η ανάπτυξη στην Τζακάρτα που αποτελεί ένα από τα δέκα μεγαλύτερα αστικά κέντρα διεθνώς χάρη στη σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών για έργα υποδομών. Το μεταφορικό δίκτυο αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για επενδύσεις στα ακίνητα της πόλης θα διατηρηθεί αμείωτο τα επόμενα χρόνια.


Λάγος


Η πρωτεύουσα της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής, της Νιγηρίας, διαθέτει τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό από κάθε άλλη πόλη. Προβλέπεται μάλιστα ότι τα επόμενα 15 χρόνια ο αριθμός των κατοίκων θα έχει διπλασιαστεί. Το Λάγος θεωρείται ως το ιδανικότερο κέντρο για τις πολυεθνικές εταιρείες που επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά της Αφρικής και μάλιστα ενισχύει τις κτιριακές του υποδομές για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες τους.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποταμό της Αγίας Πετρούπολης - Δείτε απίστευτα βίντεο

Γιορτή της μητέρας: Κάντε τη μέρα της ξεχωριστή - Προτάσεις για δώρα, από γλυκά μέχρι λουλούδια και κοσμήματα - Φωτογραφίες

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Eurovision 2024: Αυτή η χώρα κέρδισε το βραβείο καλύτερου στίχου - Oι νικητές των προηγούμενων ετών - Δείτε βίντεο



Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Το εμπορικό φορτηγό πλοίο Sagamore, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Λάρνακας φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασε ανοιχτά των ακτών της Ασντόντ (18 μίλια βόρεια της Γάζας) όπου βρίσκεται το μηχανοκίνητο σκάφος Roy P. Benavidez, και μεταφόρτωσε τις προμήθειες για να ξεκινήσει η διαδικασία της παράδοσης τους στους Παλαιστίνιους, όταν λειτουργήσουν οι πλατφόρμες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top