ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Δεν υπάρχει γωνιά της Κύπρου που ξεγράφεται

Πρόεδρος:  Δεν υπάρχει γωνιά της Κύπρου που ξεγράφεται

Δεν υπάρχει γωνιά της Κύπρου που ξεγράφεται, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι δεν έχει σημασία ποιος θα διοικεί, αλλά «σημασία έχει να έχω το δικαίωμα να πάω πίσω στην Κερύνεια, στην Λάπηθο, στον Καραβά, στις κοινότητες, οπουδήποτε επιλέξω, να έχω το δικαίωμα να νοιώθω πως η Κύπρος είναι η κοινή πατρίδα όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Σε ομιλία του εκδήλωση καταδίκης της κατάληψης της πόλης, των Δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας Κερύνειας από τα τουρκικά στρατεύματα πριν από 42 χρόνια, καθώς και απόδοση τιμών στους πεσόντες του 1974 που πραγματοποιήθηκε απόψε, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι γνωρίζοντας την Κερύνεια πριν την εισβολή αλλά και ζώντας τις τρομερές στιγμές του καλοκαιριού του 1974, φέρνει κανείς στη μνήμη του δύο εικόνες τόσο συγκρουόμενες που δύσκολα πιστεύει πως μπορούν να υπάρξουν στην ιστορία της ίδιας πόλης.

«Η γαλήνια Κερύνεια με την ελληνική αχαϊκή ταυτότητα και πολιτισμό άνθισε με χριστιανούς που μαζί με τους μουσουλμάνους συνέθεταν αρμονικά για αιώνες τον ιστό της πόλης. Η τουρκική εισβολή διέλυσε αυτή την ιστορική αλυσίδα που κρατούσε γερά από την αρχαία εποχή, στο Βυζάντιο, στην οθωμανική κυριαρχία μέχρι τους σύγχρονους χρόνους", ανέφερε.

'Όπως είπε ο ΠτΔ αυτό συνιστά ένα έγκλημα όχι μόνο για τους Κερυνειώτες που ξεριζώθηκαν αλλά και για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο που πιστεύουν πως η συνύπαρξη αποτελεί απαράβατο όρο προόδου των σύγχρονων κοινωνιών.

"Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να μιλήσω για την επαρχία Κερύνεια, εδώ στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, το χώρο που κλείνει τον πόνο και το αίμα που χύθηκε το 1974 και περιβάλλει όμως παράλληλα όλο το μεγαλείο των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους σε εκείνο τον άνισο αγώνα», πρόσθεσε.

«Σαράντα δύο χρόνια, πίστης και μνήμης με ένα και μόνο όραμα: Την επιστροφή στα χώματα της Κερύνειας και στις κορυφές του Πενταδακτύλου που κατέστησαν σύμβολο του αγώνα μας. Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού αποτελούν τα αδιάσειστα τεκμήρια της συνεχιζόμενης διεθνούς παρανομίας εις βάρος της Κύπρου. Αυτή δεν μπορεί να είναι, σίγουρα, η μοίρα μας», επεσήμανε.

Όπως είπε, η ιστορική μας ευθύνη είναι να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας, να επαναφέρουμε την πορεία των πραγμάτων στη σωστή κατεύθυνση.

«Όπως καλά γνωρίζετε έχουμε εμπλακεί σε ένα νέο διάλογο προκειμένου να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας, να την απαλλάξουμε από τα κατοχικά στρατεύματα και να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και προοπτικής για το μέλλον. Σαράντα δύο χρόνια είναι σίγουρα πολλά. Τα τετελεσμένα δημιουργούν νέα δεδομένα και αλλοιώνουν, πολλές φορές, τα συστατικά της λύσης. Ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος παράγοντας στην προσπάθεια μας για αναζήτηση της δίκαιης και βιώσιμης, της λειτουργικής λύσης που επιδιώκουμε», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση «που διεξάγουμε αυτό που επιδιώκουμε είναι η διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, η διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, της ελεύθερης εγκατάστασης, του δικαιώματος της απόκτησης περιουσίας, του δικαιώματος ενάσκησης επαγγέλματος και τουλάχιστον ως προς τη διασφάλιση των βασικών αρχών υπάρχει σύγκλιση και αυτό είναι σημαντική πρόοδος στα άλλα που όσα οφείλονται να αποτελούν τα συστατικά της λύσης».

«Διεκδικούμε μια λύση που θα επιτρέψει στις επιδιώξεις μας έτσι ώστε η μετεξέλιξη του κυπριακού κράτους να δημιουργεί και να διασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το μέλλον και την ασφαλή προοπτική. Δεν επιθυμούμε σε καμιά στιγμή να ωραιοποιήσουμε ή να δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις μιας εύκολης πορείας, γιατί γνωρίζομε μέσα από την όλη διαδικασία των 42 χρόνων πόσο δύσκολη είναι η επίλυση ενός προβλήματος που μετρά δεκαετίες", ανέφερε ο ΠτΔ.

Συνέχισε λέγοντας ότι παρά ταύτα η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα προνόμιο για τον τόπο, που οφείλουμε να το διασφαλίσουμε για όλους τους κατοίκους τους νησιού μας.

"Η εμπειρία που αποκομίζουμε τα τελευταία χρόνια από την παρουσία μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δημιουργεί τις βασικές προϋποθέσεις και μας παρέχει δικλείδες ασφαλείας για την εφαρμογή μίας πραγματικής επανένωσης του χώρου και των θεσμών της πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μετά από τόσα χρόνια σκληρές απογοητεύσεις είναι φυσιολογικό πολλοί συμπολίτες μας να αντιμετωπίζουν και τη νέα προσπάθεια με επιφύλαξη.

«Στις όποιες συζητήσεις γίνονται για το Κυπριακό, να διατηρήσουμε το μεταξύ μας αλληλοσεβασμό. Κοινή είναι εξάλλου όλων η επιδίωξη να δούμε μια πατρίδα χωρίς κατοχικά στρατεύματα, επανενωμένη, να δούμε κατοίκους που να χαμογελούν και όχι να δακρύζουν φέρνοντας στη μνήμη τους τις πικρές εμπειρίες του 1974", ανέφερε ο ΠτΔ.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο διάλογος και η μετριοπάθεια δεν είναι μόνο ένδειξη πολιτικού πολιτισμού αλλά είναι αυτό που θα μας επιτρέψει μέσα από τον προβληματισμό, να δημιουργήσουμε την κοινή πορεία, να επιτρέψουμε στην ενότητα να ενισχύσει τις προσπάθειες μας που καταβάλλονται εδώ και 42 χρόνια, με βάση συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική, που χαράχτηκε από δεκάδες Εθνικά Συμβούλια και από τους εκάστοτε μέχρι σήμερα ηγέτες αυτής της χώρας.

"Αυτό που πρέπει να μας ενώνει είναι η αξίωση να διασφαλίσουμε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ε/κ και Τ/κ, να δώσουμε το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να είναι ελεύθερος να επιλέξει που θα κατοικήσει», πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε, είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει συμφωνηθεί πως δεν μπορεί παρά να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως ακριβώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

"Αυτό που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ο στόχος της επανένωσης, της απαλλαγής από την κατοχή, της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της διασφάλισης ενός σίγουρου μέλλοντος είναι κοινός για όλους μας και είτε μιλούμε για την Καρπασία, είτε την Αμμόχωστο είτε την Κερύνεια ή την Μόρφου, δεν θα πρέπει και δεν θα πάψουμε στιγμή να διεκδικούμε καθεστώς ασφάλειας και σίγουρα με κατοχύρωση τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε πολίτη", ανέφερε ο ΠτΔ.

Συνέχισε λέγοντας ότι η παρουσία του στην αποψινή εκδήλωση θέλει να ερμηνευτεί ως ένα μήνυμα πως δεν υπάρχει γωνιά της Κύπρου που ξεγράφεται.
"Δεν έχει σημασία ποιος θα διοικεί. Σημασία έχει να έχω το δικαίωμα να πάω πίσω στην Κερύνεια, στην Λάπηθο, στον Καραβά, στις κοινότητες, οπουδήποτε επιλέξω, να έχω το δικαίωμα να νοιώθω πως η Κύπρος είναι η κοινή πατρίδα όλων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είτε το θέλουμε είτε όχι, υπάρχουν κάποιες πραγματικότητες που αν τις παραγνωρίσουμε, αν δημιουργήσουμε ψευδαισθήσεις, ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών δικαιωμάτων που σήμερα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε.
θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.


«Θέλω να σας βεβαιώσω ότι έγνοια μας θα είναι μία, πώς, επιτέλους, θα μετατρέψουμε αυτή την πατρίδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, πώς να δώσουμε το δικαίωμα στον κάθε πολίτη, ελεύθερα να επιλέγει πού θα ασκήσει επάγγελμα, ελεύθερα να επιλέγει πού θα κατοικήσει, ελεύθερα να επιλέγει το χώρο πού θα επιστρέψει. Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε πλείστα τόσα θέματα, αλλά και την ίδια ώρα δεν μπορώ παρά να πω ότι υπάρχει ακόμα απόσταση να διανύσουμε», ανέφερε.

Υπάρχουν δυσκολίες, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά συνέχισε λέγοντας πως η Κυβέρνηση και θέλει να πιστεύει και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας "είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε κατά τρόπο που το συντομότερο να απαλλάξουμε τους κινδύνους εξάρτησης της χώρας μας από την κατοχική δύναμη".

"Τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία είναι αρκούντως διδακτικά. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και απόλυτη κυριαρχία μιας μετεξελιγμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Σίγουρα θέλουμε να διασφαλίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία,όχι όμως με το παρόν καθεστώς, το εδαφικό καθεστώς. Η Κυπριακή Δημοκρατία όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδεχθεί, δεν περιορίζεται στα εδάφη που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις αλλά εκτείνεται από τον Απόστολο Ανδρέα, την Κερύνεια, την Πάφο, την Λεμεσό, την Αμμόχωστο", ανέφερε.

'Όπως είπε ο ΠτΔ "είναι το σύνολο της πατρίδας μας που πρέπει επιτέλους, κάποια στιγμή, να διασφαλίσουμε ότι είναι μακράν της κατοχής και προσφέρει τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις για ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά μας".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας

Silia Kapsis: «Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών, δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε καν μετά την Eurovision»



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top