ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζάχαρη: Υψηλότερη άνοδος στη τιμή των τελευταίων 23 ετών – Ανεβαίνει το κόστος κι άλλων προϊόντων

Ζάχαρη: Υψηλότερη άνοδος στη τιμή των τελευταίων 23 ετών – Ανεβαίνει το κόστος κι άλλων προϊόντων

Τρέχουν να προλάβουν την περαιτέρω αύξηση της τιμής της ζάχαρης οι εισαγωγής μας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης».

Οι εισαγωγής μας, προσπαθούν να γεμίσουν τις αποθήκες τους για να μπορέσουν να εκπληρώσουν τα συμβόλαια τους.  Ήδη η τιμή της ζάχαρης στις διεθνείς αγορές εκτινάχθηκε στα ύψη, σημειώνοντας της μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο της μέσα σε διάστημα 23 ετών.

Όπως ανάφεραν οι εισαγωγείς μας στον «Πολίτη», την περασμένη εβδομάδα αγόρασαν από τις διεθνείς αγορές, ζάχαρη 60 σεντ το κιλό, ενώ χθες (2/6) την αγόρασαν 68 σεντ το κιλό.

Η προσπάθεια είναι να γεμίσουν τις αποθήκες τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με ιδιώτες αλλά και με το κράτος. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγείς αναφέρουν στην εφημερίδα, πως υπάρχουν περιπτώσεις που εισάγουν ζάχαρη 68 σεντ το κιλό και την πωλούν στην ίδια τιμή, διότι αυτή είναι η συμφωνία που σύναψαν με το κράτος για το 2016.

Ακόμα, οι εισαγωγείς, προειδοποιούν πως η αύξηση της τιμής θα είναι σημαντική και ασφαλώς θα ανεβάσει το κόστος των πολλών προϊόντων και ιδιαίτερα των γλυκών.

Εκτιμάται πως η αύξηση της τιμής της ζάχαρης, οφείλεται στις επιπτώσεις του φαινομένου Ελ Νίνιο, στις καλλιέργειες και η πρόβλεψη είναι πως η προσφορά σε ζάχαρη δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Ο διακρατικός Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης ανάφερε, συγκεκριμένα, ότι η αγορά θα εμφανίσει συνολικά ένα έλλειμα της τάξεως των 5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων το τρέχον έτος λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Πρόκειται για το πρώτο έλλειμμα  της τελευταίας πενταετίας, λόγω του φαινομένου του Ελ Νίνιο σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις στη Βραζιλία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός ζάχαρης σε διεθνή κλίμακα.

Το ινστιτούτο στοιχείων αγροκαλλιέργειας, FO Licht προβλέπει πως οι ευρωπαϊκές τιμές της ζάχαρης θα φθάσουν τα 550 ευρώ ανά τόμο, αρκετά πιο πάνω από τις προβλέψεις της Κομισιόν, που ήταν 429 ευρώ τον τόνο τον περασμένο Ιανουάριο, καταλήγει το δημοσίευμα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top