ΠΑΡΑ-THEMA

Τα λάθη που μας έφεραν μέχρι εδώ - Κανείς δεν μπορούσε να του πει πού να στείλει τρόφιμα!

Τα λάθη που μας έφεραν μέχρι εδώ - Κανείς δεν μπορούσε να του πει πού να στείλει τρόφιμα!

Η ασυνεννοησία πάει σύννεφο, τα λάθη γίνονται το ένα μετά άλλο και έχουν τραγικά για τον τόπο αποτελέσματα.

Της Μαρινέλλας Παναγιώτου

Η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Σολέας, βγάζει στην επιφάνεια πολλά προβλήματα που ήταν για χρόνια καλά κρυμμένα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες όπως το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλοι φορείς έχουν θέμα συνεννόησης, με συνέπεια το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο.

  • Αρχικά, το μεσημέρι της Κυριακής (19/6), όταν η πυρκαγιά ήταν στα πρώτα στάδια και ήταν εύκολο να αντιμετωπιστεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών, που είναι τα αρμόδια σώματα για τέτοιες περιπτώσεις, δεν έστειλαν μεγάλες δυνάμεις ώστε να γίνει εφικτή η κατάσβεση της φωτιάς αφού δεν εκτίμησαν σωστά τον κίνδυνο. Έτσι δεν κατάφεραν να τη «δαμάσουν»
  • Η πυρκαγιά ξέσπασε σε ένα σημείο όπου υπήρχαν αντιπυρικές λωρίδες-δασικοί δρόμοι, που χωρίζουν το δάσος. Όμως λόγω της αργοπορημένης αποστολής ισχυρών δυνάμεων, εξαπλώθηκε και σε άλλες τρεις περιοχές όπου δεν υπήρχαν αντιπυρικές λωρίδες και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Τα πιο πάνω κατήγγειλαν ανώνυμοι κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν ευθέως για την καθυστερημένη και μη αποτελεσματική παρέμβαση των αρμοδίων, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

  • Την ώρα που εκατοντάδες εθελοντές, πυροσβέστες και οι υπόλοιποι έδιναν μάχες με τις φλόγες για να περιορίσουν την καταστροφή, η εικόνα που παρουσίαζαν οι ηγεσίες των δυνάμεων πυρόσβεσης, ήταν απογοητευτική. Αστυνομία, Πυροσβεστική, Εθνική Φρουρά, Πολιτική Άμυνα αλλά και η εθελοντική οργάνωση είχαν ξεχωριστά κέντρα ελέγχου, αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν επικεφαλής της όλης προσπάθειας.
  • Την Τρίτη (21/6), ο επίτροπος Εθελοντισμού Γ. Γιαννάκη ο οποίος βρισκόταν στη Γαλάτα, έτρεχε από το ένα κέντρο ελέγχου στο άλλο και ζητούσε βοήθεια και ενημέρωση για την προώθηση τροφίμων στο ανθρώπινο δυναμικό που βρισκόταν στη πρώτη γραμμή, όμως κανείς δεν βρέθηκε να τον καθοδηγήσει.

Η κάθε υπηρεσία, φρόντισε να τροφοδοτήσει μόνο τους δικούς της ανθρώπους και έτσι έμειναν εκτός, εθελοντές και προσωπικό μεμονωμένων πυροσβεστικών μονάδων.

  • Ενδεικτικό των ατυχών ενεργειών είναι ότι, μεγάλος αριθμός ατόμων κάθε ηλικίας πήγε για εθελοντική βοήθεια και ενώ ήταν στη Γαλάτα για να καταταχθούν σε ομάδες πυρόσβεσης, καμιά υπηρεσία δεν είχε σχέδιο υποδοχής και ανάθεσης τους συγκεκριμένων καθηκόντων. Κανείς δεν τολμούσε να τους αξιοποιήσει αφού ως ανεκπαίδευτοι θα έβαζαν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αποτέλεσμα αυτού, εμφανίστηκαν και κάποιοι εθελοντές που δρούσαν εντελώς ανεξέλεγκτα.

Όταν γραφτεί ο επίλογος αυτής της τραγικής κατάστασης και κατασβεστεί η πυρκαγιά πολλοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top