ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιόδοξοι για την επανέναρξη των συνομιλιών οι δυο ηγέτες – Δηλώνουν έτοιμοι να επικεντρωθούν στο «νέο ξεκίνημα»

Αισιόδοξοι για την επανέναρξη των συνομιλιών οι δυο ηγέτες – Δηλώνουν έτοιμοι να επικεντρωθούν στο «νέο ξεκίνημα»

Να επικεντρωθούν στην επανέναρξη των συνομιλιών και στην «νέα αρχή», είναι έτοιμοι οι δυο ηγέτες.

Ευχή ότι θα επικεντρωθούν στο καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων όταν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 11 Απριλίου, εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης 4/4 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση “γιατί επιτέλους επαναρχίζει ο διάλογος με την ευχή ότι θα επικεντρωθούμε σε προτάσεις που δεν απομακρύνονται από το κοινοτικό κεκτημένο αλλά ιδιαίτερα θα επικεντρώνονται στο καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων”.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος ανέμενε ότι θα άλλαζε άποψη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είχαν γίνει κάποιες διαβουλεύσεις και πρόσθεσε, εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι “ο κ. Ακιντζί έχει πειστεί μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ”.

Σε ερώτηση αν πλέον δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις όπως το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αυτό δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αλλά είναι ένα θέμα της Βουλής. Επομένως, πρόσθεσε, δεν τίθεται θέμα όρων.

Ο Πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του στην εκδήλωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για απονομή της ανωτάτης διάκρισης Αριστείας, Αξίας και Τιμής στον Επίτιμο Καθηγητή Ουράνιο Ιωαννίδη.

Από την πλευρά του ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις στις 11 Απριλίου, ημερομηνία που προκρίθηκε και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του δείπνου, την περασμένη Κυριακή.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες, η οποία διήρκεσε μια ώρα και 15 λεπτά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είναι κοινή η αντίληψη πως οι εξελίξεις κατά τις επόμενες ημέρες θα καταστήσουν εφικτό αυτό το «νέο ξεκίνημα».

Χαρακτήρισε χρήσιμη και παραγωγική τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας «χρήσιμη» τη συμβολή του κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Γενεύη. Φαίνεται πως το ενδιαφέρον και η συμβολή του κ. Γκουτέρες θα συνεχιστούν, συμπλήρωσε ο κ. Ακιντζί.

Είπε ακόμη ότι είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις εξελίξεις μετά τη Γενεύη και να εξηγήσει στον κ. Γουτέρες τις θέσεις της τ/κ πλευράς, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση και αποφασιστικότητα για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των δύο πλευρών και όπου οι δύο κοινότητες θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια.

Ο Τ/κ ηγέτης ευχήθηκε τέλος το «νέο ξεκίνημα» να είναι καλό για ολόκληρη της Κύπρο, την περιοχή και τα εμπλεκόμενα μέρη.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης



Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Έρχονται κάμερες για παράνομη στάθμευση; Ποια είναι η αλήθεια πίσω από το νέο νομοσχέδιο; Ο Υπουργός Μεταφορών εξηγεί στο ThemaOnline.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top