ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστολή στην εφαρμογή του νόμου για τους νοσηλευτές στις ιδιωτικές μαιευτικές και ψυχιατρικά κέντρα

Αναστολή στην εφαρμογή του νόμου για τους νοσηλευτές στις ιδιωτικές μαιευτικές και ψυχιατρικά κέντρα

Η Βουλή με μια αποχή ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο με το οποίο παρατείνεται αναδρομικά η αναστολή της ισχύος των διατάξεών του που καθορίζουν τις απαιτήσεις για στελέχωση των ιδιωτικών μαιευτικών κλινικών και των ιδιωτικών ψυχιατρικών μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2017.

Τοποθετούμενος πριν από την ψηφοφορία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι πρέπει να σταλεί το ξεκάθαρα το μήνυμα πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στις ιδιωτικές κλινικές για συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να εργοδοτηθούν Κύπριοι πτυχιούχοι νοσηλευτές, οι οποίοι σε ιδιωτικές σχολές μπορεί να ξοδέψουν από 7.000 μέχρι και 10.000 ευρώ για να πάρουν πτυχίο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ζήτησε από τις υπηρεσίες της Βουλής όπως ετοιμάσουν και αποστείλουν σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας.

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα ανέφερε ότι με την παράταση θα δοθεί η ευκαιρία για εργοδότηση στους νοσηλευτές που θα αποφοιτήσουν το καλοκαίρι και ταυτόχρονα δίνεται πίστωση χρόνου και στους κλινικάρχες μέχρι τον Μάρτη του 2017.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως υπάρχει η δυνατότητα εργοδότησης Κυπρίων νοσηλευτών, πανεπιστημιακού επιπέδου ωστόσο κάποιοι βολεύονται με μη Κύπριους νοσηλευτές και λιγότερα προσόντα. Ζήτησε όπως δοθεί η μικρότερη δυνατή παράταση για συμμόρφωση.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση η αναστολή δίνεται στα ψυχιατρικά κέντρα σε ότι αφορά εγγεγραμμένους νοσηλευτές στο μητρώο ψυχιατρικής νοσηλευτικής και επιτρέπεται η στελέχωσή τους με νοσηλευτές γενικής νοσηλευτικής.

Γίνεται αναστολή της ισχύος των διατάξεών του που καθορίζουν τις απαιτήσεις για στελέχωση των μαιευτικών ή γυναικολογικών μονάδων με εγγεγραμμένες μαίες.

Με την αναστολή σκοπείται η αποφυγή προβλημάτων στη στελέχωση των μαιευτικών/γυναικολογικών και των ψυχιατρικών κέντρων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει στην εγχώρια αγορά εργασίας επαρκής αριθμός νοσηλευτών με τις συγκεκριμένες ειδικότητες, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη συμμόρφωση των εν λόγω ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τις σχετικές απαιτήσεις του οικείου νόμου.

Σημειώνεται ότι η ισχύς των εν λόγω διατάξεων βρισκόταν σε αναστολή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 δυνάμει σχετικών διατάξεων του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικού) Νόμου του 2010, Νόμος 129(Ι) του 2010.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top