ΠΑΡΑ-THEMA

Το κυπριακό start-up που έφτασε στην κορυφή του κόσμου (VIDEO)

Το κυπριακό start-up που έφτασε στην κορυφή του κόσμου (VIDEO)

Με αρκετό άγχος αλλά και εμπιστοσύνη στο δημιούργημά του, ο 19χρονος Γουάηλ Αλ Μάσρι από την Κύπρο παρουσιάστηκε μπροστά σε 15.000 θεατές, στο MEO Arena της Λισαβόνας.

Το startup Soiltron ήταν ένα από τα τρία που έφτασε στον τελικό, μέσα από μία διαδικασία που συμμετείχαν 60.000 νεοφυείς επιχειρήσεις. Σε αυτό το πανηγύρι της τεχνολογίας, στo Web Summit που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Λισαβόνα, ο 19χρονος εφευρέτης από την Κύπρο είχε το δικό του μερίδιο στη δόξα και πέντε λεπτά για να παρουσιάσει το δημιούργημά του. Εξηγώντας πώς δουλεύει, ανέφερε: «βασίζεται σε τρεις βασικές αρχές. Στη γαλβανική διάβρωση που χρησιμοποιείται στις βασικές μπαταρίες, αξιοποιώντας τα υπόγεια κύματα ηλεκτρονίων που κινούνται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και συλλέγοντας ελεύθερα ηλεκτρόνια από το έδαφος που είναι η τεχνολογία που εμείς δημιουργήσαμε».

Η διαδρομή από τη Λευκωσία μέχρι τη Λισαβόνα και από τους καυγάδες με τους Σύρους γονείς του μέχρι την πρωτοποριακό καινοτομία ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία. Όπως ανέφερε στην κεντρική σκηνή του Web Summit, το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου, «μεγαλώνοντας ως παιδί, πάντοτε με ενθουσίαζε ο ηλεκτρισμός. Μη γνωρίζοντας τους κινδύνους, έπαιζα με αυτόν αν και οι γονείς μου με προειδοποιούσαν να μην το κάνω. Μέχρι που μία ημέρα ανακάλυψα πώς είναι να παθαίνεις ηλεκτροσόκ. Πριν από δύο χρόνια συμμετείχα σε έναν εθνικό σχολικό διαγωνισμό, τον οποίο και κέρδισα. Κυρίως, όμως, μου έδωσε την ευκαιρία να να παρουσιάσω την εφεύρεσή μου, την παραγωγή ηλεκτρισμού από το έδαφος. Αυτό μου έδωσε το κίνητρο να συνεχίσω και να το πάω σε υψηλότερο επίπεδο. Ξεκίνησα στέλνοντας mails σε ερευνητικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο».

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για τον Γουάηλ, ο οποίος πριν λίγους μήνες δημιούργησε τη Soiltron και έφτασε μέχρι το Meo Arena, διεκδικώντας το πρώτο βραβείο για το καλύτερο start-up. Μπορεί ο Γουάιλ να μην γεύθηκε τελικά τη χαρά της επικράτησης, όμως, το μέλλον ήδη προδιαγράφεται λαμπρό. Όπως ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, «ήδη μας προσέγγισαν διάφορες εταιρείες του εξωτερικού, με κάποιες έχουμε ήδη μιλήσει, ενώ με άλλες δεν μας δόθηκε η ευκαιρία ακόμη λόγω χρόνου».
Ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική επαφή με την κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς, όπως λέει ο Αλ Μάσρι, «περιμέναμε το σωστό χρόνο για να προσεγγίζουμε τόσο την κυβέρνηση της Κύπρου, όσο και κυβερνήσεις άλλων χωρών».

Δείτε το βίντεο απο την παρουσίαση




 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top