ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση προς ΕΕ από Πρόεδρο Βουλής για πρωτοβουλίες λήξης των συρράξεων

Έκκληση προς ΕΕ από Πρόεδρο Βουλής για πρωτοβουλίες λήξης των συρράξεων

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20ή Ιουνίου) , κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για λήξη των αιματηρών συρράξεων στις γειτονικές μας Ασία και Αφρική, να αναπτύξει αποτελεσματική προσφυγική πολιτική και υπηρεσία ασύλου και να παρέχει οικονομική βοήθεια στις χώρες προέλευσης των προσφύγων, για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου σ’ αυτές και για συνακόλουθη μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος.

“Αναλογιζόμενοι το δράμα των διακοσίων χιλιάδων εκτοπισμένων μας από τους Τούρκους εισβολείς, που εξακολουθούν ακόμα, σαράντα δύο χρόνια μετά, να είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, διακηρύσσουμε ότι στόχος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταστεί ο κοινός αγώνας για παγκόσμια ειρήνη”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Στην αναφορά του ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε μένει απαθής στο δράμα των προσφύγων που εκτυλίσσεται καθημερινά στα νερά της Μεσογείου και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια προστασίας και ενίσχυσης των προσφύγων, παρέχοντάς τους διαμονή και άλλες διευκολύνσεις στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας στην Κοφίνου, τη Λάρνακα και την Πάφο, ανέφερε

Σημείωσε επίσης ότι η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 20ή Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, τις διώξεις ή τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, πρόσθεσε ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, η Πολιτική Άμυνα, η Αστυνομία Κύπρου, η Εθνική Φρουρά, τα δημόσια νοσηλευτήρια και πλήθος εθελοντών ανταποκρίνονται με θάρρος και ανθρωπισμό σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων.

Ο κ. Συλλούρης με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας είπε ότι το νομοθετικό σώμα δεσμεύεται ότι συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και ότι θα προχωρήσει, σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, στη θέσπιση οποιασδήποτε σχετικής νομοθεσίας κριθεί αναγκαία προς αντιμετώπιση της ερημοποίησης.

Αφού ανέφερε ότι το 1995 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και όρισε τη 17η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του επικίνδυνου για την ανθρωπότητα φαινομένου, πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αν και έχει μικρό μερίδιο ευθύνης για τη δημιουργία και την όξυνση αυτού του μείζονος προβλήματος, βρίσκεται σε μία από τις πλέον απειλούμενες περιοχές, γι’ αυτό, πέρα από την επικύρωση της σύμβασης το 1999, εκπόνησε το 2008 Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης και τον Περιορισμό των Συνεπειών της Ξηρασίας.

“Εμείς, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζοντας πως η ποιοτική υποβάθμιση του εδάφους επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη και εισάγει νέους κινδύνους τόσο για την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα όσο και για τις εθνικές οικονομίες, έχουμε προβεί σε σειρά ενεργειών, ανάμεσα στις οποίες και η ομόφωνη έγκριση, το 2015, ψηφίσματος για την καταπολέμηση του φαινομένου”, κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top