ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινή διακήρυξη καταδίκης βίας κατά των γυναικών από θρησκευτικούς ηγέτες Κύπρου

Κοινή διακήρυξη καταδίκης βίας κατά των γυναικών από θρησκευτικούς ηγέτες Κύπρου

Κοινή διακήρυξη καταδίκης βίας κατά των γυναικών από θρησκευτικούς ηγέτες Κύπρου Με κοινή διακήρυξη οι πέντε θρησκευτικοί ηγέτες της Κύπρου καταδίκασαν σήμερα, Τετάρτη 8 Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό στις θρησκευτικές τους κοινότητες και στην ευρύτερη κοινωνία.

Η διακήρυξη παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Λήδρα Πάλας το Γραφείο για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο.

Στη διακήρυξη οι θρησκευτικοί ηγέτες καταδικάζουν «την βία που ασκείται κατά των γυναικών και κοριτσιών» και εκφράζουν τη δέσμευσή τους να μεταφέρουν το μήνυμα αυτό στις θρησκευτικές τους κοινότητες και στην ευρύτερη κοινωνία.

Παράλληλα απορρίπτουν «κατηγορηματικά την κατάχρηση της θρησκείας προκειμένου να δικαιολογηθούν πράξεις βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας».

Μεταξύ άλλων οι θρησκευτικοί ηγέτες στηρίζουν «την ύπαρξη των κατάλληλων νομικών και άλλων μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος» και σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύονται να συνεργαστούν με κρατικούς και κοινωνικούς θεσμούς «για να τερματίσουν το φαινόμενο της βίας στην Κύπρο».

«Τα λόγια και οι δράσεις μετρούν», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρομ σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με την ίδια η βία εναντίον των γυναικών αποτελεί την απόλυτη έκφραση της ανισότητας. «Είναι απαράδεκτη και πρέπει να απαγορευθεί δια παντός» τόνισε, υποδεικνύοντας πως έρευνες που έχουν γίνει εδώ και μια δεκαετία, καταδεικνύουν ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ της βίας εναντίον των γυναικών και των διενέξεων.

Οποιαδήποτε επιτυχημένη ειρηνευτική διαδικασία, πρόσθεσε, «πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των μελών της κοινωνίας».

Μίλησε για τη σημασία του ρόλου των θρησκευτικών κοινοτήτων και της κοινωνίας των πολιτών στην Κύπρο. «Οι θρησκευτικοί ηγέτες έχουν την ηθική εξουσία και ευθύνη να συνεργαστούν για την προώθηση και την προστασία της αξιοπρέπειας των γυναικών και των κοριτσιών ώστε να μπορούν να καταστούν ισχυροί παράγοντες αλλαγής», είπε.

O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι «ο άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, είναι εικόνες του Θεού». Γι αυτό, πρόσθεσε, «η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή εξίσωσε την γυναίκα με τον άνδρα». Ο Θεός, εξήγησε, «όταν αποφάσισε να δημιουργήσει τη γυναίκα πήρε από την πλευρά του ανδρός και ποίησε τη γυναίκα». Άρα, είπε, τη θέλει να είναι στο ίδιο επίπεδο, δίπλα στον άντρα.

«Πρέπει και ν` αγαπούμε και να στηρίζουμε τις γυναίκες και πρέπει να είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε βία εναντίον της γυναίκας γιατί όπως είπα είναι εικόνα του Θεού και η γυναίκα όπως είναι και ο άνδρας. Συνεπώς η Εκκλησία από την πρώτη στιγμή εξίσωσε τη γυναίκα με τον άνδρα», σημείωσε.

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι σωστό, ανέφερε από την πλευρά του Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Ταλίπ Αταλάι, μιλώντας στην τουρκική γλώσσα μέσω διερμηνέα. Απλώς, πρόσθεσε, πρέπει να εφαρμόσουμε το σωστό. Μιλούμε για τα δικαιώματα των γυναικών και μπορούμε να περάσουμε ώρες ολόκληρες, είπε, θέτοντας όμως το ερώτημα «τι κάνουμε στην πράξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Ν` αναλάβουμε δράση. Να παρακολουθούμε την πρόοδο μας για να βελτιώσουμε τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Πρέπει, είπε, ν` αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τη νοοτροπία μας αν δεν το κάνουμε αυτό όσα ωραία λόγια και να πούμε δεν θα `αλλάξουμε τίποτα. Πρότεινε όπως στην επόμενη συνάντηση μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών συζητηθεί τι έχουν κάνει για βελτίωση της κατάστασης.

Το μήνυμα ότι η κοινωνία πρέπει να θεραπευθεί από το φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών έστειλε στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέηφ και κάλεσε όλους «να εργαστούμε μαζί, να προσευχηθούμε μαζί, να είμαστε ενωμένοι ως παιδιά του Θεού, κάθε άνθρωπος για να θεραπεύσουμε τις νοοτροπίες μας, τις ψυχές μας, τα μάτια μας, τις συμπεριφορές μας και να συνομιλήσουμε και να δράσουμε σε αυτό το πνεύμα και προς αυτή την κατεύθυνση».

Σήμερα, πρέπει να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τις γυναίκες της Κύπρου, είπε, μεταφέροντας τη δική του εμπειρία της εικόνας των Κύπριων γυναικών και κοριτσιών οι οποίες αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα με αυτοπεποίθηση, πίστη, αξιοπρέπεια και δυναμισμό. Εργαζόμαστε για την επανένωση της πολυαγαπημένης μας νήσου, είπε, προσθέτοντας ότι ο επόμενες γενιές έχουν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Στη δική του παρέμβαση, ο Χορέν Τογραματζιάν, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα ως Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων στην Κύπρο στις 20 Μαρτίου και ήρθε ειδικά για να παραστεί στην εκδήλωση ανέφερε ότι στην εκκλησία μας υπάρχει σεβασμός έναντι των γυναικών οι οποίες έχουν ένα μοναδικό ρόλο στην κοινότητα. Η βία είναι κάτι το απαράδεκτο, σημείωσε για να προσθέσει ότι ο Θεός μας δημιούργησε ίσους. Ως ανθρώπινα όντα πρέπει να σεβόμαστε και να αγαπάμε αλλήλους.

Ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ καταδικάζουν τη βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών, ανέφερε προσθέτοντας ότι καθήκον μας είναι να διδάξουμε αλλά και να ζούμε σύμφωνα με αυτά που υπογράφουμε σήμερα.

Η βία εναντίον των γυναικών πρέπει να θεωρείται ως μια επίθεση εναντίον ολόκληρης της κοινωνίας, ανέφερε στην παρέμβασή της η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η προετοιμασία νομοθεσιών εναντίον της σεξουαλικής βίας, της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της εμπορίας ανθρώπων είναι πολύ πιο εύκολη από το να αλλάξει κανείς τα κοινωνικά πρότυπα και τις πρακτικές που οι κοινωνίες ακολουθούν για αιώνες, σημείωσε.

Γι αυτό, πρόσθεσε, όταν σημαντικές προσωπικότητες, θρησκευτικοί ηγέτες όπως εσείς, παίρνουν θέση εναντίον αυτού του φαινομένου, έχει σημασία. Η δράση σας και παρόμοιες πρωτοβουλίες μπορούν να επιδράσουν μακροπρόθεσμα και είναι βασικοί παράγοντες για να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών δεν γίνεται ανεκτή πουθενά, καμία μορφή της και κάτω από οποιοδήποτε πλαίσιο.

Η Μινέ Ατλί εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γυναικών που Υποστηρίζουν τη Ζωή στα κατεχόμενα και η Σουζάνα Παύλου επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου μίλησαν και οι δύο για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο. Η κ. Ατλί έδωσε τρία παραδείγματα κακοποίησης γυναικών για τα οποία είχε προσωπική γνώση και ευχαρίστησε τους θρησκευτικούς ηγέτες. Όταν μια γυναίκα μας προσεγγίζει, είπε, νοιώθει ένοχη, ντρέπεται για την βία την οποία η ίδια βιώνει. Θα τους πω ότι υπάρχουν ισχυροί θρησκευτικοί ηγέτες που τις υποστηρίζουν στον αγώνα τους εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας, πρόσθεσε. Η Σουζάνα Παύλου αναφέρθηκε ειδικότερα στις 30 γυναίκες οι οποίες έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δέκα χρόνια στις ελεύθερες περιοχές ως αποτέλεσμα της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με την ίδια μία στις τρεις γυναίκες στην Κύπρο έχουν ζήσει κάποια μορφή βίας από την ηλικία των 15 και άνω.

Σε χαιρετισμό της νωρίτερα η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Πρεσβείας της Σουηδίας Σάρα Μπραντ Χάνσεν ανέφερε ότι το γεγονός ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες καταδικάζουν από κοινού τη βία εναντίον των γυναικών «στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στις τοπικές κοινότητες της Κύπρου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή». Το πρόβλημα της βίας εναντίον των γυναικών, πρόσθεσε, «δεν μπορεί να αποτελεί θέμα χαμηλής προτεραιότητας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον σωστό τρόπο και η αλλαγή είναι εφικτή».

Την εκδήλωση συντόνισε η εκτελεστική συντονίστρια του Γραφείου για τον Διάλογο ανάμεσα στους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Κύπρου Σάλπι Εσκιντζιάν.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Σκόπιμα παρέσυρε την άτυχη Ελένη ο οδηγός – Βιντεοσκόπησε ο ίδιος το όλο συμβάν

Τάφος – Οπλοστάσιο: Βρήκαν βόμβα έτοιμη για χρήση – Τους «χάλασαν» τα σχέδια οι Αρχές

Μονή Αββακούμ: Απαντά στον δικηγόρο του Μητροπολίτη Ταμασού ο Βαβούσκος - «Συνιστά ομολογία ότι δεν είχαν κάνει τίποτε»

Επίδομα τέκνου: Αυξημένο κατά 3,7% φέτος - Δείτε αναλυτικά πόσα και πότε θα τα λάβετε

Τιμές καυσίμων: Το «παράδοξο» με τα φθηνότερα πρατήρια - Στα ίδια επίπεδα βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης - Πίνακες

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Το γλυκό στιγμιότυπο που πόσταρε από τη βάφτιση της κόρης της



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Έρχονται αρχηγοί κρατών για να στηρίξουν την πρωτοβουλία Αμάλθεια - Δεν υπάρχει ναυάγιο για το τερματικό»

Αρχηγοί κρατών θα έρθουν στην Κύπρο για να στηρίξουν την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top