ΚΟΙΝΩΝΙΑ

11 Ιουλίου: Το ξημέρωμα που δεν ανέτειλε ο ήλιος... - Πέντε χρόνια μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί

11 Ιουλίου: Το ξημέρωμα που δεν ανέτειλε ο ήλιος... - Πέντε χρόνια μετά την φονική έκρηξη στο Μαρί

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από εκείνο το μαύρο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011, όταν 13 συνάνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο από την έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Μαρί.

13 λεβέντες με θάρρος, αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης προς το Κράτος προσέτρεξαν στην ακέραιη επιτέλεση του καθήκοντος  τους, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους.

Ο μεγαλύτερος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Κύπρου έγινε σκόνη και θρύψαλα. Οικονομική ζημιά δισεκατομμυρίων και ηλεκτρισμός στα σπίτια με… δόσεις. Το εμπόριο παρέλυσε εξαιτίας των συνεχόμενων διακοπών στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Τα νοσοκομεία και οι γιατροί που τα στελέχωναν, πάλευαν να τα βγάλουν πέρα με τις γεννήτριες και οι απλοί πολίτες, ζούσαν με την ψυχή στο στόμα.

Προκλήθηκε πολιτική κρίση, με τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών αλλά και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας αποδοκιμάστηκε έντονα. Οι συζητήσεις για τις ευθύνες, παρά τις δικαστικές αποφάσεις, εξακολουθούν κατά καιρούς ακόμα και σήμερα να συζητούνται. 

Πλέον, η Κύπρος έχει αποκτήσει άλλη μια μαύρη επέτειο για να την θυμάται κάθε Ιούλη. Για να θυμάται κάθε Ιούλη τα εγκληματικά της λάθη και παραλείψεις.

Οι 13 νεκροί:

Πλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης

Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου

Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους

ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους

Ναύτης Χριστάκης Χριστοφόρου

Ναύτης Μίλτος Χριστοφόρου

Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους

Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος

Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος

Πυροσβέστης Σπύρος Ταντής

Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου

Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής

Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου


Αιωνία σας η μνήμη








 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top