Ο τζερκοπούλης, ο πιτσιακσής και ο διακοσμητής κολοτζιών. Παραδοσιακά κυπριακά επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο από την αρχαιότητα έως σήμερα

Ο τζερκοπούλης, ο πιτσιακσής και ο διακοσμητής κολοτζιών. Παραδοσιακά κυπριακά επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο από την αρχαιότητα έως σήμερα

Οι ανάγκες κάθε εποχής καθώς και η εξέλιξη της τεχνολογίας διαμορφώνουν ή εξαφανίζουν κάποια επαγγέλματα.

Αγγειοπλάστες, παπλωματάδες, υφάντριες και τζερκοπούληδες είναι κάποια από αυτά που κάποτε γνώρισαν ακμή και πλέον τείνουν να εξαφανιστούν.

Ο ταλιαδώρος

Ένα επάγγελμα με ρίζες στην αρχαιότητα, ο ταλιαδώρος είναι ο λεγόμενος ξυλογλύπτης.
Ήδη από το παρελθόν οι ταλιαδώροι κατασκεύαζαν «σάνδυκες» (σεντούκια) στα οποία φύλαγαν ρούχα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Οι ταλιάδωροι όμως, όπως και τα περισσότερα παραδοσιακά επαγγέλματα δεν ήταν απλοί κατασκευαστές ξύλινων σαντουκιών. Ήταν τεχνίτες και σπουδαίοι διακοσμητές, αφού ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος των επίπλων, των σεντουκιών ακόμα και των τέμπλων των εκκλησιών που έφτιαχναν αποτελούσαν μοναδικά έργα τέχνης.
Η λέξη ταλιαδώρος ετυμολογικά προέρχεται από το ιταλικό tagliatore που σημαίνει ξυλογλύπτης.
Το επάγγελμα του ταλιαδώρου αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στο χωριό Μουτουλλά.

Διαβάστε περισσότερα για τα παραδοσιακά επαγγέλματα στη mixanitouxronou.com.cy 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Προεδρία: Τα οφέλη της Διακυβερνητικής Συνεργασίας Κύπρου–Ελλάδας – Σε ποιους τομείς ενισχύθηκε η συνεργασία

Προεδρία: Τα οφέλη της Διακυβερνητικής Συνεργασίας Κύπρου–Ελλάδας – Σε ποιους τομείς ενισχύθηκε η συνεργασία

Στα οφέλη της Διακυβερνητικής Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας που άρχισε τον Νοέμβριο του 2023 αναφέρεται ανάρτηση της Προεδρίας της ΚΔ παραθέτοντας το ιστορικό των τριών συναντήσεων και τα αποτελέσματά τους, αυτά τα 3 σχεδόν χρόνια.