ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιθαγένεια και βασικές ελευθερίες συζήτησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδης – Ακιντζί

Ιθαγένεια και βασικές ελευθερίες συζήτησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδης – Ακιντζί

«Μακάρι», είπε, «να είχαμε την ίδια αντιμετώπιση και σε άλλα εξίσου σοβαρά θέματα, στα οποία υπάρχουν σημαντικές διαφορές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τα κεφάλαια της ιθαγένειας και των βασικών ελευθεριών συζήτησαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τ/Κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.  Ήταν η δεύτερη συνάντηση των ηγετών εντός Ιουλίου και απομένουν έως το τέλος του μήνα άλλες τέσσερις.

Επιστρέφοντας στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και δημιουργική. Επανέλαβε ακόμη ότι ο στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν και ει δυνατόν μέσα στο 2016, αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες κανενός, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα δικαιώματα του άλλου.

Ο ΠτΔ εξέφρασε την ευχή "να είχαμε την ίδια αντιμετώπιση σε άλλα εξίσου σοβαρά θέματα όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές".  Κληθείς να πει αν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των συνομιλιών μέχρι και σήμερα ανέφερε ότι  είναι ικανοποιημένος σε ένα αριθμό κεφαλαίων και επιφυλακτικός σε κάποια άλλα σημαντικά θέματα όπου υπάρχουν και βασικές διαφορές. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θέση του κ. Ακκιντζί είναι ότι δεν θα σταλεί κανένας έποικος πίσω στην Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καθορίζεται ο αριθμός, ποιοι θα είναι οι έχοντες το δικαίωμα να έχουν την κυπριακή υπηκοότητα».

Ερωτηθείς αν η αναλογία είναι 4 προς 1, ο Πρόεδρος απάντησε «πολύ πολύ πλησίον, μια ελάχιστη απόκλιση».

Σε άλλη παρατήρηση ότι αυτό είναι από τα κεφάλαια όπου δεν υπάρχουν διαφωνίες, όπως αυτές που παρουσιάστηκαν στο περιουσιακό, ο Πρόεδρος απάντησε "απόλυτα ορθό".

"Έτσι, όπως και είπα, μακάρι να είχαμε τις ίδιες μικρές αποστάσεις διαφορών όπως στα όσα συζητήθηκαν σήμερα, δηλαδή για τον τρόπο απόκτησης της κυπριακής ιθαγένειας – είναι συμφωνημένο και από το κοινό ανακοινωθέν – αλλά και στα θέματα των βασικών ελευθεριών», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν οι βασικές ελευθερίες είναι διασφαλισμένες, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.

Σε ερώτηση αν με την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων τον Ιούλιο θα διαφανεί το πού οδεύουμε, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν θα πρέπει να τίθενται χρονοδιαγράμματα στο διάλογο.

"Όσο γίνεται διάλογος τόσο διαπιστώνονται από τη μια οι ανησυχίες της μιας ή της άλλης των κοινοτήτων, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνεται και η ανάγκη να βρεθεί ο τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές. Ο στόχος παραμένει η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατόν και ει δυνατόν μέσα στο 2016 αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι δεν μπορεί να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες κανενός, χωρίς όμως να επηρεάζονται τα δικαιώματα του άλλου", κατέληξε ο Πρόεδρος.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

ΠτΔ: Υποχρέωση της ΕΕ να συμβάλει ενεργά σε οριστική διευθέτηση του Κυπριακού

Το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο και των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό σε επετειακή εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης για τα 20χρονα της ένταξης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top