ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κουρσουμπά : Να προστατεύσουμε την κυπριακή κοινωνία από νεο - φασιστικά κινήματα

Κουρσουμπά : Να προστατεύσουμε την κυπριακή κοινωνία από νεο - φασιστικά κινήματα

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, τονίζει ότι “καθώς οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και η ίδια η ΕΕ αποστρέφουν, με φοβία, το πρόσωπο τους, από τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες των πολέμων στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, η ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία εδραιώνονται, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο σε νέο-φασιστικά κινήματα”.

Με την ευκαιρία της 21ης Μαρτίου Διεθνούς Ημέρας Δράσης εναντίον του Ρατσισμού και του Φασισμού, η Επίτροπος σημειώνει ότι “έχουμε ευθύνη, ως πολιτεία, να αντισταθούμε στη διείσδυση ανάλογων καταστάσεων στην κυπριακή κοινωνία και μια από τις προτεραιότητές μας, προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να είναι τα παιδιά”.

Αναφέρει ότι “το άρθρο 2 (παράγραφος 2) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεσμεύει, τα Συμβαλλόμενα Κράτη, `να παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του παιδιού έναντι όλων των μορφών διάκρισης ή τιμωρίας, με βάση την υπόσταση , τις δραστηριότητες, τις εκφρασμένες απόψεις ή τις πεποιθήσεις των γονέων του, των νόμιμων κηδεμόνων του ή των μελών της οικογένειάς του`”.

Προσθέτει ότι “σύμβαση, παράλληλα, καθορίζει την εκπαίδευση ως ένα από τα σημαντικότερα οχήματα για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από τα φαινόμενα του ρατσισμού και του φασισμού”.

Η κ. Κουρσουμπά εξηγεί ότι “πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 29 της Σύμβασης, προβλέπει ότι, τα Συμβαλλόμενα Κράτη συμφωνούν ότι η εκπαίδευση του παιδιού πρέπει να αποσκοπεί – ανάμεσα σε άλλα – `στην ανάπτυξη του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τις για τις αρχές που καθιερώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών`”.

Στο μήνυμά της για την 21η Μαρτίου η Επίτροπος του Παιδιού, σημειώνει, ακόμη, ότι “η αποδυνάμωση και, εν πολλοίς, η εξαθλίωση των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων λόγω της οικονομικής κρίσης, και η εντατικοποίηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, φέρνουν στην επιφάνεια, την αποτυχία της σύγχρονης Ευρώπης να οικοδομήσει, ανθρωποκεντρικές κοινωνίες, θεμελιωμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη”.

Προσθέτει ότι “στη φετινή επέτειο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το θρίαμβο του μισαλλόδοξου και ρατσιστικού λόγου, καθώς αυτός απροκάλυπτα αρθρώνεται, στις ομιλίες και τις δημόσιες τοποθετήσεις, ενός από τα φαβορί για να λάβει το χρίσμα του υποψηφίου για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενώ την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, παρακολουθούμε, τα τελευταία χρόνια, μια αναδίπλωση των φασιστικών και ξενοφοβικών ακρο-δεξιών κινημάτων και πολιτικών σχηματισμών”.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αναγνωρίζει, όπως αναφέρει, “την ειλικρινή προσπάθεια της κυπριακής πολιτείας να οικοδομήσει και να υποστηρίξει ένα εκπαιδευτικό σύστημα ανοιχτό στη διαφορετικότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Προσθέτει ότι η ίδια έχει χαιρετίσει “την υιοθέτηση, από μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για τη σχολική χρονιά 2015 – 2016, του στόχου `Ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της ρητορικής μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης”`.

Ειδικότερα η Επίτροπος χαιρέτισε “την συμπερίληψη, μετά από δική μου εισήγηση, του επιμέρους στόχου `Το δικαίωμα των παιδιών της Κύπρου και του κόσμου στην ειρήνη-Οικοδομούμε έναν Πολιτισμό Ειρήνης και Μη-Βίας`”.

Η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι “τα σχολεία, Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης, αγκάλιασαν το στόχο και αναπτύσσουν ποικίλες δραστηριότητες για την προώθησή του ενώ σε πολλές από τις δραστηριότητες αυτές προσκλήθηκα να έχω διαβούλευση με τα παιιδά ή/και να οργανώσω βιωματικά εργαστήρια”.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει, ότι “η οικοδόμηση, στο χώρο του σχολείου και στην κοινωνία ευρύτερα, κουλτούρας ειρήνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μια διαρκής πρόκληση”.

Η Επίτροπος αναφέρεται και σε “μεμονωμένα γεγονότα, όπως ο πετροβολισμός από μαθητές οχημάτων Τουρκοκυπρίων, κατά τις εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους αλλά και ο αποκλεισμός, πρόσφατα, από σχολική εκδήλωση της Δικοινοτικής Χορωδίας, υπό την επίκληση ανησυχίας για την πρόκληση επεισοδίων, τα οποία έχω καταδικάσει με δημόσιες παρεμβάσεις μου”.

Αυτά τα περιστατικά, “αναδεικνύουν την ανάγκη να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να στήσουμε ανάχωμα στον ρατσισμό και το φασισμό”, καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top