ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε.Θεοχάρους: Ζητήματα ασφαλείας σε σχέση με την ΑΟΖ

Ε.Θεοχάρους: Ζητήματα ασφαλείας σε σχέση με την ΑΟΖ

Αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος πανηγυρίζουν γιατί ολοκληρώθηκε ο ενεργειακός χάρτης με τη συμμετοχή και ξένων κολοσσών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, διερωτήθηκε κατά πόσο χωρίς ασφάλεια είναι δυνατόν να διεκπεραιωθεί η όλη προσπάθεια και να έχει θετικά αποτελέσματα.

Εξέφρασε την ανησυχία του Κινήματος και έκανε επίσης λόγο για έντονη ανησυχία πολιτών, αλλά κυρίως υψηλόβαθμων, επιφανών αξιωματικών, πρώην και νυν της Εθνικής Φρουράς, λόγω της ουσιαστικής διάλυσης, όπως είπε, του στρατού.

«Η τουρκική απειλή είναι συνεχής και κλιμακώνεται και τροφοδοτείται από την πολιτική του εξευμενισμού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως 25 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου κάνουν ασκήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά την Κυπριακή Δημοκρατία με πραγματικά πυρά. Πρόσθεσε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θεωρεί ότι δεν πρόκειται για παραβίαση, αλλά για παράβαση, αφού η μόνη τους παράλειψη είναι ότι δεν ενημέρωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Δεν θα ενημερώσουν την ΚΔ διότι δεν την αναγνωρίζουν, είναι για αυτούς εκλιπούσα», πρόσθεσε.

Η κα. Θεοχάρους, ανέφερε επίσης ότι ήδη χθες ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι το Μπάρμπαρος, «όπου να `ναι θα αρχίσει τα σουλάτσα μέσα στις θάλασσές μας, γκριζάροντας ουσιαστικά και προγραμματίζοντας έρευνες και επιστημονικές αναλύσεις για να εντοπίσει υδρογονάνθρακες».

«Εμείς θέλουμε την ασφαλή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της ΚΔ για να αποτελέσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος για εμάς και να μας επιτρέψει να συνομιλούμε με την τούρκικη πλευρά από θέσεως ισχύος», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι η «Αλληλεγγύη» επιθυμεί την κατασκευή του αγωγού για τη διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις μελέτες το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και τεχνικά είναι πραγματοποιήσιμο. Πρόσθεσε ότι το έργο αυτό θα έχει πλήρη στήριξη έναντι των τουρκικών απειλών, αφού θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο και από την άλλη θα είναι πρόγραμμα, το οποίο θα εμπίπτει στον ενεργειακό ασφαλιστικό χάρτη της ΕΕ.

Διερωτήθηκε, παράλληλα γιατί η Κυβέρνηση αργεί τόσο να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση και κατά πόσον «υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις που ευνοούν την Τουρκία.

«Μήπως είναι για αυτό που ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε στο φόρουμ στην Ουάσιγκτον ότι δεν αποκλείεται η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, αλλά εξετάζονται και άλλες επιλογές;», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος οφείλει με τόλμη να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top