ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοποθέτηση Αστυνομίας: «Απαράδεκτη και καταδικαστέα οποιαδήποτε ενέργεια εκφεύγει των νόμων»

Τοποθέτηση Αστυνομίας: «Απαράδεκτη και καταδικαστέα οποιαδήποτε ενέργεια εκφεύγει των νόμων»

Διευκρινιστική ανακοίνωση σε σχέση με την υπόθεση για άσκηση βίας από μέλη της Αστυνομίας εναντίον πολίτη εξέδωσε η Αστυνομία.

Στο σχετικό ανακοινωθέν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι –ανεξάρτητα με την εν λόγω υπόθεση- «η οποιαδήποτε βία από μέλη της Αστυνομίας σε βάρος πολιτών, η οποία εκφεύγει των πλαισίων του Νόμου, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα».

Όπως γράψαμε και την Τρίτη (31/05), ο φάκελος της υπόθεσης προωθήθηκε στην εισαγγελία.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Σχετικά με τα διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν στην πρόσφατη απόφαση Δικαστηρίου, όπου γίνεται αναφορά για άσκηση βίας από μέλη της Αστυνομίας εναντίον πολίτη, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: 

Τα γεγονότα, βάσει των οποίων λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, διαδραματίστηκαν  το 2012 στη Λευκωσία.  Πέραν της δίωξης που ασκήθηκε από την Αστυνομία σε βάρος του συγκεκριμένου πολίτη, αυτός προέβη σε παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για κακοποίησή του από μέλη της Αστυνομίας.  

Το παράπονο του διερευνήθηκε από την Αρχή και το πόρισμα τέθηκε ενώπιον του τέως Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν στοιχειοθετείτο ποινικό αδίκημα εναντίον μέλους της Αστυνομίας.  Ακολούθως, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας προώθησε την υπόθεση στην τότε Ηγεσία της Αστυνομίας, με εισήγηση για πειθαρχική δίωξη ενός μέλους της Αστυνομίας για το αδίκημα της παράνομης ή άσκοπης άσκησης εξουσίας.  Επί τούτου, κινήθηκαν οι διαδικασίες για πειθαρχική δίωξη. 

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, έδωσε οδηγίες όπως ο φάκελος της πειθαρχικής υπόθεσης προωθηθεί άμεσα στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τυχόν νέες οδηγίες, λαμβανομένων υπόψη των ευρημάτων της υπό αναφορά απόφασης.  

Ανεξάρτητα από την πιο πάνω υπόθεση, τονίζεται για ακόμη μια φορά ότι η οποιαδήποτε βία από μέλη της Αστυνομίας σε βάρος πολιτών, η οποία εκφεύγει των πλαισίων του Νόμου, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Ως εκ τούτου επ’ αυτού επιδεικνύεται μηδενική ανοχή. Τα οποιαδήποτε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας αποτελούν εξαιρέσεις και αδικούν την τεράστια πλειοψηφία των μελών της Αστυνομίας, τα οποία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρίσκονται συνεχώς στην εμπροσθοφυλακή για την διατήρηση συνθηκών ασφάλειας στην κοινωνία.   

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top