ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Να μην οδηγηθούμε σε διασκέψεις, αν δεν είναι ώριμες οι συνθήκες

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Να μην οδηγηθούμε σε διασκέψεις, αν δεν είναι ώριμες οι συνθήκες

Δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν καταστάσεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αντί να φέρουν θετικό αποτέλεσμα, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν γκι-Μουν.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι αν οδηγηθούμε σε διασκέψεις, οι συνθήκες των οποίων δεν θα είναι ώριμες, αυτές δεν θα αποδώσουν αυτό που θέλουμε.

Η συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ-Αναστασιάδη διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, και παρόντες ήταν επίσης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Νίκος Αιμιλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε κ.α.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, παρά το σύντομο, αρκετά περιεκτική και δημιουργική.

«Κατ’ αρχήν, μας απασχόλησε η ημερήσια διάταξη της παρούσας Γενικής Συνέλευσης, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση, αλλά και οι κλιματικές αλλαγές. Έχω πει στον Γενικό Γραμματέα ότι από πλευράς Κύπρου η ολοκλήρωση της επικύρωσης θα γίνει οπωσδήποτε προ του τέλους του χρόνου», είπε.

Σε σχέση με το Κυπριακό, είπε πως στη συνομιλία με τον κ. Μπαν απασχόλησε «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο στάδιο των διαπραγματεύσεων ως έχουν σήμερα, με πολλή αντικειμενικότητα και μακράν από οποιοδήποτε `παιχνίδι` απόδοσης ευθυνών».

«Εξήγησα στον Γενικό Γραμματέα πού βρίσκονται τα πράγματα", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, "όπως επίσης και για τα εναπομένοντα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα την ανάγκη της ιδιαίτερης προσοχής απ’ όλους, να μην δημιουργηθούν καταστάσεις οι οποίες πιθανότατα, αντί να μας οδηγήσουν σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα, θα είναι αποτρεπτικές της προσπάθειας, (και μη) επικεντρωνώμενοι στην ουσία και στις ανησυχίες, οδηγηθούμε σε διασκέψεις οι οποίες, ανώριμες ούσες, δεν θα αποδώσουν αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι χάρηκε γιατί βρήκε απόλυτη κατανόηση από πλευράς του Γ.Γ. ιδιαίτερα γιατί τα όσα του ανέπτυξε ήταν στην παρουσία και του Ειδικού Συμβούλου του.

Σε ερώτηση αν επέδωσε στον ΓΓ έγγραφο με τις απόψεις της ε/κ πλευράς και για τα έξι κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, είπε πως «θα δοθεί στην ώρα του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διευκρίνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν άκουσε κάτι δυσάρεστο από τον ίδιο.

«Δεν άκουσε κάτι το δυσάρεστο εκτός από πραγματικότητες και οι πραγματικότητες δεν σημαίνει πως είναι δυσάρεστες. Παρουσιάζουν δυσκολίες, γι’ αυτό και πρέπει όλοι, αν θέλουν να βοηθήσουν σε λύση του Κυπριακού, να επικεντρωθούν στις πραγματικές δυσκολίες, έτσι ώστε όλες οι πλευρές να δείξουν κατανόηση στις ανησυχίες η μια της άλλης. Ιδιαίτερα εκείνες που έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, σε όσα οδήγησαν την ελληνοκυπριακή κοινότητα να απορρίψει το σχέδιο Ανάν», σημείωσε.

Απαντώντας σχετική ερώτηση από Τούρκο δημοσιογράφο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που επιζητούμε είναι να συνεχίσουμε τις καρποφόρες και εποικοδομητικές προσπάθειες για να βρούμε μια συνολική λύση. Αυτό που αναμένω είναι όλοι να δείξουν προσήλωση στο στόχο μας και να είναι έτοιμοι να σεβαστούν τις ανησυχίες της κάθε μιας εκ των (δύο) κοινοτήτων. Εμείς ήδη το κάναμε, υπάρχουν κάποια πράγματα που παραμένουν πολύ ευαίσθητα για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και αναμένω ότι η αμοιβαία κατανόηση θα μας δώσει την ευκαιρία με δημιουργικές ιδέες να βρούμε διέξοδο».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να βρεθεί λύση εντός του έτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και ο χρόνος».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top