ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φωτίου: Ο κοινός στόχος μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση.

Φωτίου:  Ο κοινός στόχος μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση.

Παρευρέθειν στην κηδεία του Τάσου Χρυσηλίου ο Φώτης Φωτίου, στέλνοντας το μήνυμά του για μία δίκαια λύση.

Κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, η ελληνοκυπριακή πλευρά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υποστήριξε και προέβαλε τις θέσεις της για ένα δίκαιο και λειτουργικό συμβιβασμό με την άλλη πλευρά, χωρίς νικητές και ηττημένους, και με διασφάλιση για όλους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας σήμερα στην κηδεία του Τάσου Κυριάκου Χρυσηλίου, ο οποίος φονεύθηκε από τους Τούρκους το 1974, ο κ. Φωτίου είπε πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και θα πρέπει η Τουρκία να δείξει επιτέλους έμπρακτα τις καλές προθέσεις που ισχυρίζεται ότι έχει.

Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα πως «θα πρέπει και εμείς όλοι στο εσωτερικό μας μέτωπο, να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και σοβαρά. Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει την απουσία κανενός και προτρέπει σε ενότητα και ομοψυχία. Ο κοινός στόχος μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση. Και αυτόν τον στόχο θα πρέπει να τον επιδιώξουμε ενωμένοι και απαλλαγμένοι από τα διχαστικά βαρίδια του παρελθόντος».

Τα οστά του Τάσου Χρυσηλίου εντοπίστηκαν το 2015 σε ομαδικό τάφο κοντά στις τουρκικές φυλακές στην περιοχή του Τράχωνα, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στον ίδιο τάφο εντοπίστηκαν και τα οστά δεκαπέντε άλλων εθνοφρουρών, ενώ παραδίπλα, σε άλλο μαζικό τάφο, εντοπίστηκαν τα οστά 20 ακόμη συμπατριωτών μας, για αρκετούς από τους οποίους υπάρχουν στοιχεία και μαρτυρίες ότι συνελήφθησαν και βρίσκονταν εν ζωή για αρκετό χρόνο μετά από τη σύλληψη τους, μέχρι που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και τα σώματά τους ρίφθηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων θα συνεχιστούν μέχρις ότου πάρουν όλοι οι συγγενείς τις απαντήσεις που απαιτούν για τους αγαπημένους τους.

Η αλήθεια, είπε ο κ. Φωτίου, δεν μπορεί να αποκρυφτεί μπροστά στα όσα εμπόδια και αν προβάλει η άλλη πλευρά. «Βαρύς και ασήκωτος είναι ο κατάλογος των ευθυνών της. Και ηθικά, και πολιτικά, και νομικά υποχρεούται να συνεργαστεί με ειλικρινή διάθεση και ανθρωπισμό, ώστε να δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων οι πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δικαιούνται για την τύχη των δικών τους» σημείωσε.

Χίλιοι περίπου συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, «και θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και τις πρόνοιες των πολλών για τους αγνοουμένους μας ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών Οργανισμών», σημείωσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρέχει η Πυροσβεστική: Νέα πυρκαγιά στην Πάφο – Διαχειρίσιμη η φωτιά στην Ανάγια

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top