ΥΓΕΙΑ

Πρώτες βοήθειες: Πώς να σώσετε έναν τραυματία που αιμορραγεί

Πρώτες βοήθειες: Πώς να σώσετε έναν τραυματία που αιμορραγεί

Εσείς γνωρίζετε πώς πρέπει να ενεργήσετε σε ένα περιστατικό αιμορραγίας;

Η άμεση αντιμετώπιση της αιμορραγίας μπορεί να αποδειχθεί ζήτημα ζωής και θανάτου σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού. Η παροχή φροντίδας μέχρι να καταφτάσει το ασθενοφόρο μπορεί να εξασφαλίσει στον τραυματία περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Ο Δρ Μάθιου Λέβι, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, περιγράφει τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φροντίσουμε έναν τραυματία.

1. Έκταση αιμορραγίας

Αρχικά, ο Λέβι επισημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα του τραύματος. Εάν το αίμα κυλά με μεγάλη ταχύτητα από την πληγή, ποτίζοντας τα ρούχα ή σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη στο έδαφος, τότε η αιμορραγία θεωρείται εκτενής. Πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα ασθενοφόρο και ο τραυματίας να παρακολουθείται στενά ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει υποστεί σοκ λόγω της απώλειας αίματος.

2. Εξέταση της πληγής

Τα ρούχα του τραυματία πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να εξεταστεί η πηγή της αιμορραγίας. Εάν είναι δυνατό, πρέπει να απομακρυνθούν μικρά θραύσματα ή αντικείμενα που εμποδίζουν την πρόσβαση στον τραυματία ή στην πληγή. Ωστόσο, δεν συνιστάται να απομακρύνεται οποιοδήποτε ξένο σώμα έχει διαπεράσει το δέρμα, καθώς στην περίπτωση αυτή η αιμορραγία μπορεί να επιδεινωθεί.

3. Ξένο σώμα

Εάν έχει ενσωματωθεί ξένο σώμα στην πληγή, πρέπει να ασκήσετε πίεση εκατέρωθεν. Καλό είναι η επαφή των χεριών με το σώμα του τραυματία να μην είναι άμεση, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση της πληγής. Ένα καθαρό ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν, εκτός βέβαια κι αν υπάρχουν διαθέσιμα γάντια.

4. Ανύψωση

Η αιμορραγία συχνά περιορίζεται όταν το τραυματισμένο μέλος τοποθετείται σε μεγαλύτερο ύψος. Για παράδειγμα, εάν η αιμορραγία εντοπίζεται στο πόδι, ο τραυματίας πρέπει να ξαπλώσει και το μέλος να στηριχθεί ψηλά. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η ροή αίματος προς την πληγή και παράλληλα περιορίζεται ο πόνος, το οίδημα και η φλεγμονή στο σημείο.

5. Θερμότητα

Πρέπει να αποφευχθεί η απώλεια θερμότητας από το σώμα του τραυματία ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σοκ. Μια κουβέρτα, ένα μπουφάν ή οποιοδήποτε άλλο μέσο είναι διαθέσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν

 

Πηγή: onMed.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top