ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι κομπογιαννίτες πήραν το όνομα τους επειδή έδεναν στο λαιμό τους μαντήλι με κόμπους. Ποια ήταν τα γιατροσόφια για τον πυρετό και την καταπολέμηση της φαλάκρας;

Οι κομπογιαννίτες πήραν το όνομα τους επειδή έδεναν στο λαιμό τους μαντήλι με κόμπους. Ποια ήταν τα γιατροσόφια για τον πυρετό και την καταπολέμηση της φαλάκρας;

Η λέξη κομπογιαννίτης σήμερα σημαίνει τον άνθρωπο που προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες χωρίς να έχει σπουδάσει ή και, σκωπτικά, τον ακατάρτιστο γιατρό που υποπίπτει σε σοβαρά επιστημονικά σφάλματα.

Πηγή: Όσα δεν γνωρίζετε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1921, εκδόσεις Μεταίχμιο

Δημιουργήθηκε από το ρήμα «γιαίνω», δηλαδή θεραπεύω, και το ουσιαστικό «κόμπος», και αναφερόταν στους πρακτικούς γιατρούς που θεράπευαν με πατροπαράδοτους τρόπους. Οι κομπογιαννίτες φορούσαν στον λαιμό τους ένα μεγάλο μαντήλι που το έδεναν σε κόμπους. Στον κάθε κόμπο τοποθετούσαν και από ένα βότανο. Από τα βότανα αυτά δημιούργησαν τς συνταγές τους για τις διάφορες παθήσεις.

Γιατροσόφια

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας  οι περισσότεροι γιατροί στον ελλαδικό χώρο ήταν Κρητικοί και Εβραίοι, σπουδαγμένοι στην Πάδοβα. Όταν ο ασθενής είχε πυρετό, τον συμβούλευαν να αποφεύγει τα λιπαρά και να κάνει αυστηρή δίαιτα.
Σε πυρετό που διαρκούσε δεκαπέντε μέρες πρόσφεραν στον ασθενή μόλις δύο ελαφρές πανάδες (ψίχα λιωμένη σε ζεστό νερό και λίγη ζάχαρη) ή δύο σούπες ρύζι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να μένουν πετσί και κόκαλο.
Αν ο άρρωστος υπέφερε από πονοκεφάλους, γνωμάτευαν ότι είχε «αερικό» και τον συμβούλευαν να καλέσει τον παπά, για να του διαβάσει εξορκισμούς και να του ραντίσει το στρώμα με αγιασμένο νερό.. 

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top