ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας – «Οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι προκαλούν πανικό και φόβο στο κοινό»

Ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας – «Οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι προκαλούν πανικό και φόβο στο κοινό»

Το Τμήμα Μετεωρολογίας είναι το επίσημα αρμόδιο Τμήμα για την έκδοση προγνώσεων καιρού και προειδοποιήσεων επικίνδυνου καιρού, για την επικράτεια της Κύπρου, τόσο για τον χερσαίο χώρο όσο και για την περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας (F.I.R Λευκωσίας) αλλά και για τη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου (NAVTEX).

Σε ανακοίνωση του το Τμήμα είναι πιστοποιημένο με το πιστοποιητικό ποιότητας ISO 9001:2008 για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και πιστοποιημένο από την Εθνική Εποπτική Αρχή για τις παρεχόμενες προς την αεροναυτιλία υπηρεσίες. Το Γραφείο πρόγνωσης καιρού βρίσκεται στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στελεχώνεται με προσωπικό που εργάζεται σε 24ωρη βάση, ενώ η υλικοτεχνική του υποδομή είναι εξειδικευμένη. Το προσωπικό είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο από διεθνή Σώματα και εκτός από την κύρια αποστολή του, που είναι η μελέτη του καιρού και η έκδοση προγνώσεων και προειδοποιήσεων, συνεργάζεται στενά με τα ΜΜΕ – ηλεκτρονικά και έντυπα –, προκειμένου η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου να γίνεται στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

Κατά καιρούς διαπιστώνεται ότι μεταδίδονται «μετεωρολογικά δελτία», ή και πληροφορίες, ή ακόμη και «προειδοποιήσεις» αλλά και «μέτρα προστασίας του κοινού από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», που εκδίδονται από ερασιτέχνες μετεωρολόγους, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν πανικό στο κοινωνικό σύνολο αλλά και δυσφήμιση του Τμήματος Μετεωρολογίας.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι κατά την τηλεοπτική μετάδοση των δελτίων καιρού προβάλλονται σκηνές ασύμβατες ή και δυσανάλογες με το περιεχόμενο του δελτίου κατά τρόπο ώστε να προκαλείται διαφορετική εντύπωση στο κοινό ή ακόμη γίνεται αποσπασματική μετάδοση των δελτίων ή των συνεντεύξεων των Λειτουργών του Τμήματος.

Επί τούτου, το Τμήμα θέτει υπόψη σας ότι τα δελτία καιρού είναι ολοκληρωμένα τεχνικά κείμενα και θα πρέπει να μεταδίδονται αυτούσια, χωρίς δημοσιογραφική παρέμβαση.

Για τους πιο πάνω λόγους το Τμήμα Μετεωρολογίας παρακαλεί όπως:

• Αποφεύγεται από τα ΜΜΕ η υιοθέτηση οποιονδήποτε προγνώσεων και προειδοποιήσεων επικίνδυνου καιρού από ερασιτέχνες μετεωρολόγους.

• Να μην γίνεται παραποίηση ή αποσπασματική μετάδοση των προγνώσεων και προειδοποιήσεων που εκδίδονται από το Τμήμα Μετεωρολογίας ή και των συνεντεύξεων των Μετεωρολογικών Λειτουργών του Γραφείου πρόγνωσης καιρού του Τμήματος.

• Να μην γίνεται παράλληλη προβολή εικόνων δυσανάλογου περιεχομένου (όπως εικόνες ακραίου καιρού καθώς το δελτίο κάνει πρόγνωση για ήπια φαινόμενα) κατά τη μετάδοση των προγνώσεων καιρού του Τμήματος Μετεωρολογίας.

 

Το Τμήμα Μετεωρολογίας είναι στη διάθεση των ΜΜΕ για παραπέρα συνεργασία και βελτίωση του παρεχόμενου προϊόντος εκεί και όπου είναι δυνατόν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Αποδέχτηκε τον στραγγαλισμό ως αιτία θανάτου η ανακρίτρια

Αυλαία πέφτει, 19 χρόνια μετά, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, στην τρίτη θανατική ανάκριση για τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top