ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ενημερώσει τα μέλη του ΣΑ ότι μπορούν να παρίστανται στη Γενεύη

Πρόεδρος: Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα ενημερώσει τα μέλη του ΣΑ ότι μπορούν να παρίστανται στη Γενεύη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι συμφώνησε την Τετάρτη 04/01 με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας περί της διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό, με σαφή αναφορά ότι αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται, καθώς και ότι θα προσκαλέσει την ΕΕ να είναι παρούσα.

Αυτό δήλωσε μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο της διαδικασίας συνομιλιών.

«Είχαμε μια δημιουργική συνάντηση πρέπει να πω», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «αφού ενημερωθήκαμε από τους δύο διαπραγματευτές για τη μέχρι σήμερα πρόοδο επί όλων των κεφαλαίων αλλά και των εκκρεμουσών διαφορών, έχουμε συμφωνήσει ότι θα καταρτιστεί ένας κατάλογος, έτσι ώστε να υπάρχει μια προγραμματισμένη διαβούλευση μεταξύ 9 και 11 του μηνός».

Ανέφερε ακόμη ότι «έχουμε επαναβεβαιώσει ότι στις 11 του μηνός θα κατατεθούν χάρτες και εν συνεχεία, στις 12, θα προχωρήσουμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό».

«Έχουμε συμφωνήσει ότι ο Γενικός Γραμματέας θα ενημερώσει περί της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και θα προσκαλέσει την ΕΕ να παρευρίσκεται», δήλωσε.

Σε ερώτηση αν τα 5 μόνιμα μέλη θα παρευρίσκονται ή θα ενημερωθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «θα ενημερωθούν με σαφή την αναφορά ότι αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται». Πρόσθεσε ότι «όχι μόνο τα 5, αλλά και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως επίσης - όπως έχω αναφέρει - ο ΓΓ θα προσκαλέσει την ΕΕ να είναι παρούσα».

«Θα πρέπει να σημειώσω ότι βεβαίως ότι όποιοι θα προσκληθούν δεν σημαίνει ότι θα είναι και μέρος της καθ` αυτού διαπραγμάτευσης της Συνθήκης Εγγυήσεων διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «θα είναι στην περιφέρεια και αν οι δύο ηγέτες, ή ο οποιοσδήποτε ηγέτης, θελήσει να έχει τη συμβουλή ή τη συμβολή θα μπορεί να το πράξει».

Σε ερώτηση αν θα είναι εξαμερής διάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η διάσκεψη θα είναι υπό μορφή πενταμερούς με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας παρόντος».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν κλείσει κάποιες εκκρεμότητες, ανέφερε ότι «δεν έκλεισαν εκκρεμότητες με την έννοια του να συμφωνήσουμε σήμερα». «Έχουμε συμφωνήσει ότι τα ουσιώδη θέματα που άπτονται όλων των κεφαλαίων θα καταγραφούν σε δύο στήλες και θα υπάρξει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση μεταξύ 9 και 11» Ιανουαρίου, πρόσθεσε. Στις 11, συμπλήρωσε, «θα κατατεθούν χάρτες, οι οποίοι θα παραδοθούν, αφού διερευνηθεί η συμβατότητά τους με όσα έχουν συμφωνηθεί στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ».

Σε ερώτηση αν πρέπει οι χάρτες να συγκλίνουν μεταξύ τους για να προχωρήσουν στη διάσκεψη, είπε «να είναι εντός πεδίου συμφωνίας».

Σε επιπρόσθετη ερώτηση αν δεν θα είναι έτσι κατά πόσον θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε «να περιμένουμε να δούμε και αναλόγως θα αποφασίσουμε, αλλά αυτό που λέω είναι ότι δεν μπορεί να είναι ολιγότερο του 28,2% όσον αφορά την ε/κ κοινότητα, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 29,2% όσον αφορά την τ/κ κοινότητα».

Σε ερώτηση αν το θέμα της Μόρφου έχει διασφαλιστεί, παρακάλεσε «λεπτομέρειες να μην πούμε, δεν είναι από αέρος που γίνεται η διαπραγμάτευση, είναι ένα εκ των προαπαιτούμενων».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα τεθούν όλα τα ζητήματα στη συνάντηση που θα γίνει από 9 μέχρι 11 Ιανουαρίου, είπε «βεβαίως, το έχω ήδη αναφέρει ότι όλες οι εκκρεμότητες επί ουσιωδών θεμάτων θα καταγραφούν και θα γίνει διασταυρούμενη διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης».

Σε ερώτηση αν όσα θέματα δεν κλείσουν θα μεταφερθούν στη διάσκεψη για το Κυπριακό, απάντησε «όχι, στη διάσκεψη για το Κυπριακό είναι μόνο η ασφάλεια». «Αν υπάρξουν εκκρεμότητες από τη συζήτηση των ουσιωδών κεφαλαίων και παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα της ασφάλειας, μπορούμε να επανέλθουμε για να δούμε την παραπέρα διαπραγμάτευση έτσι ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις επί των εκκρεμούντων θεμάτων», ανέφερε.

Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο θα αντιπροσωπευθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν γνωρίζω ακόμη, αλλά κατά τα μέχρι σήμερα λεχθέντα θα είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, δεν γνωρίζω από πλευράς Βρετανίας και από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, βεβαίως, ο Πρόεδρός της».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Προεδρία: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»

Προεδρία: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί την σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία της χώρας μας, αναφέρει η Προεδρία με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top