ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Αναστασιάδης: Συνεχίζω τις άοκνες προσπάθειες για επανάληψη του διαλόγου

Νίκος Αναστασιάδης: Συνεχίζω τις άοκνες προσπάθειες για επανάληψη του διαλόγου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως είναι αποφασισμένος, παρά την απογοήτευση που είναι φυσιολογικό να προκάλεσε το αποτέλεσμα στο Mont Pelerin, με σεβασμό πάντα στις εύλογες ανησυχίες των Κυπρίων πολιτών, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να συνεχίσει τις άοκνες προσπάθειες για να συνεχιστεί ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε στην Ελβετία προκειμένου να πετύχουμε λύση.

Σε χαιρετισμό που διάβασε εκ μέρους του ο ΓΔ του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Ζήνων, σε εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Ηνωμένων Εθνών, ο ΠτΔ σημειώνει πως αυτό οφείλει να πράξει και θα το πράξει για το καλό όλων των Κυπρίων, για τα παιδιά μας, και για τις γενιές που έρχονται.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του αναφέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία εξακολουθεί να στηρίζει τις ελπίδες και τις προσδοκίες της στο σημαντικό ρόλο του ΟΗΕ για την επίλυση του κορυφαίου εθνικού μας προβλήματος.
 
Εργαζόμαστε, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με σθένος για να εξευρεθεί μια βιώσιμη, διαρκής και λειτουργική λύση στο Κυπριακό που να είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις αξίες και τις αρχές τόσο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όσο και του Κοινοτικού Κεκτημένου.
 
"Μια λύση που θα οδηγήσει στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μια κυριαρχία, μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Ένα κράτος που είναι και θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών και του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί", τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ΠτΔ αναφέρει πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, παρά την κριτική που του έχει ασκηθεί κατά τη διάρκεια των πέραν των εβδομήντα ετών ιστορίας του, παραμένει το σημαντικότερο διεθνές φόρουμ με το εύρος δράσης του να αγγίζει την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.
 
Αναφέρει πως η Κύπρος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών από τις 20 Σεπτεμβρίου 1960, παραμένει προσηλωμένη στα πανανθρώπινα ιδανικά του ΟΗΕ,  υποστηρίζει ενθέρμως τον Οργανισμό ως θεματοφύλακα της διεθνούς έννομης τάξης και συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του συνεισφέροντας στην προώθηση των σκοπών και των αρχών του Οργανισμού.
 
"Ως μια χώρα που φιλοξενεί Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα τη συμβολή των Ηνωμένων Εθνών στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και της ασφάλειας. Η συμβολή της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου στη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα μας υπήρξε καθοριστική και είναι κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες", τονίζει.

Σε ό,τι αφορά στην ειρήνη και την ασφάλεια, θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τους μηχανισμούς αποτροπής και επίλυσης διενέξεων που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να τους καταστήσουμε πιο αποτελεσματικούς και άμεσους, σημειώνει ακόμη ο Πρόεδρος.

 "Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της στήριξης και της δέσμευσής μας προς τα Ηνωμένα Έθνη, την  προώθηση πολιτικών που προάγουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια καθώς και την ανάπτυξη συνεργασιών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", προσθέτει.

Ο ΠτΔ αναφέρει ακόμη πως στις μέρες μας, η μεταναστευτική κρίση που σοβεί στην περιοχή μας, ως αποτέλεσμα, κυρίως της συριακής κρίσης, η προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και η αντιμετώπιση της επέκτασης της τρομοκρατίας, συνιστούν τεράστιες προκλήσεις για τον ΟΗΕ.
 
Αναφερόμενος στην Ατζέντα 2030, ο Πρόεδρος σημειώνει πως για να κάνουμε επιτέλους την αειφόρο ανάπτυξη μια πραγματικότητα χρειάζεται να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων, μεταξύ άλλων, για την εξάλειψη της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την αντιμετώπιση της ανισότητας μεταξύ των φύλων, την εδραίωση του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και την  ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης.

Αναφέρθηκε και στην κατάληξη της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή μέσω της Συμφωνίας του Παρισιού, μια συμφωνίας για την οποία η Κύπρος είναι δεσμευμένη να επικυρώσει πολύ σύντομα, όπως σημείωσε

 

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στη Σλοβακία: Πυροβολισμοί μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης - Τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός Φίτσο

Θανατηφόρο δυστύχημα: «Μίλησε» η νεκροτομή του 79χρονου Γεώργιου Μιχαήλ – Όσα κατέδειξε

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αυτοί είναι οι δυο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από το Υπουργικό

Επιστολή Τσίγκη για τις κάμερες: Να γίνουν έντονες οι σημάνσεις στις προειδοποιητικές πινακίδες– «Πρώτα στον Στρόβολο»

Αγανακτισμένος ο πατέρας του μικρού μαχητή Λούκα: Κλείδωσαν τον τραπεζικό λογαριασμό της οικογένειας

Silia Kapsis: «Έχω να δω τον πατέρα μου από 5 χρονών, δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε καν μετά την Eurovision»



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top