ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: «Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση»

Πρόεδρος: «Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε την Πέμπτη 24/11 ότι οι Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας έχουν άριστη συνεργασία και ότι οποιεσδήποτε εικασίες για ενδεχόμενο κρίσης είναι αδικαιολόγητες.

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, απάντησε θετικά σε ερώτηση κατά πόσο οι θέσεις του βρίσκουν κατανόηση στις επαφές που έχει με ξένους ηγέτες, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα διαβήματα στα οποία προχωρεί γίνονται όχι για να αποδοθεί η ευθύνη στον οποιονδήποτε αλλά για να αποτυπωθούν τα πραγματικά γεγονότα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Με την επιστροφή του από την Ελληνική Πρεσβεία στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα ότι όταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι η Κυβέρνηση της Ελλάδας».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «να σταματήσουν – όχι εσείς, εσείς μεταδίδετε το τί ακούτε – κάποιοι να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας».

«Είμαστε σε άριστη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, με τον Πρωθυπουργό, που εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την ομάδα την κυβερνητική και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν θέλω πέραν τίποτα πέραν αυτού να δηλώσω», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τα μηνύματα που λαμβάνει από τις επαφές που έχει και αν βρίσκουν κατανόηση οι θέσεις μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «Βεβαιότατα, ναι, γιατί είναι σαφώς δικαιολογημένες».

Αναφερόμενος στις επαφές του, είπε ότι «σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Λαβρόφ, έχω μιλήσει με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό, θα μιλήσω με την Καγκελάριο της Γερμανίας εντός ελαχίστου χρόνου, το απόγευμα με την Φεντερίκα Μογκερίνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο για Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ».

Σημείωσε ότι «γίνονται όλα εκείνα τα διαβήματα προκειμένου, όχι για να αποδοθεί η ευθύνη στον οποιονδήποτε, αλλά για να αποτυπωθούν τα πραγματικά γεγονότα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν έχει κλείσει το ραντεβού με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, απάντησε ότι «έχει τη Δευτέρα διευθετηθεί στις 10 η ώρα».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι είναι σημαντικό πως ξένοι παράγοντες θεωρούν πως για το ναυάγιο φέρει ευθύνη η Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι σημαντικό ότι κατανοούν απόλυτα τις θέσεις μας και πόσο δικαιολογημένη είναι η απαίτηση των Ελληνοκυπρίων να αισθανθούν ένα αίσθημα δικαίωσης».

Τα εδάφη που κατέχονται σήμερα, πρόσθεσε, «δεν είναι παρά εδάφη τα οποία ανήκουν στους Ελληνοκύπριους».

«Δεν παραγνωρίζουμε οπωσδήποτε το γεγονός ότι πέρασαν 42 χρόνια αλλά αυτό δεν αλλοιώνει το δίκαιο», ανέφερε.

Επομένως, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι μια λύση που να μην παραγνωρίζει προβλήματα που ενδεχόμενα να δημιουργηθούν, αλλά την ίδια ώρα και επιβεβλημένα δικαιώματα που πρέπει να αναγνωριστούν».

Αναχωρώντας από το Προεδρικό νωρίτερα καθ` οδόν για την Ελληνική Πρεσβεία και ερωτηθείς αν διαμορφώνονται συνθήκες ενότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «νομίζω ότι κάτω από τις συνθήκες που διαβιούμε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα, και δράσης και αντίδρασης».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top