ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κακές οι επιδόσεις της Κύπρου στην παιδεία: Δαπανούμε πολλά αλλά χωρίς αποτελέσματα – ΠΙΝΑΚΕΣ

Κακές οι επιδόσεις της Κύπρου στην παιδεία: Δαπανούμε πολλά αλλά χωρίς αποτελέσματα – ΠΙΝΑΚΕΣ

Το κυπριακό κράτος ξοδεύει περισσότερα στην εκπαίδευση από τον μέσο όρο της ΕΕ, ωστόσο η ποιότητα των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων είναι ανεπαρκής, αποκάλυψε η έκθεση της Κομισιόν για τα μακροοικονομικά της Κύπρου.

Ένα σοβαρό και διαρθρωτικό πρόβλημα ανέδειξε μεταξύ πολλών άλλων η έκθεση της Κομισιόν για την μακροοικονομική κατάσταση στην Κύπρο, τον μη αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο με τον οποίο το κράτος ξοδεύει στην εκπαίδευση, αφού δαπανούμε στην εκπαίδευση περισσότερο από το μέσο όρο της ΕΕ χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα.

«Μολονότι η Κύπρος επενδύει σημαντικά κονδύλια του προϋπολογισμού της στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά και η συνάφεια των επαγγελματικών δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας είναι σχετικά χαμηλή», αναφέρεται στην πολυσέλιδη έκθεση που εξέδωσε η Κομισιόν.

Ειδικότερα, η χώρα επενδύει περισσότερο στην εκπαίδευση από τον μέσο όρο της ΕΕ (ως ποσοστό του ΑΕΠ), που ανερχόταν στο 6,5% το 2013 σε σύγκριση με το 5% που ήταν ο μέσος όρος της ΕΕ. «Ωστόσο, παρόλο που οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση ως ποσοστό του ΑΕΠ θεωρούνται από τις υψηλότερες στην ΕΕ, η ποιότητα των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων είναι ανεπαρκής, με μη ικανοποιητικές επιδόσεις των μαθητών και των νεαρών ενηλίκων σε βασικές δεξιότητες», σημειώνεται.

Οι επισημάνσεις της ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα το αντίθετο καμπανάκι για την κυπριακή παιδεία ήχησε με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της διεθνούς εκπαιδευτικής έρευνας, PISA του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που κατέταξε την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την παιδεία. «Είναι ντροπή μας», είχε αναφέρει η τότε Επίτροπος της ΕΕ για την Εκπαίδευση Πολιτισμού, Πολυγλωσσία και Νεολαία, Ανδρούλλα Βασιλείου.

Παράλληλα, από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, προκύπτει ότι οι δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας (Δάσκαλοι, καθηγητές) είναι με διαφορά οι μεγαλύτερες αφού ανήλθαν το 2015 σε €604 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 34% των δαπανών προσωπικού του κράτους (€1.794 εκατ). Παράλληλα, ο πραγματικός προϋπολογισμός του 2015 ανήλθε στα €940 εκατ. Παρόλες τις υψηλές δαπάνες για τους εκπαιδευτικούς και την κατά συνέπεια υψηλή ελκυστική επιλογή απασχόλησης, η έκθεση υπογραμμίζει ότι έρευνα του Οργανισμού για την Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ, TALIS) ανέδειξε μια συγκεχυμένη εικόνα για την ποιότητα της εκπαίδευσης στην Κύπρο, ιδιαίτερα όσον αφορά το επίπεδο κατάρτισης των εκπαιδευτικών.

Υψηλό ποσοστό εργαζομένων με υπερβολικά προσόντα

Το ανθρώπινο κεφάλαιο και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, και αυξάνεται ακόμη τις τελευταίες δεκαετίες,

Παρότι η Κύπρος διαθέτει ήδη ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού με τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατόρθωσε πρόσφατα να αυξήσει κι' άλλο το ποσοστό αυτό και να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην ΕΕ.

Ωστόσο, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού της συνδέεται με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην ΕΕ εργαζομένων με υπερβολικά προσόντα. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος έχει ένα σημαντικό δυναμικό απασχολησιμότητας το οποίο, αν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικότερα, θα μπορούσε να στηρίξει την αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι εργαζόμενοι υψηλών προσόντων αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο της συνολικής ανεργίας.

Μεταξύ του 2008 και του 2013 η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά για όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της ανεργίας των Κύπριων εργαζομένων υψηλών προσόντων. Ενώ το ποσοστό ανεργίας για τα άτομα υψηλών προσόντων είναι γενικά σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι για τα άτομα χαμηλών προσόντων, αυτό δεν ισχύει στην Κύπρο. «Αυτό οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην μεγάλη προσφορά εργαζομένων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς παρατηρείται μικρή (μικρότερη) ζήτηση για εργατικό δυναμικό υψηλών προσόντων μετά την κρίση», αναφέρεται.

Και ενώ οι νέοι πτυχιούχοι, πάντα με βάση την έκθεση της Κομισιόν, έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά απασχολησιμότητας στην ΕΕ, το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανταποκρίνεται στη μεταβαλλόμενη οικονομική δομή και προσαρμόζεται στις μελλοντικές ανάγκες σε δεξιότητες με πολύ αργούς ρυθμούς.

«Το γεγονός αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα λόγο ανησυχίας», αναφέρεται. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Βγαίνει μπροστά ο Ζαννέττου μέσω των δικηγόρων του: «Πρόθεση η άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώνονται ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top