ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για διαπλοκή και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις κατηγόρησε κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, ο Ν. Παπαδόπουλος

Για διαπλοκή και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις κατηγόρησε κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, ο Ν. Παπαδόπουλος

Έντονη κριτική προς Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όσο και σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας και της σωστής λειτουργίας των θεσμών, άσκησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΔΗΚΟ, στη Λευκωσία, για την παρουσίαση των 56 υποψηφίων του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως όταν "σκοτεινές χρηματοδοτήσεις σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ορίζουν τα αποτελέσματα προεδρικών εκλογών, κάποιος πρέπει να πολεμήσει τη διαπλοκή, να καταγγείλει τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από δαιδαλώδεις διαδρομές εκατοντάδων εκατομμυρίων, και να πιέσει για να φτάσουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας και την τιμωρία των υπεύθυνων για την κατάρρευση της οικονομίας".

Είπε επίσης πως "όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ επιτρέπουν, ανέχονται ή – κάποιες φορές – ακόμα και συμπράττουν στην αναβάθμιση του κατοχικού ηγέτη και του ψευδοκράτους, κάποιος πρέπει να αντισταθεί, να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να διεκδικήσει τη λύση που θέλουμε, και όχι αυτήν που προσπαθούν να μας επιβάλουν."

Επέκρινε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, επειδή, όπως είπε, επιδιώκουν την επαναφορά του σχεδίου Ανάν και απλά φοβούνται να το πουν στο κόσμο, αναφέροντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση λύσης του Κυπριακού. Ανέφερε πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι λειτουργική και βιώσιμη, να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σέβεται τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

Είπε επίσης ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως αντί αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης "σταδιακά υποβαθμίζει με την ανοχή και με τις πράξεις του την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβαθμίζει τον κατοχικό ηγέτη και το ψευδοκράτος".

«Θέλουμε λύση με βάση την οποία θα αποχωρεί πλήρως και άμεσα ο τουρκικός στρατός κατοχής. Λύση χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Αντί αυτού, συζητούν για την `τροποποίηση` και τη `βελτίωση των εγγυήσεων έτσι ώστε να μην ενοχλούν, ως να είναι ψυχολογικό το πρόβλημα μας», πρόσθεσε.

«Θέλουμε λύση με βάση την οποία οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες. Αντί αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχτεί ουσιαστικά την εξίσωση των ιδιοκτητών και των χρηστών και δεκάδες εξαιρέσεις με τις οποίες οι Ελληνοκύπριοι θα χάσουν το δικαίωμα της επιστροφής», ανέφερε.

«Θέλουμε λύση που δεν θα νομιμοποιεί την παραμονή όλων των εποίκων. Αντί αυτού, δέχονται αδιαμαρτύρητα τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη ότι δεν υπάρχουν έποικοι αλλά μόνο πολίτες του ψευδοκράτους, και πάλι επιτίθενται σε εμάς που διαμαρτυρόμαστε», συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, έχει πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ακολουθούμε λανθασμένη τακτική και στρατηγική, όπως για τα αρνητικά αποτελέσματα της συμφωνίας Αναστασιάδη – Έρογλου το Φεβρουάριο του 2014, για το μόνιμο χαρακτήρα των «γενναιόδωρων προσφορών» Χριστόφια, που αποδέχεται και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για το τραγικό λάθος της σύνδεσης του φυσικού αερίου με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, και για τις συνέπειες της διαφήμισης του κ. Ακιντζί και της από-ενοχοποίησης της Τουρκίας.

«Προειδοποιήσαμε, δεν εισακουστήκαμε, αλλά δυστυχώς δικαιωθήκαμε», πρόσθεσε.

Επέκρινε ακολούθως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι συνεχίζουν στο δρόμο που οδηγεί σταθερά την ελληνοκυπριακή πλευρά σε χειρότερη και την τουρκική πλευρά σε καλύτερη θέση στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Συνεχίζουν τη συσκότιση, τη μυστική διπλωματία, το έλλειμμα δημοκρατίας, χωρίς ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και του λαού. Συνεχίζουν να υποχωρούν και να παραχωρούν», ανέφερε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόταση του ΔΗΚΟ που είναι, όπως είπε, διάλογος, αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο και εντελώς διαφορετική τακτική, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για όλα τα θέματα, και όχι μόνο εκείνα που ενδιαφέρουν την Τουρκία, να απεμπλακούμε από τις γενναιόδωρες προσφορές και τις απαράδεκτες παραχωρήσεις, και να χαράξουμε μια νέα στρατηγική που θα θέτει ως κυρίαρχο στόχο την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Με αξιοποίηση των τριών πλεονεκτημάτων μας, δηλαδή του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και διαθέτει πλέον κοιτάσματα φυσικού αερίου», είπε.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ακολούθως ότι οι εκλογές της 22ας Μαΐου αποτελούν κρίσιμο σταθμό και για την πορεία της οικονομίας, τη λειτουργία των θεσμών και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επέκρινε την Κυβέρνηση ότι την ώρα που πανηγυρίζει για το “success story” στην Κύπρο έχουμε φτώχεια, ανεργία και ανισότητα, αναφέροντας ότι η διαφορά του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ είναι ότι ενώ «εκείνοι πανηγυρίζουν γιατί βελτιώνονται τα οικονομικά της Κυβέρνησης», το ΔΗΚΟ θα πανηγυρίσει όταν θα κλείσουν τα κοινωνικά παντοπωλεία και βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων.

Πρόσθεσε πως αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια κεντρώα οικονομική πολιτική, όπως αυτή που εφαρμόστηκε επί των διακυβερνήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος, όταν είχαμε πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα. «Στόχος και επιδίωξη του Δημοκρατικού Κόμματος είναι αφενός η σταθερή πορεία της κυπριακής οικονομίας σε δρόμους ανάπτυξης και αφετέρου η αναστροφή αρνητικών συνεπειών και αδικιών του μνημονίου», είπε.

«Προς αυτή τη κατεύθυνση σύντομα θα ανακοινώσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα, που θα αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα, θα επαναφέρουν το χαμένο αίσθημα δικαίου και θα δώσουν ελπίδα και προοπτική σε όλους τους συμπατριώτες μας», πρόσθεσε.

«Μέτρα που θα αποκαθιστούν αδικίες. Μέτρα που θα προστατεύουν νοικοκυριά και δανειολήπτες.
Που θα στηρίζουν συνανθρώπους μας που πραγματικά έχουν ανάγκη. Που θα ενισχύουν την πορεία προς την ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Είπε στη συνέχεια ότι εξ ίσου έντονες και συγκεκριμένες είναι οι προτάσεις και οι στοχεύσεις του ΔΗΚΟ για την αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών, τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, το χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

«Παρακολουθούμε όλοι με οδύνη, που μετατρέπεται σε οργή, την κατάπτωση των θεσμών. Το ένα σκάνδαλο να διαδέχεται το άλλο. Περιπτώσεις διαπλοκής και διαφθοράς, που ξεπερνούν κάθε φαντασία. Αποκορύφωμα, το τεράστιο σκάνδαλο των χρηματοδοτήσεων της περίφημης εταιρείας FOCUS και εκείνου ή εκείνων που κρύβονται πίσω από αυτήν», σημείωσε.

Και πρόσθεσε πως υπάρχει βέβαια, το κολοσσιαίο ζήτημα των ευθυνών για την οικονομική καταστροφή της Κύπρου, μιας καταστροφής που ήταν αποτέλεσμα σειράς εγκληματικών λαθών, πράξεων και παραλείψεων, ολιγωρίας και ανεπάρκειας» αλλά και ότι «υπάρχουν ευθύνες για όσα έγιναν στις τράπεζες. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Υπάρχουν ευθύνες για τον ELA των 9 ½ δισεκατομμυρίων της αφερέγγυας Λαϊκής Τράπεζας.  Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το κούρεμα καταθέσεων. Υπάρχουν ευθύνες για το ξεπούλημα, αντί πινακίου φακής, των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα», σημείωσε.

Θα πρέπει, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτοί που ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή του τόπου μας να λογοδοτήσουν και να εξαλείψουμε τις συνθήκες που ευνοούν τη διαπλοκή.

«Μόνο έτσι δεν θα ξαναδούμε φαινόμενα focus στην πολιτική μας ζωή. Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες, πολιτικούς και κόμματα.Μόνο έτσι θα οδηγήσουμε σε αυξημένη συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα, αφού η συμμετοχή είναι αιμοδότης της δημοκρατίας», σημείωσε.

Και ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί ρόλος και λόγος στον κάθε πολίτη και πως προς αυτή την κατεύθυνση το ΔΗΚΟ εισηγείται όπως καθιερωθεί το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας των πολιτών, που μπορούν να καταθέτουν προτάσεις Νόμου στη Βουλή με 5.000 υπογραφές και να δημιουργηθεί στη Βουλή μια Επιτροπή Πολιτών, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να φέρει ενώπιον της Βουλής θέματα που τον απασχολούν και να συζητηθούν.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι εκλογές του Μαΐου, αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για το ΔΗΚΟ και αυτή την κρίσιμη μάχη, το κόμμα τη δίνει τη με 56 εξαιρετικούς υποψήφιους, με ανθρώπους που έχουν διακριθεί για τη δράση τους στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση, τις επιστήμες, την επιχειρηματική δράση, την κοινωνική προσφορά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top