ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία για λύση, θα είναι μια ιστορική αποτυχία

Έιντε: Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία για λύση, θα είναι μια ιστορική αποτυχία

Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, θα είναι μια ιστορική αποτυχία, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σε συνέντευξή του στο UN News Centre, ο κ. Έιντε είπε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και φθάνουμε στην τελική ευθεία.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι είμαστε κοντά σε τελική συμφωνία, είπε ότι είμαστε πιο κοντά από άλλες φορές αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί καθώς υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα.

“Είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε για μια συμφωνία αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος. Δεν θέλω να αφήσω την εντύπωση ότι η συμφωνία είναι κοντά, γιατί ακόμη έχουμε να διευθετήσουμε λίγα αλλά σημαντικά θέματα”, είπε.

Πρόσθεσε ότι αριθμητικά ομιλούντες, τα περισσότερα θέματα “βρίσκονται πίσω μας, έχουν γίνει, έχουν διευθετηθεί”.

“Ωστόσο, ως συνήθως, τα πιο δύσκολα ζητήματα δεν είναι αυτά που συζητούνται πρώτα. Έτσι πρέπει να δημιουργήσουμε το χώρο, και δεν εννοώ το φυσικό χώρο, αλλά το πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τελικά θέματα με ένα γρήγορο αλλά αποτελεσματικό και ορθό τρόπο. Αυτό είναι που ψάχνουμε τώρα” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι προσπάθειες των τελευταίων 50 χρόνων, είπε ότι υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος να χαθούν όσα έχουν επιτευχθεί γιατί έχουμε φθάσει σε ένα σημείο από το οποίο μπορεί να υπάρξει είτε λύση είτε κατηφορική πορεία (downward spiral).

Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική επιλογή δεν είναι πλέον η υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων, ένα σταθερό και ασφαλές στάτους κβο που θα συνεχίσει για πάντα.

Οι δύο κοινότητες, είπε, έχουν ορθώς αναφέρει ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων είναι απαράδεκτη και πρέπει να ξεπεραστεί, `και θα ανησυχούσα πολύ εάν ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να ξεχαστεί (cool down) και ότι θα υπάρξει μια νέα ευκαιρία σε πέντε ή δέκα χρόνια.

“Κατ` ουδένα τρόπο δεν λέω ότι γνωρίζω τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά η αίσθησή μου και η εμπειρία μου με τις διεθνείς σχέσεις δείχνουν ότι εάν χαθεί αυτή η ευκαιρία, δεν είναι καλό για σας, ούτε για τους Κύπριους ούτε για κάποιον που προσπαθεί να είναι χρήσιμος στην περιοχή. Έτσι, η περιοχή το χρειάζεται, και είναι τόσο κοντά που εάν χαθεί αυτή την ευκαιρία θα είναι μια ιστορική αποτυχία”, τόνισε.

Ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστική η θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ΓΣ του ΟΗΕ για λύση φέτος, ο κ. Ειντε, είπε φυσικά, είναι φιλόδοξη αλλά εφικτή.

Εξήρε το έργο των δύο ηγετών λέγοντας ότι εργάζονται με ειλικρίνεια για λύση του Κυπριακού. Η πρόκληση που έχουν, είπε, είναι ότι και στις δύο πλευρές υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τόσο ενθουσιασμένοι με την προοπτική της λύσης. Έτσι, δεν είναι αρκετό για τους δύο ηγέτες να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Πρέπει να πείσουν και την πλειοψηφία στην πλευρά τους γιατί η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ο κ. Έιντε είπε ότι έχει τη στήριξη ολόκληρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν εποικοδομητικά ανοίγματα από τις εγγυήτριες δυνάμεις ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν όταν έρθει η ώρα `να συμφωνήσουν ποιος θα είναι ο ρόλος τους, ή ποιος δεν θα είναι - ανάλογα ποιους ρωτάς – στη μελλοντική διευθέτηση`.

Στην Κύπρο, είπε απαντώντας σε ερώτηση, ο ΟΗΕ δεν διευκολύνει μόνο τις συναντήσεις των ηγετών, των διαπραγματευτικών ομάδων, των 16 ομάδων εργασίας, των πέντε τεχνικών επιτροπών, αλλά έχει ρόλο και στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, είπε, η μόνη αστυνομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές γίνεται δυνατή μέσω του ΟΗΕ.

Έτσι, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον, πιστεύω ότι ο ΟΗΕ έχει ρόλο`, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι η τελευταία του εκδοχή συντάχτηκε από τον ΟΗΕ και στην πραγματικότητα δεν ήταν αποδεκτή από τους ηγέτες των δύο πλευρών.

Έτσι, δεν αποτέλεσε έκπληξη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τότε, ανέφερε.

Επανέλαβε ότι ο ΟΗΕ δεν θα ασκήσει πιέσεις, ο ρόλος του είναι υποβοηθητικός και συντονιστικός της διεθνούς προσπάθειας.

Είπε επίσης ότι μια λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την περιοχή και για όλο τον κόσμο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top