ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

YΠΟΙΚ: «Δεν υπάρχουν περιθώρια μισθολογικών αυξήσεων αυτή την περίοδο»

YΠΟΙΚ: «Δεν υπάρχουν περιθώρια μισθολογικών αυξήσεων αυτή την περίοδο»

Την ανάγκη έγκρισης του νομοσχεδίου για το κρατικό μισθολόγιο, εξέφρασε εκ νέου ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μισθολογικών αυξήσεων αυτή την περίοδο, την ώρα που οι συντεχνίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα θέτουν θέμα οικονομικής ανακούφισης των χαμηλά αμειβομένων (κάτω από €1.500) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Είναι ζωτικής σημασίας η προτεινόμενη ρύθμιση να υλοποιηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται εφικτή και η κατάργηση της έκτακτης επιβάρυνσης, αλλά και η απόδοση πλέον των προσαυξήσεων. Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη μισθολογική αναβάθμιση αυτή την περίοδο αλλά βεβαίως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους και μέσα από το μηχανισμό επιθυμούμε να εισάξουμε και θα είμαστε έτοιμοι στο μέλλον και να συζητήσουμε και να έχουμε διάλογο, αλλά και να εφαρμόσουμε περαιτέρω αποφάσεις», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντησή του αντιπροσωπείας των συντεχνιών ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως η ρύθμιση για το μισθολόγιο είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, το όφελος της οποίας θα προκύψει σε βάθος χρόνου και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Δεν είναι ζήτημα μιας χρονιάς, δεν είναι ένα έκτακτο μέτρο και δεν επηρεάζεται ασφαλώς ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Δεν θα φανεί επίπτωση σε μια χρονιά, αλλά αναπόφευκτα και σχετικά σύντομα η ανησυχία μας είναι (η απουσία της ρύθμισης) πως θα σπρώξει τα πράγματα προς τον εκτροχιασμό, εκτός και αν τεθεί ένα λογικό πλαίσιο που προτείνεται», τόνισε.

Ήδη ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 προνοεί την παραχώρηση προσαυξήσεων, ενώ με την 1η Ιανουαρίου 2017 τερματίζεται και η έκτακτη κλιμακωτή εισφορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα οδηγήσει στην απώλεια €80 εκατ από τα έσοδα του κράτους.

Οι συντεχνίες ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ θεωρούν πως πέραν από τον τερματισμό του νόμου για τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων, η μεταβολή του ΑΕΠ αφήνει περιθώρια για ικανοποίηση αιτημάτων.

«Στα πλαίσια αυτά και ακριβώς στο καθορισμένο πλαίσιο που η συλλογική μας σύμβαση μιλά, δηλαδή τη διαφοροποίηση του μισθολογίου στο ύψος του ονομαστικού ΑΕΠ, μας δίνει το δικαίωμα και θέσαμε αιτήματα για περαιτέρω μισθολογικές βελτιώσεις», ανέφερε στις δικές του δηλώσεις του ο ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κ. Γεωργιάδης τους απάντησε ότι κράτος στο παρόν χρονικό διάστημα δεν μπορεί να ικανοποιήσει άλλα αιτήματα, αλλά είναι έτοιμος να τα συζητήσει.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ Αντώνης Νεοφύτου επανέλαβε τη διαφωνία του με την νομοθετική ρύθμιση της μεταβολής των μισθών και πρόσθεσε ότι επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία πλαίσιο που διαλαμβάνει αύξηση των μισθών στη βάση της μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ.

«Με τους υπολογισμούς τους δικούς μας υπάρχει περιθώριο, ώστε να ελαφρύνουμε τους χαμηλά αμειβόμενους», είπε, ζητώντας όπως επιστραφούν οι αποκοπές που είχαν εφαρμοστεί σε χαμηλά αμειβόμενους με μισθό μέχρι τα €1.500.

«Είναι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε στα πλαίσιο της συμφωνίας που έχουμε κάνει και θα υπογραφεί σύντομα», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ο ΥΠΟΙΚ έχει διαφορετική άποψη.

Πάντως και οι δύο συντεχνίες ζήτησαν όπως η συζήτηση για αυτά τα θέματα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Τα αιτήματα αυτά, όπως είπαν, θα τεθούν και στην τελική υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τον ΥΠΟΙΚ που θα γίνει σε επίπεδο ΓΓ των ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Παράλληλα, ΥΠΟΙΚ και συντεχνίες φαίνεται να συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο για τα υπόλοιπα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης.

Η Κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης ενέταξε το θέμα της αποζημίωσης του κουρεμένων ταμείων προνοίας και της δημιουργίας ταμείου προνοίας για όσους εισήλθαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τον Οκτώβριο του 2011 στο πλαίσιο απόφασης – πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου στη χθεσινή του συνεδρία για μια συνολική μεταρρύθμιση και ενίσχυση του τομέα των ταμείων προνοίας.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο αυτό τον πυλώνα των συνταξιοδοτικών παροχών να τον ενισχύσουμε, να τον ενδυναμώσουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει εποπτεία, λειτουργία και επενδυτική πολιτική και πλαίσιο διαφάνειας το οποίο να είναι σε ψηλά επίπεδα, με βάση τις βέλτιστε διεθνείς πρακτικές», είπε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι μέρος της μεταρρύθμισης αυτής είναι και η ίδρυση μιας νέας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής στο πρότυπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα αναλάβει της εποπτείας των ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το διάλογο για εφαρμογή σχεδίου σταδιακής οικονομικής ενίσχυσης των ταμείων που υπέστησαν ζημιές από το κούρεμα καταθέσεων, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής.

Εξέφρασε και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να εισάξει τον θεσμό του ταμείου προνοίας τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για όσους εργαζόμενους δεν έχουν κάλυψη.

Ερωτηθείς για το ύψος της αποζημίωσης των κουρεμένων ταμείων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τα ζητήματα αυτά, όπως και ο τρόπος και ο χρόνος της αποζημίωσης θα προσδιοριστούν στο πλαίσιο του διαλόγου.

Αναφορικά με την αγορά υπηρεσιών από οργανισμούς του δημόσιου τομέα λόγω της παγοποίησης μισθών, ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε στη Βουλή, λέγοντας ότι το θέμα αυτό δεν θα λυθεί από το ΥΠΟΙΚ αλλά από τη Βουλή, η οποία ψήφισε το σχετικό νόμο.

«Η δυνατότητα αποπαγοποιήσεων εξαρτάται τελικά από την ίδια τη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ διατύπωσε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να ενταχθεί το θέμα των ταμείων προνοίας στο ευρύτερο θέμα της μεταρρύθμισης του τομέα. «Δεν θα πρέπει αυτά τα θέματα να τα παραπέμψουμε στο μέλλον», ενώ ο κ. Ηλία τόνισε πως ο διάλογος δεν θα πρέπει να είναι ατέρμονος και να μην πάει σε βάθος χρόνου.

Για το θέμα φορολόγησης κάποιων κοινωνικών παροχών, ο κ. Ηλία είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε πως το Τμήμα Φορολογίας δεν προτίθεται να φορολογήσει τις παροχές αυτές αναδρομικά, προσθέτοντας πως το θέμα εξετάζεται και στις αμέσως επόμενες μέρες θα έχουμε την τελική θέση.

KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top