ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαμένη ευκαιρία συνεργασίας των δυο ηγετών, χαρακτήρισε την πυρκαγιά Σολέας ο Μπαν γκι-Μουν

Χαμένη ευκαιρία συνεργασίας των δυο ηγετών, χαρακτήρισε την πυρκαγιά Σολέας ο Μπαν γκι-Μουν

Ικανοποίηση για την πρόοδο στις συνομιλίες εκφράζει η έκθεση των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ανάμεσα σε άλλα όπως μεταδόθηκε από κρατικό ραδιόφωνο χαρακτήρισε ως χαμένη ευκαιρία συνεργασίας των δυο ηγετών την πυρκαγιά στην Σολέα.

Με άλλα λόγια ο Γ.Γ του ΟΗΕ στάθηκε επικριτικός απέναντι στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να μην αποδεχτεί την βοήθεια μέσω πυρόσβεσης από τα κατεχόμενα και το ψευδοκράτος.

Παράλληλα απεύθυνε πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες, καθώς αντιμετωπίζουν τα εκκρεμή ζητήματα, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να μεταφράσουν τις σημαντικές αμοιβαίες αντιλήψεις στις οποίες έχουν καταλήξει κατά τη διάρκεια του έτους των διαπραγματεύσεων, σε συγκεκριμένες συγκλίσεις.

Επισημαίνει ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει οι ηγέτες να διατηρήσουν τη συνεχή τους αφοσίωση και καθοδήγηση, καθώς και μια δομημένη προσέγγιση, η οποία θα τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις σχετικά με τα θέματα που έχουν ταυτοποιήσει για την εντατικοποιμένη φάση.

Η έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τις 22 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους μέχρι φέτος στις 30 Ιουνίου και αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του έτους των συνομιλιών, οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων έχουν σημειώσει ξεκάθαρη πρόοδο σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αναμφίβολα, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που παραμένει μπροστά.

Ο Γενικός Γραμματέας καταγράφει και χαιρετίζει σε αρκετά σημεία της έκθεσής του τη δήλωση των ηγετών της 15ης Μαΐου 2016, στην οποία υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους κατά τους επόμενους μήνες, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας διευθέτησης εντός του 2016. Και ενώ διευκρινίζει πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για θετική κατάληξη.

«Η δέσμευση που εκφράζεται από τους ηγέτες στη δήλωσή τους της 15ης Μαΐου 2016 για να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι, ενώ ο ΟΗΕ δεν έχει χρονοδιαγράμματα για τη διαδικασία, οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε θετική ολοκλήρωση.

Προτρέπω σθεναρά τους ηγέτες και τις ομάδες τους, να χρησιμοποιούν τις επόμενες εβδομάδες και την εν εξελίξει εντατικοποιημένη εργασία τους για να σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι και το κρισιμότερο, αν πρόκειται ν’ αδράξουν την ευκαιρία για να πλησιάσουν περισσότερο στο δεδηλωμένο στόχο τους να καταλήξουν σε συμφωνία εντός του 2016», αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ThemaOnline/ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top