ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κυπριανού: «Διπλή κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων από την Κυβέρνηση»

Α. Κυπριανού: «Διπλή κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων από την Κυβέρνηση»

Για “διπλή κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων” εκ μέρους της Κυβέρνησης έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ο οποίος σχολίασε σήμερα, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, μια προς μία τις χθεσινές εξαγγελίες από πλευράς Κυβέρνησης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξαγγελίες αυτές, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως εδώ και τρία χρόνια η Κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και δεν δέχεται καν να συναντήσει φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν μεγάλη μερίδα των συνταξιούχων όπως την ΕΚΥΣΥ. “Και μιαν εβδομάδα πριν τις εκλογές εξαγγέλλει, ενώ τους έκανε ένα σωρό περικοπές, ότι θα τους δώσει – ακούστε τεράστια ποσά που θα τους δώσει – από έξι μέχρι 20 ευρώ αύξηση το μήνα. Αυτό συνιστά κοροϊδία και μαζί με την κοροϊδία του Πασχαλινού επιδόματος γίνεται διπλή η κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων”, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Για την εξαγγελία πως οι μισθοί θα αποκατασταθούν οι μισθοί την 1η του Γενάρη του 2017, είπε πως αυτή είναι μια παλιά απόφαση που υπάρχει εδώ και χρόνια και διερωτήθηκε γιατί χρειαζόταν η Κυβέρνηση να τονίσει αυτό το πράγμα μιαν εβδομάδα πριν τις εκλογές και ποιΑ ήταν η σκοπιμότητα πίσω από αυτή την εξαγγελία.

Για τα ζητήματα της υγείας, ανέφερε πως, ενώ είχε συμφωνηθεί το ΓΕΣΥ από το Δεκέμβριο του 2012 και με την Τρόικα και με όλους τους φορείς, η Κυβέρνηση “προτίμησε να κάμει μια τυχοδιωκτική διαδρομή για τρία ολόκληρα χρόνια, ψάχνοντας να βρει τρόπους να εισαγάγει το Πολυασφαλιστικό - για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των λίγων, των πλούσιων και πάλι και όχι του κόσμου - και στα τρία χρόνια διαπίστωσε ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει”. Η Κυβέρνηση “έρχεται τώρα που έχει αφήσει την κατάσταση να καταρρεύσει ουσιαστικά στα νοσοκομεία, να εξαγγέλλει μέτρα τα οποία είναι παυσίπονα, είναι αποσπασματικά και σπασμωδικά, και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην ουσία του”, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Για το θέμα της πρόσληψης 3 χιλιάδων επαγγελματιών στρατιωτών, είπε πως “ακούγονται εκπληκτικά πράγματα από την πλευρά της Κυβέρνησης”. Λένε πως αν δεν βρουν από την Κύπρο θα βρουν από την Ελλάδα, είπε ο κ. Κυπριανού και διερωτήθηκε τΙ θα κάνουμε αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποφασίσει να προσλάβει για τις ανάγκες της τ/κ κοινότητας στρατιώτες από την Τουρκία και αν θα δεχθούμε να γίνει αυτό το πράγμα.

Ο κ. Κυπριανού είπε εξάλλου αναφερόμενος στο θέμα των κονδυλίων που απαιτούνται για την πρόσληψη αυτών των επαγγελματιών πως “ενώ ξέρουν (στην Κυβέρνηση) ότι θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της Βουλής για να προχωρήσουν το εξαγγέλλουν μιαν εβδομάδα πριν τις εκλογές, αδιαφορώντας για το τΙ θα πει η Βουλή”. Πρόσθεσε πως “αυτά δεν είναι σοβαρές συμπεριφορές”, αλλά συμπεριφορές που “πληγώνουν την πολιτική ζωή του τόπου μας και υποβιβάζουν περισσότερο το επίπεδο. Απαξιώνουν ακόμα περισσότερο την πολιτική και τα πολιτικά πρόσωπα με αυτό τον τρόπο συμπεριφοράς”, δήλωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε εξάλλου πως στις δημοσιογραφικές διασκέψεις που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε κάνει πριν τρεις εβδομάδες “σε βάρος του δελτίου ειδήσεων του ΡΙΚ”, ο ίδιος είχε πει πως με αυτές δεν παρενέβη στην προεκλογική εκστρατεία. Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως, ωστόσο, “υπήρξε μια πληροφορία, την οποία η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε με τις ενέργειές της, ότι έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό και στη συνέχεια στο ΔΗΣΥ και απαιτήθηκε από τους Υπουργούς να συμμετέχουν ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει χθες. Παρέλασαν σωρεία Υπουργών για να εξαγγείλουν μέτρα μιαν εβδομάδα πριν τις εκλογές”, είε.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε περαιτέρω πως δεν γίνεται ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι τεχνοκράτες, να διορίζονται σε πολιτικά πόστα, και να αναλαμβάνουν πολιτικές ευθύνες, ο ένας ως Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων και ο άλλος ως Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών.

Είπε ακόμη πως “δεν γίνεται ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας να βγαίνει, αντί της Υπουργού, και να τοποθετείται πολιτικά σε ζητήματα. Η δική του δουλειά είναι να εξηγήσει τεχνοκρατικά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Δεν είναι ούτε να τοποθετείται πολιτικά, ούτε και να σχολιάζει πολιτικές απόψεις κομμάτων”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “αυτό τον τόπο, αυτή η Κυβέρνηση έχει ισοπεδώσει τα πάντα και είναι λυπηρό”.

“Ζημιώνει ο τόπος με αυτές τις συμπεριφορές και με αυτό τον τρόπο λειτουργίας”, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως “έχουμε συγκεκριμένες νομοθεσίες στη βάση των οποίων πρέπει να λειτουργούμε και εάν τις καταστρατηγεί η ίδια η Κυβέρνηση διερωτώμαι πού θα πάμε να σταθούμε”.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΑΚΕΛ για δράσεις για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και προοδευτικό εκσυγχρονισμό των θεσμών. Οι κυριότερες είναι η θεσμική ρύθμιση περιορισμού θητειών σε διάφορα πολιτειακά αξιώματα και εναλλαξιμότητα σε νευραλγικές θέσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις προσφορές και αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων της Εθνικής Φρουράς, η νομοθετική ρύθμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων μη κυβερνητικών οργανώσεων με στόχο τη διαφάνεια στη χρηματοδότησή τους και η δημοσιοποίηση των εξελεγμένων λογαριασμών των ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών, με ταυτόχρονη πληροφόρηση της κοινής γνώμης για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, περιλαμβανομένων θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών.

Επίσης, η υποχρεωτική δήμευση περιουσίας πολιτειακών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι καταδικάζονται για οικονομικά εγκλήματα και ειδικότερα για αδικήματα φοροδιαφυγής, δεκασμού, δωροληψίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, η νομοθετική ρύθμιση αυστηρότερων ποινών έτσι που οι επιπτώσεις από τυχόν διάπραξη αδικημάτων εις βάρος του Δημοσίου να είναι αποτρεπτικές για τη διάπραξή τους και η βελτίωση της προσβασιμότητας του πολίτη στις Αρχές, ειδικότερα σε θέματα εξασφάλισης δημοσίων εγγράφων, εξυπηρέτησης και διαφάνειας σε σχέση με αποφάσεις που τον επηρεάζουν, μέσα από δημόσιες ακροάσεις και λογοδοσία.

Αναφερόμενος τις πρωτοβουλίες που αφορούν το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε την εθελούσια δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των μελών του Π.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, των ευρωβουλευτών καθώς και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων που είναι στελέχη του κόμματος. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει προ πολλού δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του θέση καθώς και της συζύγου του και πως έχει ζητήσει και από τους άλλους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να πράξουν κάτι ανάλογο, "δυστυχώς δίχως καμία απολύτως ανταπόκριση".

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης πως παρέδωσαν έγκαιρα στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων τους ετήσιους εξελεγμένους λογαριασμούς της ΚΕ ΑΚΕΛ, που δημοσιοποιήθηκαν και αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος. Πρόσθεσε πως ενώ έπρεπε όλα τα πολιτικά κόμματα να τους παραδώσουν μέχρι τις 30 Απριλίου δεν τους έχει παραδώσει κανένα άλλο κόμμα εκτός από το ΑΚΕΛ, μέχρι στιγμής.

Ανέφερε ακόμη πως υπήρξε πιστή εφαρμογή του βελτιωμένου νόμου για τη Χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων από το ΑΚΕΛ, ιδιαίτερα στα θέματα συμμόρφωσης με διεθνή λογιστικά πρότυπα και προώθησης της διαφάνειας, και "συζήτηση των οικονομικών καταστάσεων του κόμματος στην παρουσία των ΜΜΕ στα εκάστοτε συνέδρια μας".

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top